Η ΔΕΥΑΚ για την ορθολογική χρήση του νερού

Εντείνονται οι έλεγχοι για τις παράνομες παροχές ύδρευσης σε κατοικίες και επιχειρήσεις

114

Το χαμηλό επίπεδο χιονόπτωσης και βροχόπτωσης, η παρατεταμένη ανομβρία και οι συνεχείς καύσωνες, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης που βιώνουμε και στη χώρα μας, απειλούν τα αποθέματα νερού και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων και για ορθολογική χρήση του νερού από όλους μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, η ΔΕΥΑΚ απευθύνει έκκληση προς τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση και να περιορίσουν την αλόγιστη χρήση του, ιδιαίτερα την περίοδο του καύσωνα και τις ημέρες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση του νερού για οικιακή χρήση, κάνοντας όλοι μαζί μία από κοινού προσπάθεια για την προστασία του πολυτιμότερου δημόσιου αγαθού.

Χαμηλή πίεση στο δίκτυο ύδρευσης

Είναι γνωστό ότι ο διπλασιασμός του πληθυσμού τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της τουριστικής περιόδου και η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει ραγδαία και τη ζήτηση του νερού, με συνέπεια κάποιες ώρες να παρατηρείται μείωση της πίεσης στο δίκτυο ύδρευσης που γίνεται ορατή κυρίως στους οικιακούς χρήστες. Το πρόβλημα είναι εντονότερο τις απογευματινές ώρες που το νερό του δικτύου ύδρευσης χρησιμοποιείται για το πότισμα των κήπων και για άλλες δραστηριότητες όπως το πλύσιμο κοινόχρηστων χώρων, αυλών, αυτοκινήτων κ.α.

Η ΔΕΥΑΚ συνιστά τους καταναλωτές να περιορίσουν την περίοδο αυτή στο ελάχιστο την κατανάλωση του νερού και να το χρησιμοποιούν κυρίως για οικιακή χρήση. Με δεδομένο το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας και την απειλή της μείωσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα, οφείλουμε όλοι μαζί να καταβάλουμε μία προσπάθεια για εξοικονόμηση και σωστή διαχείριση του νερού ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα τους επόμενους μήνες.

Αυστηροί έλεγχοι για παράνομες παροχές ύδρευσης

Το πρόβλημα της χαμηλής πίεσης επιδεινώνεται και εξαιτίας των παράνομων παροχών ύδρευσης, πολλές από τις οποίες έχουν εντοπιστεί και άλλες διερευνώνται από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΚ., ώστε να διαπιστωθεί ποιοι παρανόμως και αλόγιστα  χρησιμοποιούν το νερό ύδρευσης για άλλες χρήσεις, στερώντας την επαρκή ποσότητα του νερού από τους συνεπείς καταναλωτές.

Η ΔΕΥΑΚ στην κατεύθυνση να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, έχει ήδη ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους σε κατοικίες και επιχειρήσεις τόσο στον αστικό ιστό όσο και στις κοινότητες με σκοπό να εντοπιστούν όσοι δημότες λειτουργούν παράνομες παροχές ύδρευσης και συνεπώς καταναλώνουν νερό που ξοδεύεται αλόγιστα και δεν τιμολογείται από την επιχείρηση.

Για τους παραβάτες προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, ενώ συγχρόνως όσοι εντοπίζονται να λειτουργούν αδήλωτες παροχές ύδρευσης θα οδηγούνται και στη δικαιοσύνη και θα αντιμετωπίζουν και τις ποινικές ευθύνες που ορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σε μία δύσκολη περίοδο για όλους μας, για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις σοβαρές συνέπειες της λειψυδρίας και για να συμβάλλουμε όλοι μας στο να μην υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια του νερού τους επόμενους μήνες, απευθύνεται έκκληση προς τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν τους καλοκαιρινούς μήνες το νερό με σύνεση.

Είναι σίγουρο ότι με την κατανόηση και την συνεργασία όλων μας θα επιτύχουμε να περάσουμε το υπόλοιπο καλοκαίρι χωρίς πρόσθετα προβλήματα, επιτυγχάνοντας την ομαλή και αδιάλειπτη υδροδότηση.