Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Αλέν Ντελόν σε ηλικία 88 ετών

9

Ο Αλέν Ντελόν, ο εμβληματικός Γάλλος ηθοποιός, έφυγε από τη ζωή σήμερα, σε ηλικία 88 ετών, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία καριέρα στον κινηματογράφο.

Στο δελτίο Τύπου της οικογένειάς του, αναφέρεται: «Ο Alain Fabien, η Anouchka, ο Anthony και (ο σκύλος του) Loubo, με βαθιά θλίψη ανακοινώνουν τον θάνατο του πατέρα τους. Έφυγε ειρηνικά από τη ζωή στο σπίτι του στο Douchy, περιτριγυρισμένος από τα τρία του παιδιά και την οικογένειά του. Η οικογένειά του σας ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική του ζωή σε αυτή την εξαιρετικά οδυνηρή στιγμή του πένθους».

Ποιος ήταν ο Αλέν Ντελόν

Ήταν γνωστός ως ένας από τους πιο εξέχοντες ηθοποιούς και σύμβολα του σεξ της Ευρώπης από τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Κέρδισε την κριτική έπαινο για τους ρόλους του σε ταινίες όπως: Γυμνοί στον ήλιο (1960), Ο Ρόκο και τ’ αδέλφια του (1960), Η έκλειψη (1962), Ο γατόπαρδος (1963), Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο (1967), Η πισίνα (1969), Ο κόκκινος κύκλος (1970), Ο μπάτσος (1972) και ο Κύριος Κλάιν (1976). Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ντελόν συνεργάστηκε με πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένων των Λουκίνο Βισκόντι, Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, Ζαν-Πιέρ Μελβίλ, Μικελάντζελο Αντονιόνι και Λουί Μαλ.

Delon On Break
Ο Aλέν Ντελόν στα γυρίσματα της ταινίας «Η συμμορία των Σικελών».

AP Photo

Το 1985 κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στο Η ιστορία μας (1984). Το 1991, έλαβε το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλίας. Στο 45ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου του απονεμήθηκε η τιμητική Χρυσή Άρκτος.

Επίσης το 2019 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για την συνολική προσφορά του στην έβδομη τέχνη.

Οι γυναίκες της ζωής του

Μετά από πενταετή σχέση με τη Ρόμι Σνάιντερ, παντρεύτηκε τη Νάταλι, έγκυο τότε στον Άντονι, το 1964. Το ζευγάρι χώρισε τέσσερα χρόνια αργότερα. Οι σχέσεις του Ντελόν με τις γυναίκες έχουν γράψει ιστορία, ενώ λέγεται ότι κάποτε έπεισε δύο ηθοποιούς – τη Mireille Darc και τη Maddly Bamy – να συμμετάσχουν σε ένα ménage à trois στα τέλη της δεκαετίας του 1960, δηλώνοντας ότι δεν ήταν σε θέση να αποφασίσει ποια αγαπούσε περισσότερο.

alain delon
Μετά από πενταετή σχέση με τη Ρόμι Σνάιντερ, παντρεύτηκε τη Ναταλί.

ΑP Photo

Ο Ντελόν δεν είχε κρύψει ποτέ ότι η Ανούσκα είναι το αγαπημένο του παιδί. «Σε καμία άλλη γυναίκα δεν έχω πει τόσο συχνά σ’ αγαπώ», είπε το 2008, προσθέτοντας μια δεκαετία αργότερα: «Έχω μια κόρη που είναι η αγάπη της ζωής μου, ίσως λίγο υπερβολικά σε σχέση με τις άλλες».

delon
Mε την κόρη του Ανούσκα (αριστερά) και την Κλαούντια Καρντινάλε.

