Ένστολοι: Τρεις ρυθμίσεις – κλειδιά για αυξήσεις στις συντάξεις – Αναλυτικά παραδείγματα

9

Τρεις είναι οι ρυθμίσεις- «κλειδιά» που αυξάνουν τις συντάξεις των ενστόλων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα « Ελεύθερος Τύπος » αυτές είναι οι εξής:

  • Η επέκταση της λεγόμενης μάχιμης 5ετίας σε όλους όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας, ανεξαρτήτως της υπηρεσίας στην οποία υπάγονται.
  • Η παράταση των ηλικιών παραμονής στην ενεργό υπηρεσία κατά 1 ή 2 έτη.
  • Η δυνατότητα αποχώρησης με 40ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας για όσους συμπληρώνουν 24,5 έτη μετά το 2015, ενώ για τους παλαιότερους, που έχουν την 24,5 έτη ως το 2014, η έξοδος χωρίς όριο ηλικίας γίνεται με έως 30,5 έτη ασφάλισης.

Σημειώνεται δε πως οι  αυξήσεις στις συντάξεις  ξεπερνούν και τα 150 ευρώ σε μηνιαία βάση λόγω των τριών αυτών διατάξεων.

Οι νέες ρυθμίσεις

Με τις νέες ρυθμίσεις για την αποστρατεία, που ψηφίστηκαν το 2022 (με το νόμο 4915/22) αλλά στην πράξη ο πρώτος χρόνος εφαρμογής τους ήταν το 2023, οι ηλικίες αποχώρησης παρατάθηκαν ως και 2 έτη, που ήταν και αίτημα των στρατιωτικών προκειμένου έτσι να κερδίσουν επιπλέον βαθμό, επιπλέον μισθό, επιπλέον συντάξιμο χρόνο, μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης και υψηλότερη σύνταξη.

Για παράδειγμα, αξιωματικός που θα αποχωρούσε το 2023, έχοντας συμπληρώσει το παλιό όριο ηλικίας για την αποστρατεία του (π.χ. 61ο έτος) με 35ετία, με την παράταση κατά ένα έτος στο 62ο έτος θα αποχωρήσει το 2024 και θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη, γιατί θα υπολογιστεί με 36 έτη και υψηλότερο μισθό.

Οι στρατιωτικοί αποχωρούν πάντα με τον επόμενο βαθμό από αυτόν που κατέχουν και η σύνταξή τους υπολογίζεται με τις αποδοχές του επόμενου βαθμού.

Η παράταση των ηλικιών αποστρατείας ήταν πάγιο αίτημά τους, καθώς με το προηγούμενο καθεστώς και τα μικρότερα όρια ηλικίας οδηγούνταν σε υποχρεωτική αποστρατεία και έχαναν έναν ή και δύο συνταξιοδοτικούς βαθμούς, άρα έπαιρναν μικρότερη σύναξη.

Με τις νέες ρυθμίσεις οι στρατιωτικοί κερδίζουν την παραμονή ή την προαγωγή σε υψηλότερο βαθμό και συνταξιοδοτούνται με υψηλότερη σύνταξη.

Από τις αλλαγές περισσότερο ωφελημένοι βγαίνουν οι παλαιοί μέχρι το 1990 ασφαλισμένοι στρατιωτικοί αφενός γιατί έχουν ήδη εξασφαλίσει τα απαιτούμενα έτη για συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας και αφετέρου επειδή μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να παραμείνουν για επιπλέον χρόνο στην ενεργό υπηρεσία και να αποχωρήσουν με 35ετία και νέο ηλικιακό όριο.

Τα 40 έτη υπηρεσίας για σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας ισχύουν για στρατιωτικούς ασφαλισμένους μετά το 1990, που συμπληρώνουν τα υποχρεωτικά για τη συνταξιοδότησή τους 24,5 έτη υπηρεσίας (με ή χωρίς την εξαγορά στρατιωτικής θητείας) μετά το 2015. Λιγότερα έτη χρειάζονται οι παλαιότεροι (ασφαλισμένοι πριν από το 1990) που συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη ως το 2014, καθώς μπορούν να αποχωρήσουν μόλις συμπληρώσουν έως 30,5 έτη στο στράτευμα και σε αυτά να προσθέσουν άλλα 5 έτη από μάχιμη υπηρεσία.

Τι άλλαξε στις κρίσεις των στρατιωτικών;

Στις κρίσεις εισάγονται νέες κατηγορίες, ενώ πλέον διενεργούνται κάθε χρόνο, γεγονός που θα δίνει ένα επιπλέον κίνητρο παραμονής των υψηλόβαθμων αξιωματικών στην ενεργό υπηρεσία, μιας που με το προ ισχύον καθεστώς οι κρίσεις γίνονταν ανά τρία χρόνια και όποιοι δεν προάγονταν, αποστρατεύονταν υποχρεωτικά. Με τις «ετήσιες» κρίσεις διευκολύνεται η κινητικότητα των αξιωματικών και υπαξιωματικών και η αλλαγή αυτή καταλήγει προς όφελός τους, γιατί δεν χρειάζεται να περιμένουν 3 χρόνια για να προαχθούν, αλλά ένα έτος.

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για τους ένστολους

Οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μπορούν να συνταξιοδοτηθούν ως εξής:

  • Χωρίς όριο ηλικίας, με συνολική υπηρεσία ως 30,5 έτη, εφόσον ως το 2014 συμπληρώθηκαν 24,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας.
  • Με ηλικιακό όριο αποστρατείας και συμπληρωμένη 35ετία. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όλους τους ένστολους ανεξάρτητα από το έτος που συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη. Στα 24,5 έτη συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική τους θητεία (κατόπιν εξαγοράς), καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές.
  • Χωρίς όριο ηλικίας, μόλις συμπληρωθούν 40 έτη υπηρεσίας, στα οποία αναγνωρίζεται και ο διπλάσιος χρόνος σε μάχιμες μονάδες.

