Νέο σχέδιο δράσης για τον προσβάσιμο τουρισμό από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον ΠΟΤΑΠ και το ΔΙ.ΠΑ.Ε.

8

Συνάντηση μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κας Σοφίας Μαυρίδου και του Προέδρου του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος που εδρεύει στην Κατερίνη, κ. Δημήτρη Αηδόνη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, οι Καθηγητές κ.κ. Χάρης Αχχίλας και Δημήτρης Φωλίνας και ο Διευθυντής του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, κος Βασίλης Δήμου. Επίκεντρό της ήταν η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για την αναβάθμιση και επέκταση της βραβευμένης πλατφόρμας  «Ενίσχυσης και Ανάδειξης Προσβασιμότητας Τουριστικών Προορισμών στην περιοχή της Πιερίας» που έχουν αναπτύξει ήδη η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο ΠΟΤΑΠ και το ΔΙ.ΠΑ.Ε.  και σε άλλους παραθαλάσσιους οικισμούς, αναδεικνύοντας τις δραστηριότητες και γενικώς τις δυνατότητες που παρέχουν κι άλλες περιοχές του νομού, ως τουριστικοί προορισμοί, φιλικοί για άτομα με αναπηρία.

Το πλήρες αυτό  δίκτυο πληροφοριών υλοποιήθηκε σε πρώτη φάση στον οικισμό του Πλαταμώνα και θα συνεχίσει στην Παραλία Κατερίνης, στη Λεπτοκαρυά και στο Μακρύγιαλο, εξασφαλίζοντας σε άτομα με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία ή άλλες δυσκολίες πρόσβασης το ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό και στην απόλαυση της μοναδικής ομορφιάς των περιοχών της Πιερίας.

Η συγκεκριμένη αυτή στρατηγική δράση θα διασυνδέσει ακόμη περισσότερο την ερευνητική κοινότητα με την τοπική κοινωνία σε θέματα που σχετίζονται με τον προσβάσιμο τουρισμό και την αειφόρο τοπική ανάπτυξη και πραγματοποιείται σε συνέχεια του συμφώνου θεσμικής, διαθεματικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, του ΠΟΤΑΠ και του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με στόχο την ενημέρωση και την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού συνεχίζουμε δυναμικά τη γόνιμη συνεργασία μας με το πανεπιστημιακό ίδρυμα της πόλης μας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Μέσω των δράσεων που σχεδιάζουμε, δίνουμε προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της Πιερίας. Αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες που παρέχει το Τμήμα τόσο σε στελεχιακό και επιστημονικό δυναμικό όσο και σε διαδικασίες, δημιουργούμε ένα πλήρες, σύγχρονο και καινοτόμο ψηφιακό εργαλείο πλήρους δικτύου πληροφοριών, που θα εξασφαλίζει σε άτομα με αναπηρία το δικαίωμα στον τουρισμό. Σε συνεργασία με τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) και με τη συνέργεια των Δήμων μας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η Πιερία μπορεί να αναδειχθεί σε προορισμό αναφοράς για τον προσβάσιμο τουρισμό».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Καθηγητής κ. Δημήτρης Αηδόνης, αφού ευχαρίστησε την Αντιπεριφερειάρχη, κα Σοφία Μαυρίδου για την αγαστή συνεργασία και τη συνεχή στήριξή της, τόνισε: «Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και τον ΠΟΤΑΠ συνεχίζουμε το σημαντικό έργο της ενίσχυσης και ανάδειξης της προσβασιμότητας των τουριστικών προορισμών της Πιερίας. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την επέκταση της βραβευμένης στα Tourism Awards 2024 ηλεκτρονικής πλατφόρμας Olympus Riviera συμπεριλαμβάνοντας τους τουριστικούς προορισμούς: Παραλία Δήμου Κατερίνης, Μακρύγιαλος Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και Λεπτοκαρυά Δήμου Δίου – Ολύμπου. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί σε όλες αυτές τις δράσεις θα συμμετέχουν ενεργά οι φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος».