Ψηφιακό Αποθετήριο Μουσικής Βλάχων

407

Το Ψηφιακό Αποθετήριο της Μουσικής των Βλάχων, είναι ένα πρωτοποριακό έργο που έχει ως στόχο τη διατήρηση και την προώθηση της πλούσιας μουσικής παράδοσης των Βλάχων.

Ως Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, φορέας με 40χρονη ιστορία, έχουμε δημιουργήσει ένα Ψηφιακό Αποθετήριο Μουσικής Βλάχων, το μοναδικό στον κόσμο, το οποίο φιλοξενεί μια ασύγκριτη συλλογή τραγουδιών, ποιημάτων, παραμυθιών και άλλων ηχητικών τεκμηρίων από όλον τον κόσμο, όπου υπάρχουν Βλάχοι. Συνολικά έχουν ψηφιοποιηθεί 2160 ηχογραφήματα. Μοναδικές καταγραφές, όπως συλλογή από το Εθνογραφικό Μουσείο της Γενεύης προστέθηκαν στην ιστοσελίδα, προσφέροντας μια σπάνια ματιά στην βλάχικη μουσική παράδοση.

Η δημιουργία αυτού του μοναδικού αποθετηρίου αποτελεί ζωτικής σημασίας έργο για τη διατήρηση και διάδοση της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Προσφέρει στους ερευνητές, τους μελετητές και το ευρύ κοινό μια εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο, συμβάλλοντας στην κατανόηση και την προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των Βλάχων.

Πιστεύουμε ότι το Ψηφιακό Αποθετήριο της Μουσικής των Βλάχων έχει μεγάλη σημασία για την πολιτιστική κληρονομιά όχι μόνο των Βλάχων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής.

Πληροφορίες: https://www.vlahoi-archive.gr/