“Μπαξέδες” σε εστιατόρια ξενοδοχείων και σούπερ μάρκετ από την Farmvent

455
Ορφέας Βουτσίνος, Νικόλαος Αλφιέρης, Βασιλική Μαραμή, Ορέστης Σπύρου

Νικόλαος Αλφιέρης (27 ετών), Ορφέας Βουτσίνος (26 ετών), Βασιλική Μαραμή (27 ετών)

Κλάδος: Κάθετη Καλλιέργεια – Farmvent

Φάρμες μεγέθους 2 επί 1,5 μ, όπου καλλιεργούνται αρωματικά φυτά σε εστιατόρια ξενοδοχείων και σε σούπερ μάρκετ. Το αποτέλεσμα; Βασιλικός, μέντα, δυόσμος κ.ά. πιο φρέσκα από ποτέ και μάλιστα σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου ελλείψει ήλιου, τα συγκεκριμένα φυτά δεν βρίσκουν… πρόσφορο έδαφος.  Αυτό κάνει η Farmvent, που ίδρυσαν ο Νικόλαος, ο Ορφέας και η Βασιλική.

Η ιδέα της Farmvent ξεκίνησε το 2018, ενώ η εταιρεία, που λειτουργεί σε πιλοτική φάση με έδρα την Ολλανδία, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2021. Έχει σύμμαχο την κάθετη καλλιέργεια (vertical farming), η οποία, αν και δεν είναι γνωστή σε όλους, αποτελεί τη νέα τάση στην παραγωγή τροφίμων. Εξάλλου, με την αστικοποίηση να αναμένεται να φτάσει το 80% του πληθυσμού έως το 2050, η κάθετη καλλιέργεια δεν αποτελεί απλώς μόδα, αλλά ανάγκη για το μέλλον.

Η Farmvent παρουσιάζει έναν αυτοματοποιημένο τρόπο παραγωγής αρωματικών φυτών και λαχανικών, ο οποίος πραγματοποιείται με τη χρήση μιας νέας ρομποτικής προσέγγισης συνδυάζοντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης (machine learning).

Στόχος είναι η μείωση των τροφομιλιών (food miles) και της σπατάλης των τροφίμων (food waste) καθώς επίσης και η παράδοση ασφαλών προϊόντων, που δεν έχουν έρθει σε επαφή με ξένους οργανισμούς. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των ειδικά σχεδιασμένων “αυτοματοποιημένων πωλητών” από τους οποίους ο πελάτης επιλέγει και αγοράζει το φυτό που επιθυμεί.

O Νικόλαος Αλφιέρης, είναι ο ιδρυτής και CEO της Farmvent, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Biosystems Engineering και στο Management Economics, στο Wageningen University & Research, όπου και βρίσκεται η βάση της εταιρείας. Το κομμάτι της έρευνας και καλλιέργειας των φυτών έχει αναλάβει ο Ορφέας Βουτσίνος-Φραντζής, υποψήφιος διδάκτορας στο Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στην εφαρμοσμένη φυσιολογία και θρέψη φυτών σε κατακόρυφες καλλιέργειες. Το τρίτο μέλος, η Βασιλική Μαραμή, υπεύθυνη για το διοικητικό τμήμα, έγινε μέλος της ομάδας με την έναρξη των μεταπτυχιακών σπουδών της στο International Management στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Η ομάδα, με σπουδές στα ανωτέρω κορυφαία πανεπιστήμια, έχει συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς καινοτομίας, όπου και έχει διακριθεί, καθώς και σε εθελοντικές δράσεις σε Ελλάδα και Ολλανδία. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Farmvent έχουν αποτελέσει χρηματοδοτήσεις από το Starthub Wageningen, την θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας του Wageningen University & Research.

Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το “Forbes” –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα “Forbes 30 Under 30 Greece 2022” πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από 1/1/1992 και μετά.