Ανάρπαστα στους Βαλκάνιους τα εξοχικά στην Πιερία – Οι τιμές πώλησης και οι προτιμήσεις των επενδυτών

151

Σε άνθηση βρίσκεται ο κτηματομεσιτικός κλάδος στην Πιερία, όπου επενδυτές κυρίως από τα Βαλκάνια αλλά και από άλλες εθνικότητες προχωρούν σε αγορές εξοχικών, θέλοντας να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την περιοχή και να επιστρέφουν σε αυτή για τις διακοπές τους.

Το ενδιαφέρον έγινε όλο και πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των Βαλκάνιων, ακόμη και Αυστραλοί, Ιρλανδοί, Γερμανοί και Άγγλοι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα στην περιοχή.

Γιατί «ψηφίζουν» Πιερία

«Έχουμε το καλύτερο οδικό δίκτυο στην Ελλάδα. Έχουμε πολύ μεγάλη ακτογραμμή στην Πιερία και χρυσές αμμουδιές με ζεστά νερά από τον Θερμαϊκό Κόλπο», αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Πιερίας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, Σταύρος Δαραξής. Σε ερώτηση γιατί επιλέγουν την Πιερία από άλλους παραθαλάσσιους προορισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας, ο ίδιος συμπληρώνει: «Η Πιερία είναι προορισμός για όλο τον χρόνο, ενώ η Χαλκιδική για παράδειγμα είναι κυρίως καλοκαιρινός προορισμός».

Στα δυνατά «χαρτιά» της Πιερίας συγκαταλέγονται οι ακτογραμμές με τις παραλίες οι οποίες έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία (για το 2024 ήταν έξι: Καλλιθέα, Καλλιθέα/Mediterranean Village, Κορινός, Ολυμπιακή Ακτή, Παραλία, Περίσταση), ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας, με τον Όλυμπο να δεσπόζει στην περιοχή και ο αρχαιολογικός πλούτος, από το Κάστρο του Πλαταμώνα μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο του Δίον και το αρχαίο θέατρο.

Τιμές… για όλα τα βαλάντια

Οι Βαλκάνιοι, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην Karfitsa ο πρόεδρος των μεσιτών, προχωρούν σε αγορές ακινήτων από 50.000 μέχρι 100.000 ευρώ, επιλέγοντας σημεία όπως η Παραλία και η Ολυμπιακή Ακτή, ενώ επενδυτές άλλων εθνικοτήτων ξοδεύουν μέχρι και 300.000 ευρώ, επιλέγοντας ακίνητα στις περιοχές του ανατολικού Ολύμπου.

Το προφίλ των επενδυτών

Κατά κύριο λόγο πρόκειται για οικογένειες αλλά και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν την περιοχή και επιλέγουν να αγοράσουν πλέον ένα εξοχικό. Οι επενδυτές, όπως σημειώνει ο κ. Δαραξής, εμπιστεύονται τους μεσίτες της Πιερίας για τις δραστηριότητές τους. Οι μέχρι τώρα οιωνοί, υπογραμμίζει, δημιουργούν αισιοδοξία στον κλάδο.