53ο Φεστιβάλ Ολύμπου | Πραγματοποιήθηκε το βιωματικό εργαστήριο οπτικής επικοινωνίας

6

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το τρίτο κατά σειρά βιωματικό εργαστήριο της ενότητας «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου, η οποία φέτος συνδέεται με το «Djenda project» του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» του ΟΡ.Φ.Ε.Ο. Το σεμινάριο είχε ως τίτλο: «Εργαστήριο οπτικής επικοινωνίας» και εμψυχώθηκε από τον multidisciplinary designer, Mike Rafail στο στούντιό του στη Θεσσαλονίκη.

Ο Mike Rafail έχει μακρά εμπειρία στο graphic design και στον πολυμεσικό σχεδιασμό με πολλές συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο της οπτικής επικοινωνίας. Έχει συνεργαστεί, για πολλά χρόνια, με την πολυβραβευμένη εταιρία Beetroot Design Group κι έχει διατελέσει visual art director του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Έχει σχεδιάσει τα έντυπα και το πολυμεσικό promotion διαφόρων Φεστιβάλ, όπως: 57α Δημήτρια (Θεσσαλονίκη 2022), Up to 8 Chamber Music Festival (2020 & 2021), Open Jazz Festival (2020 & 2021), Pic Nic Festival (2020), IN-EDIT Festival Thessaloniki (2022), Cyclorhythmic Festival-Φεστιβάλ Κρουστών (2023). Έχει αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες στο promotion εμπορικών προϊόντων διαφόρων brands, όπως τη MED κ.ά. Για το έργο του έχει αποκομίσει σημαντικά βραβεία  Γραφιστικής (ΕΒΓΕ, Greek Design and Illustration Awards).

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο στούντιο του γραφίστα That long black cloud  www.thatlongblackcloud.com στην οδό Πηνειού 9 στη Θεσσαλονίκη (περιοχή Δυτικών Τειχών, κοντά στο ναό των Δώδεκα Αποστόλων), το οποίο είναι σχεδιαστικός και διαδραστικός χώρος επικοινωνίας , όπου η γραφιστική και η καλλιτεχνική έμπνευση, αναδύονται από την επεξεργασία διαφόρων υλικών, όπως του πηλού, του τσιμέντου, των τυπογραφικών χρωμάτων και όπου συνυπάρχουν οι digital εφαρμογές, ο γραφιστικός σχεδιασμός, η φωτογραφία και τo βίντεο. Το στούντιο είναι συγχρόνως κι ένας χώρος ανοιχτός για να φιλοξενήσει γραφιστική, φωτογραφία, video και να προσκαλέσει καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους μέσα από εκθέσεις, διαλέξεις, εγκαταστάσεις, απογευματινές μουσικές συνεδρίες και άλλα.

Οι συμμετέχουσες/ντες περιηγήθηκαν στον χώρο και στη συνέχεια ο Mike Rafail παρουσίασε την προσωπική του εργασία στον σχεδιασμό καλλιτεχνικών projects, τα οποία συνδυάζουν ποικίλες μορφές έκφρασης και επικοινωνίας, όπως το graphic design, τη φωτογραφία και τη βίντεο art.

Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα αναλύθηκαν βασικοί κανόνες της οπτικής επικοινωνίας, όπως ο ρόλος του χρωματικού τόνου, της θέσης και του μεγέθους του κυρίου θέματος, του ρόλου της γραμματοσειράς, της προοπτικής, της ιεραρχίας των γραμμικών στοιχείων κ.ά. Βασική, βέβαια, αρχή της οπτικής επικοινωνίας είναι ότι ο σχεδιασμός θα πρέπει να υπακούσει σε κάποιο στόχο και τελικά να καθιστά αποτελεσματική την επικοινωνία ενός μηνύματος στον αποδέκτη του. Οι βασικοί αυτοί κανόνες αποκτούν πολύσημες διαστάσεις όταν το μήνυμα αφορά πολιτισμικά «προϊόντα». Ο M. Rafail ανέλυσε τις διαστάσεις αυτές χρησιμοποιώντας τις γραφιστικές και πολυμεσικές του εργασίες για το promotion Φεστιβάλ και πολιτιστικών οργανισμών, όπως του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, του Κ.Θ.Β.Ε. κ.ά.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν νεαρά μέλη του «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων», τα οποία είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον M. Rafail θέματα που αφορούν στην πολυμεσική παρουσίαση πολιτιστικών θεαμάτων και στις δυνατότητες συνεργασίας με τον ομάδα.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου τα μέλη της «Εργαστηρίου Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων» είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην περιοχή γύρω από το στούντιο (περιοχή Δυτικών Τειχών της Θεσσαλονίκης), στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταστήσει τα στούντιο και τα εργαστήρια τους πολλοί νέοι καλλιτέχνες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ζωγράφοι, γλύπτες, γραφίστες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές μόδας, αγγειοπλάστες, designers, τεχνίτες τατουάζ, σχεδιαστές κοσμημάτων κ.ά. Οι νέοι αυτοί έχουν συγκροτήσει μία δυναμική kolektiva καλλιτεχνών, υπό τον τίτλο Beside the West Wall με στόχο την εξωστρέφεια, την επικοινωνία με το ευρύ κοινό και τη συνεργατικότητα.

Το επόμενο βιωματικό εργαστήριο της ενότητας «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» (Δράσεις αγωγής στις τέχνες) του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 από τον καλλιτέχνη γραφίστα και φωτογράφο Σπύρο Τσιλιγκιρίδη στο στούντιό του στη Θεσσαλονίκη και θα αφορά τη γραφιστική και τη φωτογραφία.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 23510.76041 και ώρες 10.00-13.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής ή στο 6977.40.20.88 και στο e-mail [email protected].