Δήμος Κατερίνης: Για πρώτη φορά συστάθηκαν τέσσερις Επιτροπές για ανείσπρακτες οφειλές ύψους 13.5 εκ. ευρώ

Συγκροτείται Επιτροπή για την επίλυση του προβλήματος δυσοσμίας στην Κατερίνη

14

Ι. Ντούμος: «Είμαι αποφασισμένος να πάμε τον Δήμο μπροστά»!

 

Οι ανείσπρακτες οφειλές πολλών ετών σε συνάρτηση με τα ελλείμματα (παλαιές υποχρεώσεις) του Δ.Κατερίνης, καθώς και οι ενέργειες τις οποίες κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή προκειμένου να λύσει το σοβαρό πρόβλημα της δυσοσμίας ήταν τα θέματα που ανέπτυξε ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, σε δύο ειδικές συνεδριάσεις Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 28/8/2024.

ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ

Ως προς το πρόβλημα των ανείσπρακτων οφειλών και των ελλειμμάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κατερίνης, ο κ. Ντούμος τοποθετήθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης η οποία αφορούσε τον ισολογισμό έτους 2022. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο Δήμαρχος είπε ότι αυτός ο ισολογισμός θα έπρεπε να είχε συζητηθεί κατά τη διάρκεια της απελθούσας Δημοτικής Αρχής.

Με αφορμή δε τα όσα είπε και σχολίασε ο Ορκωτός Λογιστής σχετικά με τις ανείσπρακτες οφειλές πολλών ετών και μάλιστα με κίνδυνο να παραγραφούν κάποιες υποχρεώσεις οφειλετών προς τον Δ.Κατερίνης, ο κ. Ντούμος ανέφερε ότι έγκαιρα έχουν συγκροτηθεί τέσσερις Επιτροπές, σε αντίθεση  με προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που, επί πολλά χρόνια, δεν είχαν συστήσει ούτε μία Επιτροπή Είσπραξης.

Ανέφερε επίσης ότι, μέχρι σήμερα, έχουν συνταχθεί 4.500 βεβαιώσεις οφειλών και έχουν σταλθεί σε αντίστοιχους οφειλέτες, διότι ο Δήμος Κατερίνης έχει να εισπράξει συνολικά 13.5 εκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα έσοδα. «Δεν ενδιαφέρονταν κανείς για τα έσοδα», είπε εκφράζοντας τη λύπη του, ενώ, από την πλευρά του ο Ορκωτός Λογιστής ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι «έχουμε βεβαιωμένα 980.000 ευρώ, περίπου, τα οποία προέρχονται πριν από 20 χρόνια. Και τα υπόλοιπα 12.500.000 ευρώ είναι βεβαιωμένοι κατάλογοι πριν από το 2022. Παράλληλα, έρχονται και υποχρεώσεις που δεν γνωρίζαμε».

Πάντως, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να μπει μια τάξη στο ζήτημα «έσοδα – έξοδα» και να γίνει ένα νοικοκύρεμα του Δήμου, παρά το γεγονός ότι «η Οικονομική Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Ντούμος τόνισε: «Το θέμα μας είναι να τακτοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας, όχι όμως σε βάρος των πολιτών. Η καθημερινότητα και όλα τα έργα πρέπει να τρέξουν, αλλά για να γίνει αυτό, απαιτεί οικονομία και καλή διαχείριση των εσόδων […]. Υπολογίζω ότι μαζί με τη ΔΕΥΑΚ, οι οφειλές μας είναι γύρω στα 50.000.000 ευρώ. Και εμείς καλούμαστε σήμερα να λύσουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό. Συστήνω υπομονή, ώστε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά αυτή τη γάγγραινα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ

Ακολούθησε η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας 4ου διμήνου 2024, με κατάθεση ερωτήσεων από την πλευρά των Δημοτικών Συνδυασμών και με απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής. Ένα από τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν και η ριζική αντιμετώπιση της δυσοσμίας.

Καταρχάς, ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι το όλο ζήτημα αν και δεν είναι στην αρμοδιότητα του Δήμου δήλωσε ότι ήδη έχει κάνει ενέργειες προκειμένου να δοθεί ουσιαστική και μόνιμη λύση.  Επί του θέματος αυτού, μίλησε επίσης και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Σάββας Οφείδης, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι έγινε και επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου, Χαράλαμπος Φωκαΐδης τόνισε ότι υπάρχει ξεκάθαρη εντολή του Δημάρχου Κατερίνης για επίλυση του θέματος, αφού προέχει η υγεία των δημοτών.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με διαβεβαίωση του Δημάρχου ότι γίνονται ενέργειες προς τη σωστή κατεύθυνση για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε μάλιστα ότι συστήνεται και επιτροπή στην οποία καλείται να συμμετάσχει και εκπρόσωπος του Κινήματος Πολιτών. «Όλοι μαζί θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είπε ο κ. Ντούμος, καταχειροκροτούμενος από πολίτες και δημοτικούς συμβούλους.