Ανακοίνωση της Ανωτάτης Αρχής του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου

329

Την  Κυριακή 20 Αυγούστου 2023, στην Κατερίνη,  στα πλαίσια Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας, Αφρικής και Ευρώπης εκλέχθηκε η νέα Ανωτάτη Αρχή του ιδρύματος.

Η Ανωτάτη Αρχή είναι το ανώτερο όργανο διοίκησης του Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου και απαρτίζεται από τους ομογενείς Μακεδόνες του εξωτερικού οι οποίοι, με πρωτοβουλία της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, ίδρυσαν το ίδρυμα και έκτισαν το «Αλεξάνδρειο».

Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής εκλέχθηκε ο Γεώργιος Παπαδόπουλος από τις ΗΠΑ και στα υπόλοιπα είκοσι (20) μέλη της υπάρχουν εκπρόσωποι των ομογενών Μακεδόνων από όλα τα μέρη του κόσμου.

Εντός Ελλάδος το Ίδρυμα διοικείται από εννεαμελή Εκτελεστική Γραμματεία. Στις 20 Ιουλίου 2023 το Εφετείο Θεσσαλονίκης, δυνάμει της με αριθμό 1203/2023 απόφασης του, ακύρωσε τελεσίδικα την Γενική Συνέλευση του Ιδρύματος, που είχε διενεργηθεί στις 23 Δεκεμβρίου 2019, και  οι επί τη βάσει αυτής διεξαχθείσες την 23-12-2019 αρχαιρεσίες για την ανάδειξη μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας (Διοικητικό Συμβούλιο) του σωματείου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής  του σωματείου  και κατ’ επέκταση ακύρωσε και την εκλογή του Δ. Πασχάλη στην προεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας που προήλθε από αυτή.

Από την ημέρα της  έκδοσης της απόφασης του Εφετείου, δηλαδή από 20-07-2023, υπάρχει κενό Διοίκησης, καθόσον το  σωματείο στερείται νόμιμης διοίκησης δεδομένου ότι τα εκλεγέντα την 23-12-2019 όργανα του σωματείου (Εκτελεστική Γραμματεία και Εξελεγκτική Επιτροπή) όχι μόνο δεν νομιμοποιούνται να διοικήσουν το σωματείο και να επιμεληθούν των τρεχουσών υποθέσεων αυτού αλλά ρητά  ακυρώθηκε κάθε πράξη διοίκησης τους, λόγω προφανούς παράβασης της Νομοθεσίας και του καταστατικού μας. Καμία δράση και καμία εκδήλωση δεν μπορεί να διεκπεραιωθεί, οι τρέχουσες υποθέσεις δεν ολοκληρώνονται με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλη ζημία του σωματείου και των μελών του.

Για να καλυφθεί το κενό διοίκησης που υπάρχει τώρα στο ίδρυμα, εκπρόσωποι της Ανωτάτης Αρχής ζήτησαν από το Πρωτοδικείο Κατερίνης τον ορισμό Προσωρινής Διοίκησης με κύριο έργο αποκλειστικά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της εκπροσώπησης, της διοίκησης και  της διαχείρισης όλων των υποθέσεων του σωματείου και τη νομότυπη εν γένει λειτουργία του,  την  επιμέλεια  των τρεχουσών υποθέσεων και αναγκών και  την προκήρυξη  νέων αρχαιρεσιών  με τη συμμετοχή των ταμειακά τακτοποιημένων μελών του σωματείου προς εκλογή νέας Εκτελεστικής Γραμματείας, (εκ των οποίων, σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου,  ο  Προέδρος και τα δύο μέλη αυτής ορίζονται από την Ανωτάτη Αρχή και τα υπόλοιπα έξι μέλη εκλέγονται από τα μέλη του σωματείου) αλλά και της νέας εξελεγκτικής επιτροπής και των αναπληρωτών τους.

Ο Πρόεδρος                              Ο Γραμματέας

Παπαδόπουλος Γεώργιος            Καρατζάς Θεμιστοκλής