Νεκρός ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια – Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη

16

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση, κάνοντας λόγο για “ύπουλη σιωνιστική επιδρομή”, επιρρίπτοντας έτσι στην ευθύνη στο Ισραήλ.

“Ο αδελφός, ο ηγέτης, ο μουτζάχιντ Ισμαήλ Χανίγια, αρχηγός του κινήματος, σκοτώθηκε σε ύπουλη σιωνιστική επιδρομή εναντίον του γραφείου του στην Τεχεράνη, αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του νέου προέδρου” της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν”, ανέφερε η Χαμάς.’

Σύμφωνα με τους Times Of Israel, οι οποίοι επικαλούνται το φιλικό προς τη λιβανική σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ δίκτυο al Mayadeen, η δολοφονία Χανίγιε στην κατοικία όπου διέμενε στην ιρανική πρωτεύουσα έγινε με πύραυλο ο οποίος εκτοξεύθηκε από “τρίτη χώρα” και όχι από το ιρανικό έδαφος.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης ότι ο Χανίγια σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή στην Τεχεράνη.

“Ο Χανίγια, ο οποίος είχε έρθει στο Ιράν για την τελετή ορκωμοσίας του προέδρου, διέμενε σε μια από τις ειδικές κατοικίες για βετεράνους πολέμου στη βόρεια Τεχεράνη, όταν έγινε μάρτυρας από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από αέρος”, μεταδίδει το ημιεπίσημο πρακτορείο Fars. Την ίδια πληροφορία μεταφέρουν και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ, στέλεχος της Χαμάς, έκανε λόγο για “άνανδρη ενέργεια” του Ισραήλ, η οποία “δεν θα μείνει ατιμώρητη”, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ακσά, προσκείμενο στη Χαμάς.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, έτερο στέλεχος της Χαμάς, χαρακτήρισε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters τη δολοφονία πολύ σοβαρή κλιμάκωση από ισραηλινής πλευράς, η οποία “διαβεβαίωσε” ότι “δεν θα επιτύχει τους στόχους της”.

Στην ανακοίνωσή της, η Χαμάς αναφέρει ότι θρηνεί τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια σε “ύπουλη σιωνιστική επιδρομή στο ακίνητο όπου διέμενε στην Τεχεράνη”.

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησε επίσης ο Στρατός των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν – επίλεκτο ισλαμιστικό σώμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, που λειτουργεί παράλληλα με τον παραδοσιακό στρατό της χώρας και διαθέτει παράλληλες δικές του δομές στρατού ξηράς, πολεμικού ναυτικού και πολεμικής αεροπορίας.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ιράν: Το αίμα του Χανίγια ενισχύει τους δεσμούς μας με την Παλαιστίνη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Νάσερ Καναάνι, υποστήριξε σήμερα ότι το αίμα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, που δολοφονήθηκε νωρίτερα στην Τεχεράνη, “δεν θα πάει χαμένο”.

“Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό” του Ιράν, της Παλαιστίνης “και της αντίστασης”, δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κανένα σχόλιο από Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη δολοφονία του Χανίγια.

Ο τελευταίος ήταν εξόριστος πολιτικός ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης και περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του τα τελευταία χρόνια στο Κατάρ και την Τουρκία, χώρες των οποίων οι ηγέτες διαθέτουν ιδεολογικούς δεσμούς με το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, από το οποίο προέρχεται και η Χαμάς.

Θεωρούμενος ως “πραγματιστής”, είχε ενεργήσει ως διαπραγματευτής στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ενώ διατηρούσε διασυνδέσεις με τον κύριο σύμμαχο της Χαμάς, το Ιράν, αλλά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Λέγεται επίσης ότι ο Χανίγια διατηρούσε καλές σχέσεις με τους επικεφαλής των υπόλοιπων παλαιστινιακών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων της Χαμάς.

Ο Χανίγια εξελέγη επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2017 και είχε διαδεχθεί στη θέση τον Χαλέντ Μεσάαλ, ωστόσο ήταν ήδη γνωστό πρόσωπο και είχε αναλάβει πρωθυπουργός της Παλαιστίνης το 2006, μετά από μια νίκη-έκπληξη των ισλαμιστών της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς σε Δυτική Όχθη και Λωρίδα της Γάζας.]

Το τελευταίο βίντεο του Χανίγια εν ζωή

Το ιρανικό πρακτορείο IRNA έδωσε εξάλλου στη δημοσιότητα βίντεο του Χανίγια που βιντεοσκοπήθηκε την Τρίτη στο Ιράν, πιθανότατα στην τελευταία δημόσια παρουσία του Παλαιστίνιου ισλαμιστή πριν τη δολοφονία του.