Απάντηση του Επιμελητηρίου Πιερίας προς τον κ. Πίτσια

14

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και τα Μέλη του Δ.Σ., από τοπικά μέσα ενημέρωσης και ψηφιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον «προβληματισμό και τις δεύτερες σκέψεις», του κ. Κώστα Πίτσια, που του προκάλεσε η απόφαση του Επιμελητηρίου Πιερίας, για την επιδότηση των σεμιναρίων εκπαίδευσης χειριστών κλαρκ, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση υπ’ αρίθ. 46557/ΦΕΚ Β’ 3350/ 12/06/2024. Θεωρούμε σκόπιμη τη δημόσια απάντησή μας προς τον κ. Πίτσια, ο οποίος, δια της από 20/08/2024 δημόσιας παρέμβασής του, «θολώνει» το περιεχόμενο μιας, ξεκάθαρης και ωφέλιμης για τα μέλη μας, ανταποδοτικής μας πρωτοβουλίας.

Πρώτον: Στην αρχή της επιστολής του, ομιλεί περί «βιαστικών ανακοινώσεων», από πλευράς Επιμελητηρίου, «ασάφειες και θολά σημεία, ως προς το ύψος της επιδότησης», το οποίο, μάλιστα, «δεν έχει προκαθορισθεί».

Απάντηση: Η κατ’αρχήν απόφαση του Επιμελητηρίου Πιερίας, για την επιδότηση του κόστους της εκπαίδευσης των υποψηφίων χειριστών κλαρκ, οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις μέλη μας, ελήφθη στην, από 29/07/2024, συνεδρίαση του Δ.Σ., με σκοπό την έμπρακτη στήριξη της υλοποίησης της, ως άνω, υπουργικής απόφασης και την ταχεία επίλυση ενός χρονίζοντος προβλήματος. Η ανωτέρω απόφαση δημοσιεύθηκε στο, από 6/08/2024, Δελτίο Τύπου και όπως είναι φυσικό ήταν αδύνατο, εκείνη τη χρονική στιγμή, να ανακοινωθεί το ακριβές ποσό της συνολικής επιδότησης, για τον απλούστατο λόγο, ότι μέχρι τότε ήταν άγνωστος ο αριθμός τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των υποψηφίων χειριστών, που εργάζονται σε αυτές. Σήμερα όμως, έχοντας μια σαφή τάξη μεγέθους των ενδιαφερομένων μελών μας και των εργαζομένων τους, που επιθυμούν να εκπαιδευθούν, ανακοινώνουμε, ότι η επιδότηση του κόστους της κατάρτισης θα είναι στο ύψος του 35%. Το ποσό της επιδότησης, 35% επί του συνολικού κόστους της εκπαίδευσης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περί δημοσίων δαπανών, θα αποδοθεί στα Κ.Δ.Β.Μ., τα οποία θα επιλεγούν από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, βάσει τιμολογίων τους προς το Επιμελητήριο Πιερίας. Συνεπώς, τα μέλη μας θα αναλάβουν μόνο το 65% του κόστους της κατάρτισης του προσωπικού τους.

Δεύτερον: Διερωτάται για τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων και θέτει ευθέως θέμα διαφάνειας και δικαιοσύνης, ως προς το χειρισμό της επιδότησης.

Απάντηση: Τα κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που θα επιδοτηθούν, είναι και αυτονόητα και δημοσιευμένα στο, από 06/08/2024, Δελτίο Τύπου του Επιμελητηρίου. Δηλαδή, είναι αυτά τα οποία ορίζονται στη σχετική Υπουργική απόφαση, πλέον της απαραίτητης προϋποθέσεως, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να είναι μέλη μας.

Τρίτον: Αναρωτιέται, εάν θα επιδοτηθούν όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Απάντηση: Η απάντησή μας, είναι ένα ξεκάθαρο «ναι», το οποίο αιτιολογείται από τη γνώση του είδους των επιχειρήσεων του τόπου μας και τις ανάγκες τους, πολύ δε περισσότερο σήμερα, που έχουμε στη διάθεσή μας τις δηλώσεις από έναν κρίσιμο αριθμό ενδιαφερομένων επιχειρήσεων, που μας επιτρέπει να υπολογίσουμε, ως έγγιστα, το συνολικό μέγεθος της ζήτησης.

Τέταρτον: Μας καταλογίζει προχειρότητα και βιασύνη, για το λόγο, ότι δεν γνωστοποιήθηκαν ακόμη τα Κέντρα δια Βίου Μάθησης στα οποία θα εκπαιδευθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Απάντηση: Με την, από 13/08/2024, επιστολή μας, καλούμε όλα τα τοπικά Κ.Δ.Β.Μ. να μας δηλώσουν, ποια από αυτά έχουν την πρόθεση να εκπαιδεύσουν τους υποψήφιους χειριστές κλαρκ, προκειμένου τα μέλη μας να επιλέξουν τα Κ.Δ.Β.Μ. που επιθυμούν, ώστε να δημιουργηθούν τα ανάλογα τμήματα εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται από τη σχετική Υπουργική απόφαση.

