Επιστολή-Παρέμβαση του Ηλία Χατζηχριστοδούλου, για τις επιστροφές κρατικών επιδοτήσεων του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από επιχειρήσεις

προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

14

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, με έγγραφη παρέμβαση του προς τα ανωτέρω Υπουργεία ζητά την άμεση τροποποίηση της επίμαχης υπουργικής απόφασης, που δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος να απαιτήσουν την επιστροφή των κρατικών επιδοτήσεων και προτείνει το όποιο συνεπαγόμενο κόστος να απορροφηθεί από τους προμηθευτές του ηλεκτρικού ρεύματος και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: «Έχοντας εμπιστοσύνη στα υγιή αντανακλαστικά της κυβέρνησης και στην ευαισθησία της σχετικά με τα θέματα, που απασχολούν την οικονομική ζωή του τόπου, αναμένουμε την άμεση τακτοποίηση του θέματος, προκειμένου ο επιχειρηματικός κόσμος να ασχοληθεί απερίσπαστος με τις εργασίες του και την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελεί το 99,60% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων».

Ολόκληρη η επιστολή

Θέμα: Ανάκληση της υπουργικής απόφασης για τις επιστροφές κρατικών επιδοτήσεων του κόστους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από επιχειρήσεις

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη, μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και των κυβερνήσεων, ως προς την εκάστοτε εφαρμοζόμενη πολιτική, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων φορέων, προκειμένου να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση, ο εκσυγχρονισμός και η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Οικονομίας. Ιδιαίτερα σήμερα, που το οικονομικό κλίμα και οι ρυθμοί ανάπτυξης στην Ευρώπη πλήττονται από τον πληθωρισμό κόστους και την εφαρμοζόμενη ενεργειακή πολιτική, οι παντός είδους αιφνιδιασμοί, από πλευράς κυβερνήσεως, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι εντελώς αντιπαραγωγικοί και υπονομεύουν την κοινή αναπτυξιακή μας προσπάθεια.

Συγκεκριμένο και συγχρόνως επίκαιρο παράδειγμα ενός αδικαιολόγητου και ζημιογόνου αιφνιδιασμού, αποτελεί η υπουργική απόφαση Αρ. ΥΠΕΝ/Δ ΗΕ/62035/1037 (ΦΕΚ 3268/Β’/10-06-24), οι οποία δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος να απαιτήσουν από τους επιχειρηματίες την επιστροφή των κρατικών επιδοτήσεων των λογαριασμών τους, για τη χρονική περίοδο 2022 έως 2023.

Προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στη  λειτουργία της αγοράς και προπαντός, για την αποκατάσταση της κλονισμένης εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων απέναντι στην κυβέρνηση, απαιτείται η άμεση τροποποίηση της επίμαχης υπουργικής απόφασης και το όποιο συνεπαγόμενο κόστος να απορροφηθεί από τους προμηθευτές του ηλεκτρικού ρεύματος και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έχοντας εμπιστοσύνη στα υγιή αντανακλαστικά της κυβέρνησης και στην ευαισθησία της σχετικά με τα θέματα, που απασχολούν την οικονομική ζωή του τόπου, αναμένουμε την άμεση τακτοποίηση του θέματος, προκειμένου ο επιχειρηματικός κόσμος να ασχοληθεί απερίσπαστος με τις εργασίες του και την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελεί το 99,60% του συνόλου των ελληνικών επιχειρήσεων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Ηλίας Χατζηχριστοδούλου