Πολύνεκρο τροχαίο στη Μεσσηνία: «Λύγισαν» ακόμα και οι διασώστες – Η αποκάλυψη για τον οδηγό της νταλίκας και η στροφή-καρμανιόλα

54

Στη ΜΕΘ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στην Αθήνα μεταφέρθηκε από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης ο 19χρονος που τραυματίστηκε στο φρικτό τροχαίο που έγινε στην περιοχή της Ελαίας στη Μεσσηνία. Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο υπεβλήθη σε εγχείρηση στο κεφάλι όπου είχε πολλαπλά κατάγματα. Η διακομιδή του έγινε στο 401 αφού ο 19χρονος εκτίει την στρατιωτική του θητεία.

Η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή αλλά πολύ κρίσιμη.

Το πολύνεκρο δυστύχημα συνέβη στο 47ο χλμ. της Ε.Ο. Κυπαρισσίας – Πύργου. Ο απολογισμός τραγικός, καθώς έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι: ένας 38χρονος, η ενός έτους κόρη του, ένας 44χρονος και η 13χρονη κόρη του. Τραυματίστηκαν σοβαρά, άλλα 5 άτομα.

Ο 19χρονος που έφερε πολύ σοβαρά τραύματα μεταφέρθηκε αρχικά σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος στην Καλαμάτα και από εκεί άμεσα στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης καθώς αντιμετωπίζει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο 19χρονος, επέβαινε στο ίδιο όχημα με τον πατέρα του και την 12 ετών αδελφούλα του, οι οποίοι έχασαν ακαριαία τη ζωή τους. Στο ίδιο όχημα επέβαινε και η 66χρονη γιαγιά του η οποία υποβλήθηκε χθες σε χειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η οικογένεια από το χωριό της Αμαλιάδας, επέστρεφε από την Καλαμάτα όπου είχαν πάει για τον ορκωμοσία του 19χρονου στο στρατόπεδο της πόλης. Σημειώνεται πως και ο πατέρας, που ανασύρθηκε νεκρός, υπηρετούσε στον στρατό, σε μονάδα της Ρόδου.

Από το δεύτερο όχημα, ανασύρθηκε νεκρό το μόλις ενός έτους κοριτσάκι κι ένας άνδρας 38 ετών. Από το ίδιο όχημα, σοβαρά τραυματισμένο μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο ένα αγόρι 6 ετών, ενώ ελαφρά τραυματισμένη είναι η 38χρονη μητέρα, συνοδηγός του οχήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 38χρονος μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους είχαν ταξιδέψει από το Λονδίνο στην χώρα μας, για να δουν κάποιους συγγενείς τους.

Έξω από τα νοσοκομεία όπου έχουν μεταφερθεί οι πολυτραυματίες εκτυλίσσονται σπαρακτικές σκηνές, σαν να είναι βγαλμένες από Αρχαία Τραγωδία. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει το κακό που έχει συμβεί… Πώς μια βόλτα, η επιστροφή από τη δουλειά, οι διακοπές του καλοκαιριού, θα είχαν αυτή τη φρικτή εξέλιξη.

Το χρονικό του φρικτού τροχαίου

Όλα συνέβησαν στις 12:40 το μεσημέρι της Παρασκευής (26/7), όταν ο οδηγός νταλίκας με κατεύθυνση προς την Καλαμάτα έχασε τον έλεγχο του οχήματος του και έφυγε εκτός του δρόμου. Στην προσπάθειά του να το επαναφέρει συγκρούστηκε σφοδρά με τα δύο προπορευόμενα οχήματα που είχαν κατεύθυνση προς τον Πύργο της Ηλείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον εντοπισμό του δεύτερου οχήματος, πέρασε περίπου μισή ώρα, πριν το αντιληφθούν οι αρχές που είχαν φτάσει στο σημείο, καθώς είχε σφηνωθεί κάτω από την νταλίκα και είχε μετατραπεί σε άμορφη μάζα.

Υπήρχε και εμπλοκή και τρίτου οχήματος στο τροχαίο δυστύχημα, στο οποίο επέβαιναν δυο ομογενείς από τις ΗΠΑ, οι οποίοι όταν αντιλήφθηκαν την νταλίκα έστρεψαν μόνοι τους το όχημα και το έριξαν σε ένα χαντάκι για να αποφύγουν τα χειρότερα. Δεν τραυματίστηκαν αλλά το όχημα τους υπέστη σοβαρές ζημιές.

Φρουρούμενος νοσηλεύεται ο οδηγός της νταλίκας

Ο 39χρονος οδηγός της νταλίκας έχει συλληφθεί και νοσηλεύεται με ελαφρά τραύματα φρουρούμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας. Έχει ληφθεί αίμα για να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις, ενώ έχει ζητηθεί και πραγματογνωμοσύνη για όλα τα εμπλεκόμενα οχήματα. Επίσης έχει ζητηθεί και νεκροψία νεκροτομή για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους.

Ο 39χρονος όταν είναι σε θέση να απολογηθεί , θα παρουσιαστεί ενώπιον των αρχών για να εξηγήσει πώς συνέβη το τραγικό τροχαίο δυστύχημα που έχει συγκλονίσει όλη την Ελλάδα.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας «Πατρίς» αναφέρουν, πως ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας, πριν από περίπου δύο χρόνια, είχε εμπλακεί σε θανατηφόρο τροχαίο στον ίδιο δρόμο, ακριβώς έξω από το Δημοτικό Στάδιο της Ζαχάρως. Τότε είχε χάσει τη ζωή του ένας ηλικιωμένος.

