Το νο1 μυστικό μακροζωίας και ευτυχίας κρύβεται σε αυτή την απλή πρακτική

Για να ζήσουμε μια υγιή ζωή, θα πρέπει πρώτα να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε και να δείξουμε ευγνωμοσύνη για ό,τι έχουμε κατακτήσει

11

Ανάμεσα στις καθημερινές αναποδιές της ζωής, τους λογαριασμούς και τις συνεχείς υποχρεώσεις, είναι δύσκολο να χαρούμε αυτά που έχουμε. Ειδικά όταν ζούμε σε μια εποχή μεγαλομανίας και επίδειξης που κυριαρχεί η εικόνα και αυτόματα συγκρίνουμε τη δική μας κατάσταση με των υπολοίπων, μέσω των κοινωνικών δικτύων. To να νιώθουμε ευγνωμοσύνη κάθε μέρα δεν είναι εύκολο πράγμα. Εάν, όμως, το εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας, η διάρκεια της ζωής μας θα παραταθεί σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Psychiatry, οι ηλικιωμένες γυναίκες που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία σε ένα ερωτηματολόγιο μέτρησης της ευγνωμοσύνης είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνες που είχαν τη μικρότερη ευγνωμοσύνη.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης «θα μπορούσαν να αυξήσουν τη μακροζωία μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Ying Chen, ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Για την υλοποίηση της μελέτης, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τη μακροχρόνια μελέτη Nurse’s Health Study. Συγκεκριμένα, το 2016, περισσότερες από 49.000 γυναίκες της μελέτης -με μέση ηλικία τα 79 έτη- συμπλήρωσαν ένα τεστ ευγνωμοσύνης έξι ερωτήσεων. Σύμφωνα με αυτές, έπρεπε να απαντήσουν θετικά ή αρνητικά σε ερωτήσεις, όπως «Έχω τόσα πολλά στη ζωή για τα οποία είμαι ευγνώμων» και «Αν έπρεπε να απαριθμήσω όλα όσα αισθάνομαι ευγνώμων, θα ήταν μια πολύ μεγάλη λίστα».

Τρία χρόνια αργότερα, οι ερευνητές έκαναν μια επανεξέταση για να εντοπίσουν τους θανάτους μεταξύ αυτών των γυναικών. Διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 4.600 συμμετέχουσες είχαν πεθάνει, τις περισσότερες φορές από καρδιακές παθήσεις. Συνολικά, εκείνες με τα υψηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με εκείνες με τα χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Εκπληκτικά, το αίσθημα της ευγνωμοσύνης προστάτευε από κάθε συγκεκριμένη αιτία θανάτου που περιλαμβανόταν στη μελέτη, και πιο σημαντικά από το θάνατο από καρδιακές παθήσεις, δήλωσαν οι ερευνητές. Άλλες αιτίες ήταν ο καρκίνος, οι αναπνευστικές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις, οι λοιμώξεις και οι τραυματισμοί. Με βάση αυτό, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να βελτιώσουν την υγεία τους εστιάζοντας σε πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Προηγούμενες έρευνες υποδεικνύουν ότι υπάρχουν τρόποι για την εσκεμμένη καλλιέργεια της ευγνωμοσύνης, όπως το να γράφεις ή να συζητάς για το τι είσαι ευγνώμων μερικές φορές την εβδομάδα», δήλωσε η Δρ Chen. «Η προώθηση της υγιούς γήρανσης αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και ελπίζουμε ότι περαιτέρω μελέτες θα βελτιώσουν την κατανόηση της ευγνωμοσύνης ως ψυχολογικού πόρου για την ενίσχυση της μακροζωίας» καταλήγει.