Πέμπτον: Ισχυρίζεται, ότι μετά από έρευνα που πραγματοποίησε, έλαβε οικονομική προσφορά για την εκπαίδευση υποψηφίων χειριστών κλαρκ από Κ.Δ.Β.Μ., ύψους 350 ευρώ. Ενώ σε ερώτησή του προς το Επιμελητήριο, για το συνολικό κόστος των μαθημάτων, έλαβε την απάντηση, ότι αυτά κοστίζουν 600 ευρώ, συμπεραίνοντας, ότι το Επιμελητήριο δεν έχει πραγματοποιήσει έρευνα αγοράς.

Απάντηση: Είναι γνωστό, ότι το πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει 12 ώρες θεωρητικής και 60 ώρες πρακτικής εκπαίδευσης και ότι όσες επιχειρήσεις διαθέτουν, ήδη, πιστοποιημένους χειριστές κλαρκ, μπορούν οι ίδιες να παρέχουν πρακτική εκπαίδευση  στους υποψηφίους χειριστές, απαλασσόμενες από τα αντίστοιχα έξοδα, που θα κατέβαλαν σε κάποιο Κ.Δ.Β.Μ., μειώνοντας, με αυτόν τον τρόπο, δραστικά το συνολικό κόστος της εκπαίδευσης. Όσο για το εάν το Επιμελητήριο έκανε ή όχι τη δέουσα έρευνα αγοράς, έχουμε να πούμε στον κ. Πίτσια, ότι η έρευνα μας είναι συνεχής και αξιόπιστη. Επικοινωνούμε με τα τοπικά Κ.Δ.Β.Μ., αλλά και με τα ενδιαφερόμενα μέλη μας, άρα έχουμε πρωτογενή και έγκυρη πληροφόρηση. Αυτό, όμως, που πρέπει να λάβει υπόψιν ο κ. Πίτσιας, είναι ότι το Επιμελητήριο Πιερίας, ουδέποτε ανακοίνωσε ή όρισε οποιαδήποτε τιμή για την πλήρη εκπαίδευση των υποψηφίων χειριστών κλαρκ. Και βέβαια δεν παρεμβαίνει στην ελεύθερη αγορά. Αντιθέτως, προστατεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Επομένως, η τελική τιμή της εκπαίδευσης θα καθορισθεί, τελικά, από την προσφορά και τη ζήτηση, καθώς και από τη διαπραγμάτευση μεταξύ των ενδιαφερομένων επιχειρήσεων και των τοπικών Κ.Δ.Β.Μ.

Αυτό που προσφέρει το Επιμελητήριο, μέσω της διάχυσης της πληροφορίας, ως προς την εκλογίκευση του κόστους της εκπαίδευσης, είναι η ενίσχυση της ζήτησης και άρα του υγιούς ανταγωνισμού, ο οποίος, όπως όλοι γνωρίζουν, επιφέρει μείωση των τιμών. Έτσι λειτουργεί η αγορά.

Τέλος, εάν επιθυμεί πράγματι, «ένα Επιμελητήριο Χρήσιμο και Ανταποδοτικό για τα μέλη του», του συνιστούμε να εύχεται τη συνέχιση του έργου της σημερινής Διοίκησης του Επιμελητηρίου και να μη συκοφαντεί προσπάθειες και πρόσωπα, που συμβάλλουν στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων, που ταλανίζουν την τοπική επιχειρηματική κοινότητα.

Εάν, έστω και κατ’ ελάχιστον, έκανε τον κόπο να ενημερωθεί για το παραγόμενο έργο του Επιμελητηρίου, τότε η στάση του θα ήταν εντελώς διαφορετική. Ανταποδοτικές και χρήσιμες δραστηριότητες για τα μέλη του και γενικότερα για την οικονομία της Πιερίας, όπως: η συστηματική προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, τα τεχνικά σεμινάρια ηλεκτροκίνησης, οι ενημερωτικές ημερίδες, η εκπόνηση μελέτης για την προβολή και την αξιοποίηση του Ολύμπου, η μελέτη για τη θαλάσσια σύνδεση της Πιερίας με τη Χαλκιδική και τις Σποράδες, η συμπερίληψη της Πιερίας στις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, η προώθηση των προϊόντων της Πιερίας, εντός και εκτός Ελλάδας, όπως τα μύδια και τα κεράσια, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων, είναι ο λόγος για τον οποίο το Επιμελητήριο αγκάλιασε και αγκαλιάστηκε από τον Επιχειρηματικό κόσμο της Πιερίας. Επιστέγασμα όλων των ανωτέρω, αποτελεί η βράβευσή μας με την απονομή «Εύφημης Μνείας» από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού για την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Επιμελητήριο Πιερίας είναι το μόνο Επιμελητήριο στην Ελλάδα που βραβεύθηκε με «Εύφημη Μνεία», ανταγωνιζόμενο με οντότητες όπως Πανεπιστήμια, μεγάλους Δήμους, Δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, από το Υπουργείου Ανάπτυξης. Η απονομή πραγματοποιήθηκε από τη συμπατριώτισσά μας Υφυπουργό κα Άννα Μάνη την 1η Νοεμβρίου του 2023.

Κατόπιν όλων αυτών θα συνιστούσαμε στον κ. Πίτσια να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του και αντί να προσπαθεί να απαξιώνει πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου που στηρίζουν και βοηθούν στο έργο τους τα μέλη μας, να συμπαρατάσσεται σε κάθε θετική προσπάθεια με στόχο το κοινό όφελος.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας

 Ηλίας Χατζηχριστοδούλου