Καύσωνας: Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 40 βαθμούς

Δείτε ποιες ήταν οι θερμότερες περιοχές της Ελλάδας σήμερα. Ο καύσωνας θα συνεχιστεί ως το τέλος Ιουλίου, προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

118

Σε πολλές περιοχές της χώρας o υδράργυρος έσπασε το φράγμα των 40 βαθμών Κελσίου, πλησιάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις τους 42. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται υψηλότερες θερμοκρασίες, με τη Τετάρτη και την Πέμπτη να είναι οι πιο ζεστές ημέρες.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Facebook τον κατάλογο με τις περιοχές που η θερμοκρασία ξεπέρασε σήμερα το μεσημέρι τους 38 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στη λίστα με τα «κόκκινα» πρωταγωνιστεί η περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, ενώ την τιμητική τους έχουν και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας (Διόν Πιερίας, Σέρρες) καθώς και το Παρανέστι Δράμας στην Ανατολική Μακεδονία. Υψηλό σκορ στα «40άρια» σημειώνει η Πελοπόννησος, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στη Σκάλα Μεσσηνίας, τον Άσσο Κορινθίας, τη Σπάρτη και το Άργος.

Στην Αττική η υψηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε το μεσημέρι τον Άγιο Κοσμά στο Ελληνικό (39,9 βαθμοί Κελσίου) και στα Πατήσια στο κέντρο της Αθήνας (39,4 βαθμοί).

Εν τω μεταξύ, όπως μετέδωσε το Mega, οι θερμοκρασίες που κατέγραψε θερμική κάμερα, μέσω drone, από περιοχές της Αττικής, σοκάρουν. Για παράδειγμα, η θερμοκρασία στην άσφαλτο και στις ταράτσες, στην περιοχή του Αμαρουσίου, στις 13.00 άγγιξαν τους… 57 βαθμούς Κελσίου.

Η ζέστη αναμένεται να ενταθεί και να διαρκέσει. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με νέο, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης, γνωστοποιεί ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν έως και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Προβλέψεις για  καύσωνα ως τις 25 Ιουλίου

Οι ειδικοί, πάντως, δεν αποκλείουν το ακραίο φαινόμενο να παραταθεί. Ο Θοδωρής Γιάνναρος, πυρομετεωρολόγος εξήγησε:

«Οι συνθήκες, οι οποίες ζούμε φέτος στην Ελλάδα, πριν από κάποια χρόνια θα λέγαμε ότι ήταν εικόνες από το μέλλον, δυστυχώς σήμερα είναι το παρόν μας και θα πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι αυτό θα είναι το μέλλον μας αν δεν λάβουμε σοβαρά μέτρα. Και ο Ιούνιος γνωρίζουμε ήδη ότι ήταν ο θερμότερος από το 1960 κι έπειτα, φαίνεται δυστυχώς πως και ο Ιούλιος θα είναι πάρα πολύ θερμός μήνας. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε παράταση (του καύσωνα) μέχρι τις 25 Ιουλίου».

Συμβουλές από γιατρούς

«Αν βγαίνουμε έξω με τον ήλιο θα βάλουμε καπέλο, θα βάλουμε αντιηλιακό με υψηλή προστασία, ανάλαφρα ρούχα, ανοιχτόχρωμα, θα έχουμε ένα μπουκαλάκι νερό, καλύτερα να έχουμε γυαλιά ηλίου», συμβούλευσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας.

Καύσωνας διαρκείας με εξαντλητικές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 22/7. Οι θερμοκρασίες γενικά θα κυμαίνονται στους 38-42°C.

Ειδικότερα, πιο «ευνοϊκή» προβλέπεται να είναι η κατάσταση στην Αττική, καθώς ο υδράργυρος  θα είναι στους 38-40°C. Αντίθετα, στα δυτικά και βόρεια αλλά και στη Θεσσαλία  ο υδράργυρος θα «σκαρφαλώσει» στους 40-42°C .

Στις μεγάλες πόλεις οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλές ακόμη και το βράδυ. Έτσι η θερμοκρασία θα είναι πάνω από τους 27-28°C.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.

Όσον αφορά στις μέγιστες θερμοκρασίες, εντός της επόμενης εβδομάδας όπου αναμένεται να υπάρξει κορύφωση του κύματος καύσωνα, ο υδράργυρος σε δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και τη δυτική Πελοπόννησο θα αγγίξει τους 43 βαθμούς.

Οι άνεμοι βοριάδες 5-6 μποφόρ και τοπικά θα φθάνουν και τα 7.

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για πυρκαγιές.