Εργονομικές καρέκλες και γραφεία με ρυθμιζόμενο ύψος: Πώς να αξιοποίησετε στο μέγιστο τις δυνατότητές τους

14

Οι σύγχρονες εργονομικές καρέκλες και τα γραφεία με ρυθμιζόμενο ύψος αποτελούν το κλειδί για να δημιουργήσετε ένα αποδοτικό και άνετο περιβάλλον εργασίας. Η απόκτησή τους σημαίνει αυτόματα τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της άνεσής σας. Ωστόσο, η επιλογή των σωστών επίπλων είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα βέλτιστο περιβάλλον εργασίας, εστιάζοντας στην εργονομία και ακολουθώντας πρακτικές που θα απογειώσουν όχι μόνο την παραγωγικότητά σας αλλά και το αίσθημα ευεξίας.

Η σημασία της εργονομίας

Η εργονομία είναι η επιστήμη του σχεδιασμού ενός χώρου εργασίας που ταιριάζει στις ανάγκες του εργαζομένου, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και μειώνοντας την κόπωση. Η έλλειψη εργονομίας μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως πόνο στην πλάτη, καταπόνηση του αυχένα και τραυματισμούς από επαναλαμβανόμενο στρες. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την παραγωγικότητα και τη συνολική ικανοποίηση από την εργασία. Επομένως, επενδύοντας σε εργονομικές λύσεις δεν αποκτάτε μόνο άνεση, αλλά εργάζεστε αποδοτικότερα και βελτιώνετε τη συνολική υγεία σας

Εργονομικές καρέκλες: πώς να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει

Η δουλειά γραφείου απαιτεί να βρίσκεστε στην ίδια στάση για αρκετές ώρες της μέρας, γεγονός που επηρεάζει τη στάση και την αίσθηση που αποκομίζετε από αυτή στο σώμα σας. Μάλιστα η θέση σας δεν αφορά μόνο τις ώρες της εργασίας σας, αλλά επιδρά και στη γενικότερη ευεξία σας, επηρεάζοντας τη διάθεση, τη σωματική δραστηριότητα και τα επίπεδα ενέργειας.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά που οφείλετε να λάβετε υπόψη σας για την επιλογή και τη ρύθμιση της δικής σας εργονομικής καρέκλας:

  • Ρυθμιζόμενο ύψος: Η καρέκλα σας θα πρέπει να σας επιτρέπει να ρυθμίζετε το ύψος, έτσι ώστε τα γόνατά σας να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών. Καθίστε όσο το δυνατό πιο πίσω στην καρέκλα ώστε η πλάτη της να στηρίζει από άκρη σε άκρη την δική σας πλάτη. Ρυθμίστε το ύψος της καρέκλας ώστε πέλματα να ακουμπούν άνετα και σταθερά στο πάτωμα. Αν ακουμπάτε στις μύτες των ποδιών, πρέπει να χαμηλώσετε το ύψος της καρέκλας σας, ενώ αν, αντίθετα, κουλουριάζεστε από τη μέση και κάτω, τότε πρέπει να την ανεβάσετε.
  • Υποστήριξη οσφυϊκής χώρας: Η καλή οσφυϊκή στήριξη βοηθά στη διατήρηση της φυσικής καμπύλης της σπονδυλικής σας στήλης, μειώνοντας τον πόνο στη μέση. Επιλέξτε μία εργονομική καρέκλα που να διαθέτει σύστημα ρυθμιζόμενης υποστήριξης της μέσης ώστε να προσαρμόζεται στον δικό σας σωματότυπο.
  • Βάθος και πλάτος καθίσματος: Το κάθισμα πρέπει να είναι αρκετά βαθύ και φαρδύ, ώστε να υποδέχεται και να στηρίζει άνετα το σώμα σας. Ιδανικά, θα πρέπει να υπάρχει ένα κενό 3-5 εκ. ανάμεσα στην άκρης του καθίσματος και τα γόνατά σας. Ιδανικά επιλέξτε μια καρέκλα που να διαθέτει ρυθμιζόμενο βάθος καθίσματος ώστε την προσαρμόσετε σύμφωνα με το δικό σας σώμα. Μετρήστε τις διαστάσεις της καρέκλας γραφείου που ήδη έχετε και συγκρίνετέ τες με αυτές της εργονομικής καρέκλας που αναζητάτε. Είτε οι διαστάσεις της παλιάς καρέκλας σας είναι ιδανικές είτε όχι, θα αποτελέσουν τον οδηγό αγοράς της επόμενης.
  • Μπράτσα: Τα ρυθμιζόμενα μπράτσα μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της καταπόνησης των ώμων και του αυχένα σας. Αναζητήστε αυτή τη δυνατότητα στις εργονομικές καρέκλες, για να βελτιώσετε τη στάση σώματος.

