50 χρόνια Μεταπολίτευσης: θεσμικά κεκτημένα και σύγχρονες προκλήσεις

14

Του Ξενοφώντα Μπαραλιάκου,*

Η ιδρυτική πράξη της Μεταπολίτευσης, της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας, επισφραγίστηκε με την έλευση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι, τον οποίο υποδέχτηκε ένα ενθουσιώδες πλήθος κόσμου καθώς κατέβαινε από το Γαλλικό προεδρικό αεροσκάφος, που είχε παραχωρήσει ασμένως ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Παρέλαβε τα ηνία της Πατρίδας την ίδια στιγμή που το δικτατορικό καθεστώς φυλλορροούσε και εν τοις πράγμασι κατέρρεε εξαιτίας των εγκληματικών και εθνικά επιζήμιων χειρισμών του στην Κύπρο, στην οποία είχε εισβάλλει παράνομα και κατά παράβαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου λίγες ημέρες πριν, ο εχθρικός τουρκικός στρατός.

Εν μέσω, λοιπόν, μιας εν εξελίξει εθνικής τραγωδίας, μιας εσωτερικής πολιτικής αστάθειας, διαρκούς επαγρύπνησης για ανατροπή της νεότευκτης δημοκρατικής κυβέρνησης, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατόρθωσε να στερεώσει το δημοκρατικό πολίτευμα, να καταλαγιάσει τα οξυμμένα πολιτικά πάθη, να οριοθετήσει το στράτευμα στον θεσμικό του ρόλο και να αναδιοργανώσει τις Ένοπλες Δυνάμεις. Κατόρθωσε ταυτόχρονα να επιλύσει το πολιτειακό ζήτημα, να διεξάγει ελεύθερες εκλογές με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων, να επαναφέρει το διεθνές κύρος της χώρας, να εντάξει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να θωρακίσει αμυντικά με διεθνείς συμμαχίες τα σύνορα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να εγγυηθεί την ομαλή εναλλαγή εξουσίας μεταξύ των εκλεγμένων κυβερνήσεων.

Συνελόντι ειπείν συντελέστηκε ένα ανέλπιστο πολιτικό θαύμα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα!

Η Μεταπολίτευση με την συμπλήρωση πενήντα ετών αναντίρρητα τοποθετείται ως η πιο ήπια, σταθερή και θεσμικά ανθεκτική περίοδος του σύγχρονου ελληνικού κράτους και το πρόσημο της είναι θετικό.

Χωρίς αμφιβολία σημαδεύτηκε και από παλινωδίες και πολιτικά λάθη, τις συνέπειες των οποίων βιώσαμε με τον πιο οδυνηρό τρόπο την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης. Κατέπεσαν με κροτώδη τρόπο συλλογικές αυταπάτες χωρίς παρ’ όλα αυτά να τεθούν εν αμφιβόλω θεσμικές κατακτήσεις, γεγονός το οποίο απέδειξε ότι παρά την κρίση η ελληνική δημοκρατία είναι ώριμη και εδράζεται σε γερά θεμέλια.

Μια νέα περίοδος για την Πατρίδα μας έχει ήδη ξεκινήσει σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, όπου σταθερές ανατρέπονται και οι δρώντες αναδιατάσσονται.

Οι στόχοι και οι προκλήσεις του μέλλοντος απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος αλλά κι ένα ρεαλιστικό consensus μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για ένα νέο εθνικό όραμα.

* Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής ΝΔ Πιερίας