AP Photo

Οι βιογράφοι του υποστήριξαν ότι η ταραχώδης σχέση του Ντελόν με τον Άντονι και τον Αλέν-Φαμπιέν -που έγιναν και οι δύο ηθοποιοί- οφείλεται στο γεγονός ότι τους έβλεπε ως αντιπάλους. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εγωισμός του, τόσο αβέβαιος όσο και τεράστιος,τον ​​έκανε να θεωρεί τους γιους του ως πιθανούς αντιπάλους που έπρεπε να συντρίψει», έγραψε η Le Monde.

Τα τρία παιδιά υποστηρίζουν ότι ο Ντελόν ήταν άρρωστος αλλά διαυγής και συνειδητοποιημένος για τη διαμάχη, κάνοντας αυτές τις τελευταίες οικογενειακές σκηνές ακόμη πιο τραγικές.

Ο «εμφύλιος» στην οικογένεια

«Ένα άτομο που είναι ικανό να χειραγωγεί την οικογένειά του και να της λέει ψέματα όπως έκανε, είναι ικανό για τα πάντα».

Στο Paris Match , ο μεγαλύτερος γιος του Αλέν Ντελόν, είχε κατά της ετεροθαλούς αδελφής του, Aνούσκα, την οποία κατηγορούσε ότι έκρυβε την επιδεινούμενη διανοητική κατάσταση του πατέρα τους.

Ο 59χρονος Αντονί Ντελόν κατέθεσε μήνυση εναντίον της στις 7 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Άντονι Ντελόν, η Ανούσκα, του απέκρυψε διάφορες ιατρικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2019 και 2022, μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο του Αλέν Ντελόν, οι οποίες αποκάλυψαν σαφή επιδείνωση των γνωστικών του ικανοτήτων.

Ο Αντονί Ντελόν πιστεύει ότι η αδελφή του «απέκρυψε» την κατάσταση του Αλέν Ντελόν, θέτοντάς τον σε κίνδυνο. Αυτό συνέβαινε ιδιαίτερα με την κυρία που τον «πρόσεχε», την ηθοποιό, Χιρομί Ρολέν, η οποία βρισκόταν ήδη στο στόχαστρο των παιδιών του διάσημου ηθοποιού.

delon Belmondo
Ο Αλέν Ντελόν στην κηδεία του Ζαν Πολ Μπελμοντό το 2021.

ΑP Photo

Στις 5 Ιουλίου, κατέθεσαν μήνυση εναντίον της για «κατάχρηση αδυναμίας», «κατάχρηση αλληλογραφίας» και «ηθική παρενόχληση».

Κατά την άποψη του Αντονι Ντελόν, τα νοητικά τεστ θα μπορούσαν να είχαν προειδοποιήσει για τις πράξεις της Χιρομί Ρολέν: «Αυτό καθιστά [την Aνούσκα] έμμεσα συνυπεύθυνη για όλη την κακοποίηση και τη βία της οποίας θύμα ήταν [ο Αλέν Ντελόν]», σύμφωνα με τον αδερφό της.

Η Χιρομί Ρολέν, είχε ήδη απαντήσει στις κατηγορίες των παιδιών του Ντελόν, τον Σεπτέμβριο του 2023: «Πρόκειται για καθαρή επινόηση των παιδιών για να με κρατήσουν μακριά από τη ζωή του πατέρα τους», εξήγησε σε συνέντευξή της.

Ο Άντονι Ντελόν θυμάται ότι τον βρήκε τον Ιούλιο «σε μια σωματική και ψυχολογική κατάσταση που ήταν κάτι παραπάνω από ανησυχητική».

«Δεν είναι καλά, είναι εξασθενημένος, έχει βαρεθεί. Αισθάνεται επίσης όλη την ένταση γύρω του και νομίζω ότι αυτό τον αναστατώνει. Κοιτάξτε, η αδελφή μου δεν ήρθε να περάσει τα Χριστούγεννα μαζί μας, και αυτό τον επηρέασε πραγματικά κι εκείνον. Αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά (τα Χριστούγεννα) να είναι τα τελευταία του», είχε προσθέσει ο Άντονι Ντελόν.