Μείωση άνω του 9% στα τιμολόγια ρεύματος το Σεπτέμβριο – Ορατό το ενδεχόμενο να μη χρειαστεί νέα επιδότηση

14

Η αισθητή υποχώρηση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει το δρόμο για τη μείωση των τιμολογίων που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για το μήνα Σεπτέμβριο. Μάλιστα εφόσον συνεχιστεί η τάση που έχει διαμορφωθεί στις πρώτες 25 ημέρες του Αυγούστου τότε η μείωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος θα ξεπεράσει το 9%, εξέλιξη που ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο ώστε να μην παραταθεί το μέτρο της επιδότησης των τιμολογίων λιανικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση για το μήνα Αύγουστο.

Ως προς τα δεδομένα της χονδρικής αγοράς μέχρι στιγμής τον Αύγουστο η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς διαμορφώνεται στα 123,03 ευρώ/μεγαβατώρα, τιμή η οποία προμηνύει υποχώρηση των τιμών και στην λιανική στα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για το μήνα Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής του ρεύματος τον Ιούλιο ήταν στα 135,54 ευρώ/μεγαβατώρα που σημαίνει ότι μέχρι στιγμής τον Αύγουστο καταγράφεται μείωση της τάξης του 9,2%.

Εφόσον η μείωση της χονδρικής περάσει ολόκληρη στις τιμές λιανικής τότε αναμένεται οι τιμές που θα ανακοινωθούν να πέσουν στα επίπεδα των 15 λεπτών η κιλοβατώρα, δηλαδή δε θα χρειαστεί από πλευράς κυβέρνησης να παραταθεί το μέτρο της επιδότησης των τιμολογίων για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μετά τον Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ που είναι και ο πάροχος με τους περισσότερους πελάτες, με το μεγαλύτερο μερίδιο να είναι ενταγμένο στο πράσινο τιμολόγιο, είχε για το μήνα Αύγουστο ανακοινώσει τιμή στα 16,391 λεπτά ανά κιλοβατώρα, το οποίο μετά την επιδότηση διαμορφώθηκε στα 14,791 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Εάν περάσει η μείωση της χονδρικής (9,2%) τότε το πράσινο τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να κινηθεί στα επίπεδα των 14,8 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Θ. Σκυλακάκης, το προηγούμενο διάστημα είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο εφόσον χρειαστεί να επεκταθούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και μετά τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα ο κ. Σκυλακάκης με αφορμή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τους φόβους που εκφράζονται για την επίπτωση στις τιμές της ενέργειας είχε απαντήσει “θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί, αλλά η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως παρεμβαίνει όπου χρειάζεται”.