Γραφεία με ρυθμιζόμενο ύψος

Τα εργονομικά γραφεία με ρυθμιζόμενο ύψος προσφέρουν τη δυνατότητα να αλλάζετε εύκολα τη θέση σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η εναλλαγή μεταξύ καθιστής και όρθιας στάσης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με την παρατεταμένη καθιστική ζωή, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την βέλτιστη χρήση του:

  • Χρησιμοποιήστε το γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος τόσο σε καθιστή θέση όσο και σε όρθια στάση. Η ολιγόωρη ορθοστασία θα ανακουφίσει τυχόν πόνους στην πλάτη ή την μέση και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη στάση του σώματος.
  • Όταν ρυθμίζετε ένα εργονομικό γραφείο, βεβαιωθείτε ότι το ύψος του επιτρέπει στους αγκώνες σας να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών. Είτε βρίσκεστε σε όρθια στάση είτε σε είστε καθιστοί, η θέση των χεριών σας πρέπει ιδανικά να παραμένει η ίδια.
  • Το πάνω μέρος της οθόνης σας θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών ή λίγο κάτω από αυτό, ώστε να αποφεύγεται η καταπόνηση του αυχένα. Εάν ρυθμίζοντας το γραφείο σας σύμφωνα με αυτή την αρχή, διαπιστώσετε ότι το επίπεδό του είναι πολύ ψηλό για τα χέρια σας, τότε κρατήστε σε χαμηλότερο σημείο που να εξυπηρετεί τη θέση των χεριών σας και σκεφτείτε να τοποθετήσετε κάτω από την οθόνη σας βιβλία ή άλλα σταθερά αντικείμενα, ώστε το βλέμμα σας να αποκτήσει το σωστό ύψος και ο αυχένας σας τη σωστή, ίσια και χαλαρή στάση. Και μην ξεχνάτε ότι το μέγεθος της οθόνης οφείλει να είναι αρκετά μεγάλο, για να βλέπετε καθαρά και αρκετά μικρό για να βρίσκεται εντός της εμβέλειας της άμεσης και περιφερειακής όρασης.
  • Προσπαθήστε να εναλλάσσετε την καθιστή και την όρθια θέση κάθε 45 με 60 λεπτά.

Χρήσιμες συμβουλές για τον εργασιακό χώρο:

Η δημιουργία ενός εργονομικού χώρου εργασίας περιλαμβάνει περισσότερα από τη σωστή καρέκλα και το σωστό γραφείο. Ακολουθούν ορισμένοι πρόσθετοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

  • Σωστός φωτισμός: Ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος για τη μείωση της καταπόνησης των ματιών. Χρησιμοποιήστε φυσικό φως, όπου είναι δυνατόν, και συμπληρώστε με λαμπτήρες γραφείου σε θερμό ή ουδέτερο χρώμα, για να εξασφαλίσετε ότι ο χώρος εργασίας σας είναι καλά φωτισμένος.
  • Οργάνωση γραφείου: Διατηρήστε το γραφείο σας οργανωμένο και απομακρύνετε ό,τι δεν είναι απαραίτητο για την εργασία σας. Αυτό όχι μόνο βελτιώνει την αποδοτικότητα αλλά και μειώνει το άγχος.
  • Απόσταση οθόνης: Τοποθετήστε την οθόνη σας σε απόσταση περίπου ενός μέτρου, με το πάνω μέρος της οθόνης στο επίπεδο των ματιών ή ελαφρώς κάτω από αυτό. Αυτό συμβάλλει στη μείωση της καταπόνησης των ματιών και ενθαρρύνει την καλή στάση του σώματος.
  • Τοποθέτηση πληκτρολογίου και ποντικιού: Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι σας θα πρέπει να είναι τοποθετημένα, έτσι ώστε οι καρποί σας να είναι ίσιοι και τα χέρια σας κοντά στο σώμα σας. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να προμηθευτείτε ένα εργονομικό πληκτρολόγιο και ποντίκι για ακόμη καλύτερη στάση και ελάχιστη καταπόνηση.