τροχαίο

Λύγισαν οι διασώστες

Η εικόνα από το σημείο της τραγωδίας που θύμιζε… εμπόλεμη ζώνη, συγκλόνιζε τους πάντες. Αμέσως μετά τη σφοδρότατη σύγκρουση, τα οχήματα μετατράπηκαν σε… άμορφη μάζα σιδερικών. Για τουλάχιστον δυόμιση ώρες οι πυροσβέστες και οι διασώστες του ΕΚΑΒ προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν όλα τα άτομα από τα οχήματα.

Ο Πύραρχος Αθανάσιος Κατσαφάδος, περιέγραψε όσα είδαν όταν έφτασαν στο σημείο… «Στο πρώτο όχημα ήταν μια γυναίκα με ένα παιδί νεκρό, και στο δεύτερο όχημα, το πλακωμένο από τη νταλίκα ήταν ένας άνδρας κι ένα κορίτσι 12 ετών. Απεγκλωβίσαμε συνολικά έξι άτομα. Τα τέσσερα νεκρά. Υπήρχαν και πέντε ακόμα τραυματισμένοι οι οποίοι μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία».

Ακόμα και οι διασώστες λύγισαν μπροστά στην εικόνα που αντίκρισαν.

Πώς έγινε η τραγωδία

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο οδηγός της νταλίκας που είχε κατεύθυνση προς την Κυπαρισσία, έχασε τον έλεγχο του οχήματος, με αποτέλεσμα οι δεξιοί τροχοί να βγουν εκτός δρόμου, στο πρανές. Στην προσπάθειά του να επαναφέρει το όχημα στο δρόμο, έστριβε αριστερά το τιμόνι, με τον τράκτορα να περνά στο αντίθεο ρεύμα, να παρασύρει το πρώτο όχημα, να “διπλώνει” στη μέση και να… “εγκλωβίζει” κι ένα δεύτερο όχημα. Στο τροχαίο ενεπλάκη και ένα ακόμα αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου κατάφερε να σωθεί σαν από θαύμα, καθώς έβγαλε το όχημα εκτός δρόμου.

Η περιγραφή του, σοκάρει. «Κοιτούσαμε να δούμε αν είμαστε εντάξει, αν είμαστε ζωντανοί. Είδαμε το πρώτο αυτοκίνητο στην άκρη του δρόμου που ήταν καρφωμένο, το δεύτερο αυτοκίνητο ήταν κάτω από τη νταλίκα, πέρασε μια ώρα να καταλάβουμε ότι υπήρχε και δεύτερο αυτοκίνητο εκεί. Ήταν καλυμμένο με την νταλίκα».

τροχαίο Μεσσηνία

Η στροφή “καρμανιόλα”

Στο σημείο που έγινε το τραγικό δυστύχημα, δεν σημειώνεται πρώτη φορά τροχαίο. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στο ErtNews ότι η συγκεκριμένη στροφή του δρόμου χαρακτηρίζεται σαν «καρμανιόλα» και έχει στοιχίσει την ζωή σε πολλούς ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας επισημαίνει με έντονο τρόπο την ανάγκη εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου στην περιοχή, κάτι που ζητούν επίσης πολλοί φορείς και σωματεία της Κυπαρισσίας.

«Η σημερινή ανείπωτη τραγωδία στην Ελαία Μεσσηνίας, με την απώλεια τεσσάρων ζωών, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, μας υπενθυμίζει με τον πιο σκληρό τρόπο τις τραγικές συνέπειες της έλλειψης σύγχρονων υποδομών στους δρόμους μας, και πιο συγκεκριμένα στον δρόμο Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. 

Στο σημείο της εθνικής οδού Κυπαρισσίας-Πύργου, μια νταλίκα ξέφυγε από την πορεία της και παρέσυρε τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων πέντε. Ο Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, έχοντας προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους αυτού του δρόμου, έχει απαιτήσει εδώ και χρόνια την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για επικαιροποίηση των μελετών και την έναρξη των έργων, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, αφήνοντας τους οδηγούς και τις οικογένειές τους εκτεθειμένους σε καθημερινό κίνδυνο.

Καλούμε την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν άμεσα δράση. Δεν μπορεί να χαθεί άλλη ζωή στον συγκεκριμένο δρόμο. Το αίμα των αδικοχαμένων βαρύνει τις συνειδήσεις όλων όσων αδιαφορούν για την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ασφαλέστερων οδικών δικτύων, και πιο συγκεκριμένα, το αυτονόητο, την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου. Ας μην επιτρέψουμε άλλη μια τραγωδία να περάσει απαρατήρητη. Ας γίνει αυτή η τραγική απώλεια το έναυσμα για πραγματική αλλαγή. Από μέρους μας δεσμευόμαστε για την εκ νέου και πλήρη κινητοποίηση του μετώπου όλων των συλλόγων της Μεσσηνίας και της Ηλείας και τη μέχρι τέλους διεκδίκηση του αυτονόητου».