Κατερίνη: Συνελήφθησαν 2 άτομα για εξαπάτηση πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων

Εξιχνιάστηκαν 7 απάτες, εκ των οποίων οι 3 απόπειρες, που έγιναν το τελευταίο δίμηνο σε Πιερία, Χαλκιδική και Καρδίτσα

11

Συνελήφθησαν χθες (17 Ιουλίου 2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Πιερίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, 2 άνδρες Ελληνικής καταγωγής, για εξαπάτηση πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων.

Ειδικότερα, νωρίτερα την ίδια ημέρα τηλεφώνησε συνεργός τους σε γυναίκα Ελληνικής καταγωγής, προσποιούμενος τον γιατρό και ισχυρίστηκε ότι η εγγονή της έχει τραυματιστεί, ζητώντας χρήματα για να υποβληθεί δήθεν σε άμεση χειρουργική επέμβαση.

Μάλιστα άλλη συνεργός τους παρουσιάζονταν στο τηλέφωνο ως δήθεν η εγγονή της, προκειμένου να την πείσουν να τους παραδώσει τα χρήματα.

Με αυτόν τον τρόπο προσπάθησαν να της αποσπάσουν το χρηματικό ποσό των 10.000 ευρώ, ωστόσο εντοπίστηκαν άμεσα από τους αστυνομικούς και συνελήφθησαν.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, σε συνεργασία και με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μουδανιών, οι 2 άνδρες μαζί με άγνωστους συνεργούς τους, είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση, με σκοπό τη συστηματική εξαπάτηση πολιτών, κυρίως ηλικιωμένων και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Μέχρι στιγμής έχει προκύψει ότι το τελευταίο δίμηνο, δρώντας με την ίδια μεθοδολογία, διέπραξαν 4 απάτες σε βάρος ηλικιωμένων, σε περιοχές της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Καρδίτσας, αποσπώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 52.000 ευρώ.

Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα προσπάθησαν να εξαπατήσουν ακόμα 3 γυναίκες Ελληνικής καταγωγής σε περιοχές της Πιερίας, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν.

Σε έρευνα που έγινε στην οικία του ενός συλληφθέντα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 4.800 ευρώ.

Κατασχέθηκε και ένα όχημα το οποίο χρησιμοποιούσαν για την παράνομη δραστηριότητά τους, καθώς και 3 κινητά τηλέφωνα και το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ, που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Οι έρευνες των αστυνομικών συνεχίζονται τόσο για την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών τους, όσο και για να εξακριβωθεί η τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους, συνιστά:

  • Μην εμπιστεύεστε αγνώστους, που προσπαθούν να σας πείσουν τηλεφωνικά να τους δώσετε χρήματα, λόγω επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού σας προσώπου.
  • Μην κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια, χωρίς πρώτα να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο προς επιβεβαίωση.
  • Μην πείθεστε αν σας δώσουν οι δράστες να μιλήσετε στο τηλέφωνο με υποτιθέμενο συγγενή σας.
  • Χρησιμοποιήστε άλλη τηλεφωνική συσκευή για την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο, καθώς ενδέχεται οι δράστες να βρίσκονται ακόμη στη «γραμμή».
  • Μην δεχτείτε οποιαδήποτε συνάντηση – ραντεβού με αγνώστους και δηλώστε ότι δεν πρόκειται να δώσετε χρήματα.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, νοσοκομεία, συγγενείς κ.λπ.).
  • Ενημερώνετε πάντα την Αστυνομία, ακόμα και στην περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

Περισσότερες συμβουλές είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr), στην ενότητα «Οδηγός του Πολίτη / Χρήσιμες συμβουλές».