Μπάζωμα κάτω από το κάστρο του Πλαταμώνα

Διακοπή των εργασιών είχε ζητήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας με προσφυγή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης. - Άγνωστο ποιος έδωσε την έγκριση ώστε το έργο να ολοκληρωθεί κανονικά. - Τη διάβρωση επικαλείται ο ιδιοκτήτης beach bar στην παραλία Παντελεήμονα: «Κανονικά θα έπρεπε να με πληρώσουν για να κάνω το έργο και όχι να βάλω τα χρήματά μου»(!)

261
Πανοραμική άποψη από το μπάζωμα στην Παραλία Νέου Παντελεήμονα
Στην εποχή του (υπερ)τουρισμού τα μπαζώματα αιγιαλού από τη μια καταγγέλλονται ως επαίσχυντα από την άλλη νομιμοποιούνται από την κυβέρνηση. Το μπάζωμα στο οποίο αναφερόμαστε σήμερα δεν έγινε απλώς στον αιγιαλό, αλλά σε αιγιαλό αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για επέκταση μήκους περίπου 65 μέτρων, 5 μέτρων πλάτους και 2 μέτρων ύψους, κάτω ακριβώς από το Κάστρο του Πλαταμώνα, μιας από τις πλέον προβεβλημένες τουριστικά και αρχαιολογικά περιοχές της Μακεδονίας.

Η ιστορία θέλει τη ΓΑΙΟΣΕ να μισθώνει στις 21 Μαΐου 2015 (μέχρι το 2037) σε δύο επιχειρηματίες (Γεώργιο Τζόβα και Θεόδωρο Αγοραστό) την ακάλυπτη έκταση των 850,00 τ.μ. στην έξοδο της σήραγγας της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή του Πλαταμώνα – Παραλία Παντελεήμονα που περιλαμβάνει και μία ανοιχτή γαλαρία στη βάση του κάστρου Πλαταμώνα. Οι επιχειρηματίες κατασκεύασαν σε σιδηρουργείο της Κατερίνης τέσσερα κατάλληλα διασκευασμένα βαγόνια, τα οποία μπήκαν στην υφιστάμενη γραμμή, και αποτελούν τους χώρους του καταστήματος εστίασης «Gallaria» το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2017. Οι ενοικιαστές είχαν καταθέσει τη μελέτη για τις κατασκευές στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μετά από κάποιες παρατηρήσεις –για να μην υπάρχουν μόνιμες κατασκευές!– την ενέκρινε. Η επένδυση διαφημίστηκε για την πρωτοτυπία της σε ένα σκηνικό που παρέπεμπε στις αρχές του 1900. Στα χρόνια που μεσολάβησαν η επιχείρηση έριχνε κάθε χρόνο άμμο –προκειμένου να εκμεταλλεύεται τον βραχώδη χώρο της ακτογραμμής για ξαπλώστρες–, αλλά η θάλασσα όπως είναι λογικό την έπαιρνε και την επόμενη χρονιά έπρεπε να επαναλάβουν τις ρίψεις.

Η σταδιακή επέκταση, με την προσθήκη άμμου από τον ιδιώτη για τη δημιουργία χώρου όπου τοποθετούνται ξαπλώστρες

Σε μήκος 65 μ.

Το 2023 η επιχείρηση αποφάσισε να προχωρήσει σε κάτι… πιο δραστικό: να μπαζώσει με βράχους και λατύπες την ακτή σε μήκος σχεδόν 65 μέτρων! Η επέμβαση επί του τοπίου είναι εξόφθαλμη. Ακολούθησαν καταγγελίες για το μπάζωμα με αποτέλεσμα στις αρχές Νοεμβρίου του 2023 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας να προχωρήσει σε αυτοψία (2-11-2023) με την οποία διαπιστώνει το μπάζωμα και εκδίδει σήμα διακοπής εργασιών «στην παραλία Παντελεήμωνος, περιοχή καφέ “Gallaria”, Δ. Δίου Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας, εντός της Ζώνης Α΄ αρχαίου Ηρακλείου και βυζαντινού Πλαταμώνος».
Όπως αναφέρει μετά από καταγγελίες και ύστερα από αυτοψία της ΕΦΑ Πιερίας «στην παραλία Παντελεήμωνος, στο ΒΑ άκρο του λόφου του Κάστρου Πλαταμώνα, στην άμεση περιοχή του καφέ/beach bar “Gallaria”, διαπιστώθηκαν σημαντικές επεμβάσεις επιχωμάτωσης με βράχους και λατύπες επί της παραλίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέου πλατώματος εντός και επί της ακτογραμμής»!
Η Εφορεία θύμιζε στο σήμα της ότι ο χώρος των επεμβάσεων εντάσσεται εντός της θεσμοθετημένης Ζώνης Α’ απολύτου προστασίας του αρχαίου Ηρακλείου και βυζαντινού Πλαταμώνος, και ζητούσε άμεση διακοπή εργασιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες μέρες αργότερα η ΕΦΑ Πιερίας προσέφυγε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης για τις παράνομες εργασίες.