Συμβουλές για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος

Πέρα από την εργονομία, η διατήρηση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να βελτιώσετε την ποιότητα της εργασίας αλλά και της καθημερινότητάς σας:

  • Κάντε τακτικά διαλείμματα: Τα συχνά διαλείμματα βοηθούν στην πρόληψη της κόπωσης και μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών από την διαρκή καθιστική θέση. Σηκωθείτε, τεντωθείτε ή κάντε έναν σύντομο περίπατο ανά μία ώρα.
  • Διακοσμήστε τον χώρο με φυτά: Τα φυτά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα και να δημιουργήσουν ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον εργασίας. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν το άγχος και αυξάνουν την παραγωγικότητα.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι και φάτε υγιεινά σνακ: Κρατήστε ένα ποτήρι νερό στο γραφείο σας και παραμείνετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέξτε μικρά υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και γιαούρτι, για να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας.
  • Βάλτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας: Τα εργονομικά έπιπλα γραφείου βελτιώνουν κατά πολύ τη στάση του σώματός μας και μας προσφέρουν ασύγκριτη άνεση σε σχέση με τα απλά εργαλεία. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει απόλυτα τη σωματική δραστηριότητα και τον ισορροπημένο τρόπο ζωής. Γι’ αυτό σας ενθαρρύνουμε να ενσωματώσετε την κίνηση στην ημέρα σας, χρησιμοποιώντας τις σκάλες αντί για το ασανσέρ ή πηγαίνοντας στα ραντεβού σας με τα πόδια, όποτε είναι εφικτό. Απλές ασκήσεις, όπως οι διατάσεις, μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Η δημιουργία ενός εργονομικού και υγιεινού χώρου εργασίας είναι μια επένδυση στην ευημερία και την παραγωγικότητά σας. Επιλέγοντας τη σωστή εργονομική καρέκλα και το κατάλληλο γραφείο τραπέζι με ρυθμιζόμενο ύψος, δίνοντας προσοχή στην τοποθέτηση της οθόνης, τον φωτισμό και την οργάνωση του γραφείου, καθώς και αποκτώντας υγιεινές συνήθειες, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν χώρο εργασίας που υποστηρίζει στο μέγιστο τη σωματική και ψυχική σας υγεία. Να θυμάστε, ο χώρος εργασίας πρέπει να προσαρμόζεται σε εσάς και όχι το αντίθετο. Αφιερώστε χρόνο, για να ρυθμίσετε σωστά τα εργονομικά έπιπλα και εργαλεία σας  και θα παρατηρήσετε τα οφέλη της χρήσης τους σε χρόνο μηδέν.

Για τη νέα εργονομική καρέκλα και το γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος, σας προτείνουμε να απευθυνθείτε στους ειδικούς της εργονομίας, στην ομάδα της ErgoAction (https://ergoaction.gr/). Χάρη στην μεγάλη ποικιλία από εργονομικές καρέκλες και γραφεία με μοναδικά χαρακτηριστικά σε κλασικά, ουδέτερα και μοντέρνα χρώματα και ποικίλες διαστάσεις, σας παρέχουν ακριβώς αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Αναβαθμίστε στη στιγμή το χώρο και αυξήστε την αποδοτικότητά σας με έπιπλα γραφείου που βελτιώνουν όχι μόνο τη στάση του σώματός σας αλλά και την ποιότητα ζωής.

Σας προτείνουμε τις παρακάτω επιλογές σε καρέκλες και γραφεία που θα διατηρήσουν το σώμα σας στη σωστή θέση, απογειώνοντας την εμπειρία της εργασίας σας. Κάντε κλικ εδώ https://ergoaction.gr/katigoria-proiontos/karekles-grafeiou/ergonomikes-karekles-grafeiou/ για να δείτε την πλήρη γκάμα των εργονομικών καρεκλών γραφείου και εδώ https://ergoaction.gr/katigoria-proiontos/grafeia-ruthmizomena-se-upsos/ilektrika-rythmizomena-grafeia/ για να δείτε την μεγάλη ποικιλία των ηλεκτρικά ρυθμιζόμενων γραφείου που προσφέρει η ErgoAction.

Εργονομική καρέκλα γραφείου Active

  

Εργονομική καρέκλα γραφείου Action Chair VX black

  

Εργονομική καρέκλα γραφείου Ergohuman Advanced – μαύρη

 

 

Ηλεκτρικό γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος E-desk 120 (120×60 cm)

  

Ηλεκτρικό γραφείο με ρυθμιζόμενο ύψος Action Desk Pro 138×80 cm