Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

91

Ημέρα γιορτής, προσφοράς, αγάπης στον συνάνθρωπο. Μαθήματα ζωής.

Συγκλονιστικές στιγμές ζήσαμε την  Πέμπτη 16 Μαϊου 2024 στη σχολική μας μονάδα, ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας,  με πρωταγωνιστές τις μαθήτριες και τους μαθητές μας. Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS KA210 «Βαδίζοντας στα Μονοπάτια του Εθελοντισμού».

Όλη η σχολική μονάδα προετοιμάστηκε, οργανώθηκε, μοιράστηκε ρόλους και περίμενε τους εθελοντές αιμοδότες- γονείς. Στις 9 πμ, όταν ήρθε η  Μονάδα Αιμοδοσίας του  Νοσοκομείου Κατερίνης, οι γονείς ήταν ήδη στο σχολείο και περίμεναν υπομονετικά τη σειρά τους καθοδηγούμενοι από τα παιδιά τους.

Από το πρωί φάνηκε από την προδιάθεση των γονέων και τη ροή που υπήρξε ότι η συγκομιδή αίματος θα ήταν εξαιρετική. Αυτό που δήλωναν οι γονείς προσερχόμενοι και  ευχαριστημένοι είναι , ότι ήρθαν γιατί τους το ζήτησαν τα παιδιά τους. Και έπραξαν σωστά, γιατί και αίμα έδωσαν και έγιναν τα καλύτερα παραδείγματα για τα παιδιά τους!

Όλη η σχολική μονάδα πέρασε παρατηρώντας τη διαδικασία. Επιπλέον οι μεγάλοι μαθητές/τριες σε ρόλο καθοδηγητή, οι μικροί μαθητές/τριες ετοίμασαν δώρα για τους γονείς αιμοδότες και τους τα χάρισαν. Κορυφαία στιγμή υπήρξε όταν, ενώ οι γονείς έδιναν αίμα, περιστοιχίστηκαν από τα παιδιά που με πολύ συστολή, σεβασμό και διακριτικότητα παρακολουθούσαν τη διαδικασία.

Στον ίδιο χρόνο  παράλληλες δράσεις υλοποιούνταν  στον χώρο της βιβλιοθήκης . Κλιμάκιο από την Εφορεία Αιμοδοσίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών αποτελούμενο από τις  κ. Νταϊλάκη- Ιορδανίδου, Κατανά- Χρυσαργύρη και Μελλιάδου ενημέρωσαν για την αξία του εθελοντισμού και συζήτησαν με  τους μαθητές /τριες της Α‘, Β’ και Γ’ τάξης.

Στη συνέχεια έγινε η βράβευση των μαθητών/τριών της Δ2 που εργάστηκαν με την κ. Κουτσιοπούλου Μαρία κατά τη διάρκεια της χρονιάς τη θεματική της αιμοδοσίας και του Εθελοντισμού  και έφτιαξαν καταπληκτικά κείμενα. Οι γνώσεις των παιδιών γύρω από την αιμοδοσία πραγματικά άφησαν άφωνες και συγκινημένες τις κυρίες της Εστίας Πιερίδων Μουσών. Ένας μαθητής δήλωσε έν μέσω της συζήτησης ότι ζει για τη στιγμή που θα μεγαλώσει για να γίνει αιμοδότης.

Το όφελος της ημέρες ήταν 24 φιάλες αίμα και πολλές πολλές δυνατές εικόνες, βιώματα, στιγμιότυπα που χαράκτηκαν έντονα στο μυαλό και την καρδιά των μαθητών και μαθητριών μας. Χαρήκαμε πολύ όλοι μας την πολυεπίπεδη αυτή διαδικασία.  Θερμά συγχαρηρήρια στους μαθητές/τριες, τους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, το ειδικό προσωπικό, σε όλους!

Η Διευθύντρια και το Διδακτικό και Ειδικό Προσωπικό