Προσοχή για τη 40ετία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί άλλος πλασματικός χρόνος πλην της στρατιωτικής θητείας για να συμπληρωθούν τα 24,5 έτη. Αν χρησιμοποιηθούν και άλλοι πλασματικοί χρόνοι, τότε για τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να ισχύουν και ηλικιακές προϋποθέσεις (π.χ. 60, 62) και να είναι απαραίτητα συμπληρωμένη η 35ετία.

Στα 24,5 έτη συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική τους θητεία (κατόπιν εξαγοράς), καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές.

Για τους στρατιωτικούς με 3 παιδιά το δικαίωμα συνταξιοδότησης «κλειδώνει» με 20 χρόνια υπηρεσίας ως το 2013 ή 24,5 έτη από το 2014 και μετά. Με 24,5 έτη από το 2015 χρειάζονται 40 έτη για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.

Τα νέα όρια ηλικίας για αποστρατεία με 35ετία

Τα νέα όρια ηλικίας αποστρατείας αφορούν το σύνολο των αξιωματικών των Ε.Δ., βαθμών υποστράτηγου έως συνταγματάρχη, και αντιστοίχων, τα οποία σύμφωνα με το νόμο 4915/22 διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στο 60ό έτος για συνταγματάρχες, πλοιάρχους, σμηνάρχους (αντί του 58ου).
  • Στο 61ο έτος για ταξίαρχους Στρατού Ξηράς, αρχιπλοιάρχους, ταξίαρχους Πολεμικής Αεροπορίας (αντί του 59ου).
  • Στο 61ο έτος για υποστράτηγους, υποναύαρχους, υποπτέραρχους (αντί του 60ού έτους).
  • Στο 65ο έτος (αντί του 63ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με το βαθμό του υποστράτηγου, υποναύαρχου, υποπτέραρχου.
  • Στο 64ο έτος (αντί του 62ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με το βαθμό του ταξίαρχου, αρχιπλοιάρχου, ταξίαρχου Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Στο 63ο έτος (αντί του 61ου) για τους αξιωματικούς Υγειονομικού ιατρούς, κτηνιάτρους, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτές με το βαθμό του συνταγματάρχη, πλοιάρχου, σμηνάρχου.

Για τους αξιωματικούς του Θρησκευτικού Σώματος προβλέπεται η παραμονή ως 5 έτη και ανάλογα με το βαθμό τα όρια ηλικίας διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στο 61ο έτος (αντί του 56ου) με βαθμό αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  • Στο 60ό έτος (αντί του 55ου) με βαθμό ταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  • Στο 59ο έτος (αντί του 54ου) με βαθμό λοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  • Στο 58ο έτος (αντί του 53ου) με βαθμό υπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  • Στο 58ο έτος (αντί του 53ου) με βαθμό ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  • Στο 64ο έτος (αντί του 61ου) με βαθμό ταξίαρχου και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.
  • Στο 63ο έτος (αντί του 60ού) με βαθμό συνταγματάρχη και αντιστοίχων των άλλων κλάδων.

Ποιοι στρατιωτικοί αποχωρούν με τα ίδια όρια ηλικίας

Αμετάβλητα παραμένουν τα ηλικιακά όρια αποστρατείας για τους παρακάτω βαθμούς:

  • Ανθυπολοχαγοί, σημαιοφόροι, ανθυποσμηναγοί, 53ο έτος.
  • Υπολοχαγοί, ανθυποπλοίαρχοι, υποσμηναγοί, 53ο έτος.
  • Λοχαγοί, υποπλοίαρχοι, σμηναγοί, 54ο έτος.
  • Ταγματάρχες, πλωτάρχες, επισμηναγοί, 55ο έτος.
  • Αντισυνταγματάρχες, αντιπλοίαρχοι, αντισμήναρχοι, 56ο έτος.
  • Αντιστράτηγοι, αντιναύαρχοι, αντιπτέραρχοι, 62ο έτος.
  • Στρατηγοί, ναύαρχοι, πτέραρχοι, 65ο έτος.

Οι αξιωματικοί που συμπληρώνουν τα παραπάνω όρια ηλικίας του βαθμού τους αποστρατεύονται μέσα σε έναν μήνα από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, με βασική προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει και 35 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

Τα όρια ηλικίας στην ΕΛ.ΑΣ.

Στην Ελληνική Αστυνομία έχουν αυξηθεί κατά ένα έτος από το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή και άνω (με το Π.Δ. 93 της 13ης/11/2020) τα έτη παραμονής στο βαθμό πριν από την αποστρατεία. Τα νέα ηλικιακά όρια παραμονής στο βαθμό πριν από τη συνταξιοδότησή τους είναι:

  • Αντιστράτηγος – αρχηγός 66ο έτος (αντί 65).
  • Αντιστράτηγος 64ο έτος (αντί 63).
  • Υποστράτηγος 63ο έτος (αντί 62).
  • Ταξίαρχος 62ο έτος (αντί 61).
  • Αστυνομικός διευθυντής 60ό έτος (αντί 59)

Αμετάβλητα μένουν τα όρια ηλικίας για την αποστρατεία για τους βαθμούς αστυνομικού υποδιευθυντή (58ο έτος), αστυνόμου Α’ (57ο έτος), αστυνόμου Β’ (55ο έτος), υπαστυνόμου Α’ (55ο έτος), και υπαστυνόμου Β’ (55ο έτος).

Πώς βγαίνουν στη σύνταξη οι στρατιωτικοί

  • Όρια ηλικίας για αποστρατεία και σύνταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις (παλαιοί και νέοι)

  • Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας