Αυτό είναι το καταστατικό της Αστικής Εταιρείας Καταφυγίου Α.Ε.Κ.Α

220

Άρθρο 1 : Επωνυμία – Έδρα

Η επωνυμία της εταιρείας είναι Αστική Εταιρεία Καταφυγίου Α.Ε.Κ.Α με έδρα της την Κατερίνη του ομώνυμου Δήμου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Αρθρο 2 : Σκοπός

  1. Η ανάδειξη ,προβολή ,προώθηση και διεκδίκηση της λύσης των ζωτικών προβλημάτων της ιστορικής Κοινότητας Καταφυγίου Πιερίων Κοζάνης με απώτερο σκοπό την επιβίωση και ανάπτυξή της, ώστε να αναδειχθεί και καταστεί το Καταφύγι πρότυπο θερινό και χειμερινό θέρετρο της πατρίδας μας, με σεβασμό στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον και κυρίως στην ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή του.

Ενδεικτικά σημειώνονται τα κατωτέρω κατεπείγουσας αντιμετώπισης προβλήματα, η λύση των οποίων συνιστά τον εκ των ών ουκ άνευ όρο για την επιβίωση του Καταφυγίου.

Α. Η αποκατάσταση ασφαλούς οδικής σύνδεσης του Καταφυγίου τόσο με το Βελβεντό και Κοζάνη όσο και κυρίως, με την Κατερίνη μέσω Ελατοχωρίου με την ασφαλτόστρωση τμήματος μήκους 12,5 χ.λ.μ του δρόμου από Ελατοχώρι ως το Καταφύγι.

Β. Η ολοκλήρωση του έργου της εσωτερικής οδοποιίας όλου του οικισμού με τσιμεντόστρωση και πλακόστρωση όλων των οδών και πεζοδρόμων του οικισμού με τα αναγκαία έργα υποδομών.

Γ. Η πυροπροστασία τόσο του οικισμού όσο και του περιβάλλοντος τον οικισμό δάσους με τη λήψη όλων των ενδεδειγμένων και αναγκαίων κατά του κινδύνου πυρκαγιάς και άλλων φυσικών καταστροφών μέτρων.

  1. Η οργάνωση συλλογικών δράσεων για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων και την επίτευξη των καταστατικών ιδίως σκοπών σε συνεργασία με κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ημεδαπής ή αλλοδαπής, ιδίως με τα υφιστάμενα Καταφυγιώτικα σωματεία και τους ΟΤΑ, δηλ. την Τ.Κ Καταφυγίου και τον Δήμο Βελβεντού, υπό τον όρο ότι οι σκοποί των ως άνω νομικών προσώπων είναι σύμβατοι και σύμφωνοι με τους καταστατικούς σκοπούς της Εταιρείας.
  2. Η καλλιέργεια κινήματος ακτιβισμού που συνοδεύεται από εσωτερική ηθική παρόρμηση ανιδιοτελούς προσφοράς και η εφαρμογή του με δράσεις που αφορούν στην προστασία του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος καθώς και της ιστορίας, των παραδόσεων και του πολιτισμού του Καταφυγίου.
  3. Η ενίσχυση με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο τόσο της Τ.Κ Καταφυγίου και του εκάστοτε μονομελούς ή πολυμελούς οργάνου διοίκησής της όσο και του Δήμου Βελβεντού και του εκάστοτε Δημάρχου του στη διεκδίκηση κάθε επιδίωξης και στόχου των, στο βαθμό που αυτοί είναι συμβατοί και σύμφωνοι με τους σκοπούς της Εταιρείας και των διατάξεων του παρόντος καταστατικού της.

Για την επίτευξη των σκοπών η Εταιρεία θα μετέρχεται κάθε θεμιτό και νόμιμο μέσο και συνεργασία. Ενδεικτικά, θα συνεργάζεται με κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο που θα

μπορούσε να συμβάλει στη προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων του Καταφυγίου και την επίτευξη των σκοπών του καταστατικού, με τις επιφυλάξεις των παραπάνω διατάξεων.

Θα συνεργάζεται με εξειδικευμένους επιστήμονες για την εκπόνηση μελετών και υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων αλλά και συγκεκριμένων ειδικών μελετών για προβλήματα του Καταφυγίου.

Θα διοργανώνει συσκέψεις και επαφές καθώς και παραστάσεις σε αρμόδιους φορείς, ιδίως Κρατικούς και Αυτοδιοικητικούς και γενικώς θα μετέρχεται κάθε πρόσφορο μέσο που ήθελε συμβάλει στην προώθηση της λύσης των προβλημάτων του Καταφυγίου και την επίτευξη των καταστατικών σκοπών της Εταιρείας.