Συνάντηση Μελών Συλλόγων και Ενώσεων του Τουρισμού Παραλίας και Ολυμπιακής Ακτής Κατερίνης

για το θέμα της παράνομης ενοικίασης διαμερισμάτων από αλλοδαπούς ιδιοκτήτες στην περιοχή

14

Το αδιαχώρητο έγινε από κόσμο το απόγευμα της 19ης Ιουλίου 2024 στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας και Ομοσπονδίας Ενοικιαζόμενων Δωματίων Πιερίας στην Παραλία Κατερίνης.

Ο λόγος της συνάντησης ήταν ένα πρόβλημα που ξεκίνησε εδώ και πέντε περίπου χρόνια και αφορά αλλοδαπούς πολίτες κυρίως από τις Βαλκανικές χώρες οι οποίοι ενώ αρχικά φάνηκε ότι “επένδυσαν”…. στην περιοχή μας αγοράζοντας πολλοί από αυτούς και παραπάνω από ένα διαμέρισμα ουσιαστικά στην πορεία δημιούργησαν ένα μεγάλο πρόβλημα…

Τι ακριβώς έγινε…η πλειοψηφία αυτών των νέων ιδιοκτητών προέβη στην αγορά διαμερισμάτων με ένα κοινό τρόπο σκέψης ο οποίος είναι ο εξής: “….Οι ίδιοι ως ιδιοκτήτες να διαμένουν για τις διακοπές τους 15-20 ημέρες την Τουριστική Περίοδο και όλο το υπόλοιπο χρονικό διάστημα (Μάιο έως Σεπτέμβριο), να τα “Ενοικιάζουν” με σκοπό να κάνουν έτσι με τα χρήματα που θα βγάζουν ένα είδος απόσβεσης στην επένδυση τους….

Οι συμφωνίες ενοικιάσεις γίνονται από τα μέρη τους οι μερικοί έχουν και web side ή μέσω Facebook χωρίς να εκδίδονται τα σχετικά παραστατικά…και χωρίς οι ίδιοι να κάνουν έναρξη επιχείρησης στην εφορία ως οφείλουν ….

Όπως καταλαβαίνουμε εκτός της τεράστιας φοροδιαφυγής που γίνεται, η πράξη αυτή της παράνομης ενοικίασης έχει ως αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις μας, μιας και διαθέτουν τα διαμερίσματα σε πολύ χαμηλότερες τιμές λόγω τις φοροδιαφυγής και τη μη πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών μιας και το προσωπικό που τα καθαρίζει δεν δηλώνετε πουθενά ….

Τα διαμερίσματα αυτά είναι εκατοντάδες εάν αυτό συνεχιστεί το πρόβλημα για εμάς θα είναι τεράστιο. ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΥΝ. Στην φωτογραφία βλέπετε την προσέλευση των εκπροσώπων των τουριστικών Επιχειρήσεων που ήταν πάνω από 150 (ενδεικτικό ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο και θίγονται πολλοί)…μιας και δεν χωρέσανε στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων και πλημμύρισαν και τους εξωτερικούς ….

Την παρουσίαση τους έδωσαν σύσσωμα η πλειοψηφία των Διοικητικών Συμβουλίων μαζί με τους Προέδρους των :

1) Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

2) Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Πιερίας -Ν. Ημαθίας-Ν. Πέλλας.

3) Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας.

4) Σύλλογο Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Παραλίας Κατερίνης.

5) Ένωσης Ενοικιαζόμενων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής.

6) Σύλλογος τουριστικών πρακτόρων Πιερίας.

Πάρθηκαν ομόφωνες αποφάσεις τις οποίες προσυπόγραψαν άπαντες….