Τα παράπονα στον Δήμαρχο από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών “I can’t breathe”

για τη δυσοσμία στην πόλη της Κατερίνης

21

Με τη νέα δημοτική αρχή συναντήθηκε η συντονιστική επιτροπή της Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών Κατερίνης για τη δυσοσμία στην πόλη. Κατά την πολύωρη συνάντηση (η οποία, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ομάδας), τα μέλη της Σ.Ε., εξέθεσαν το πρόβλημα της δυσοσμίας, από απόβλητα ζωικής παραγωγής και εγκαταστάσεις  διαχείρισής τους, η οποία, φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ανέφεραν τις έντονες διαμαρτυρίες των δημοτών για προσβολή της προσωπικότητάς τους και πολύ πιθανά και της δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι, οι εν λόγω εκλυόμενοι ρύποι, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, κρίνονται τοξικοί, ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Από την πρώτη στιγμή δε, ξεκαθάρισαν ότι, πέραν των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων, προσδοκούν, αν όχι, απαιτούν, την παρέμβαση της δημοτικής αρχής,, ανταποκρινόμενης στην ευθύνη και την ηθική υποχρέωσή της:

  • για ενασχόληση με θέματα τοπικού ενδιαφέροντος, πόσο μάλλον, όταν αυτά θίγουν την ποιότητα της ζωής των δημοτών την υγεία τους και την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.
  • για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην περιοχή του Δήμου, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, ισόρροπης ανάπτυξης όλων των οικονομικών κλάδων και προφανώς, προστασίας του περιβάλλοντος, σε συνθήκες κλιματικής κρίσης που πυροδοτούν νοσηρές καταστάσεις και επιδημίες.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης, κος Ι. Ντούμος και ο ειδικός συνεργάτης του κος Χαρ/μπος Φωκαϊδης, άκουσαν με προσοχή τα μέλη της Ομάδας. Ο Δήμαρχος, αναγνώρισε το πρόβλημα, συμμερίστηκε την ανησυχία των δημοτών και δεσμεύτηκε να “διαχειρισθεί” το πρόβλημα και να ενεργήσει για τη διασφάλιση της τήρησης των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ότι, θα επιδιώξει την επικοινωνία του, με την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και τους ίδιους τους φορείς των επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα.

Τα μέλη της Σ.Ε. της Ομάδας, περιμένουν την υλοποίηση των δεσμεύσεων για την οποία προσδοκούν ενημέρωση. Ωστόσο, δήλωσαν αποφασιστικά ότι, θα συνεχίσουν, παράλληλα, με υπομονή κι επιμονή, τη διεκδίκηση με κάθε πρόσφορο μέσο και προς κάθε πλευρά, την επιτέλους συμμόρφωση των επιχειρηματιών.

Στην προσπάθειά τους αυτή, αντλούν την αισιοδοξία τους από το γεγονός ότι, οι στοιχειοθετημένες αναφορές/καταγγελίες της Ομάδας με την πολύτιμη στήριξη των πολιτών, τερμάτισαν την πολύχρονη κατ’ εξακολούθηση μόλυνση της αντιπλημμυρικής τάφρου και ρέματος στον Κορινό.

Η ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης, θα επισπεύσει καταλυτικά τον τερματισμό και της δυσοσμίας.

 

*Η Συντονιστική Επιτροπή της Ομάδας Πολιτών, απαρτίζεται από τους : Σημέλα Ελευθεριάδου, Βίκυ Ζάχου, Αλέκο Σιδηρόπουλο, Susan Piotti – Sidiropoulos, Γεωργία Σισμανίδου, Κωνσταντίνος Χατζηιωαννίδης