Επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές και όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό

Η επιστολική ψήφος «θα ισχύει για όποιον το επιθυμεί, εντός ή εκτός Ελλάδας»

395

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, την θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές. «Όλη η χώρα μια περιφέρεια με σταυρό» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «κάνουμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα μπροστά, καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί, εντός ή εκτός Ελλάδας, την επιστολική ψήφο».

Ανέφερε επίσης ότι «Είναι μια ιστορική τομή καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης καθώς διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή.»

«Το έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη, είναι ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Είναι μια γενναία μεταρρύθμιση, διευρύνει το εκλογικό σώμα που μετέχει στις εκλογές, είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και την αδράνεια» συμπλήρωσε στη συνέχεια.

«Έτσι στο εξωτερικό δεν θα υπάρχει πια ανάγκη να δημιουργήσουμε ειδικά εκλογικά τμήματα. Έτσι κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το σύστημα ανάδειξης των ευρωβουλευτών, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης, γιατί τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω λίστας. Συμπλήρωσε δε «ότι η ενιαία επικράτεια αποτελεί την πιο ενδεδειγμένη λύση».

Πώς θα είναι ο φάκελος για την επιστολική ψήφο

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έδειξε έναν φάκελο της επιστολικής ψήφου μαζί με το ψηφοδέλτιο που θα χρησιμοποιηθεί στις ευρωεκλογές του 2024. Όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο του θα αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Ο φάκελος

Το ψηφοδέλτιο της επιστολικής ψήφου

Η υπεύθυνη δήλωση της επιστολικής ψήφου