Σεμινάριο πολυφωνικού ηπειρώτικου παραδοσιακού τραγουδιού φιλοξένησε το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης

10

Το φωνητικό σχήμα Ισοκράτισσες, που πραγματοποίησε σεμινάριο πολυφωνικού ηπειρώτικου παραδοσιακού τραγουδιού, φιλοξένησε το Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού, «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» και διοργανώθηκε από την WOMO (Εταιρία Τεχνών και Πολιτισμού) και το γυναικείο φωνητικό σύνολο CHORES.

Η φιλία, η συνεργασία, η συλλογικότητα, ως κεντρικός άξονας, απαντούν στο θέμα της «Σύγκρουσης», που αποτέλεσε την κύρια θεματική της φετινής διοργάνωσης του προγράμματος. Το σεμινάριο παρακολούθησαν σπουδαστές, καθηγητές, μουσικοί και φίλοι του παραδοσιακού τραγουδιού.

Το φωνητικό σύνολο Ισοκράτισσες παρουσίασε το ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι, μέσα από τη δική τους βιωματική προσέγγιση. Οι Ισοκράτισσες με καταγωγή από τα χωριά της Ηπείρου, όπου συναντάται η πολυφωνική έκφραση, έχοντας τα ακούσματα και την άμεση επαφή με το είδος από μικρά παιδιά, διατηρούν ένα σπάνιο είδος μουσικής στις μέρες μας, που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων.

Η βιωματική αυτή προσέγγιση μεταφέρθηκε στο σεμινάριο, καθώς οι συμμετέχοντες τραγούδησαν κάθε φωνή-ρόλο μαζί με τις Ισοκράτισσες, οι οποίες με απλό τρόπο τους «μύησαν» στην τέχνη τους, διευκρινίζοντας τη διαφοροποίηση των φωνών-ρόλων, τον σημαντικό ρόλο κάθε φωνής, τονίζοντας πάντα τη σημασία της συλλογικότητας.

Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού οι Ισοκράτισσες μαζί με τα πολυφωνικά φωνητικά σύνολα, Lot Kurbeti από την Αλβανία και Abagar Quartet από την Βουλγαρία θα παρουσιάσουν πρόγραμμα με την πολυφωνική μουσική των Βαλκανίων στο Αρχαίο Θέατρο Δίου στις 20 και 21 Αυγούστου.

Ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Δημοτικού Ωδείου Κατερίνης, Γιώργος Κοκαβίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και ιδιαίτερα τις «Ισοκράτισσες», ενώ όπως ανέφερε αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα, η δυναμική και η διάχυση αυτού του μοναδικού είδους μουσικής έκφρασης.