27 Ιουλίου: Του Αγίου Παντελεήμωνος του Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού

24

Ο Άγιος Παντελεήμων γεννήθηκε στην Νικομήδεια.

Η μητέρα του λεγόταν Ευβούλη και ήταν θερμή Χριστιανή. Το όνομα που έδωσαν στο παιδί τους ήταν Παντολέον.

Ο Παντολέον ήταν πολύ έξυπνος, ευγενικός, επιμελής, ταπεινός και πράος, γεμάτος αρετή, παρ’ όλο που ακόμη δεν είχε βαπτιστή Χριστιανός.

Όταν μεγάλωσε, ο πατέρας του τον παρέδωσε σ’ ένα φημισμένο γιατρό, τον Ευφρόσυνο, για να του διδάξει την ιατρική επιστήμη.

Σε λίγο καιρό ο Παντολέον ξεπέρασε όλους τους συνομήλικους του στη μόρφωση και όλοι μιλούσαν με θαυμασμό για το χαρακτήρα του.

Ο ίδιος ο αυτοκράτορας, μαθαίνοντας για την αρετή και την εξυπνάδα του, τον προόριζε για να γίνει γιατρός στο παλάτι, ο γιατρός των ανακτόρων.

Τον ίδιο καιρό ο γέροντας ιερέας της Νικομήδειας Ερμόλαος, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα κάλεσε στο σπίτι που κρυβόταν τον Παντολέοντα για να τον γνωρίσει.

Αφού συνομίλησαν για πολλή ώρα, ο Ερμόλαος κατενθουσιάστηκε από τις αρετές που κοσμούσαν τον νέο και αποφάσισε να του γνωρίσει την πίστη στο Χριστό.

Έτσι αναπτύχθηκε ανάμεσα τους μια άριστη πνευματική σχέση. Ο Παντολέον επισκεπτόταν καθημερινά τον Άγιο Ερμόλαο και απολάμβανε τους Χριστιανικούς του λόγους.

Αργότερα στη ζωή του και μάλιστα την ώρα του μαρτυρίου του Παντολέων ακούστηκε η φωνή του Θεού από τον ουρανό που του είπε:

«Δούλε πιστέ, η επιθυμία σου θα εκπληρωθεί, οι πύλες του Ουρανού είναι ανοιχτές για σένα και ο στέφανός σου είναι έτοιμος.

Θα υπάρχει εφεξής καταφυγή των απεγνωσμένων, αρωγή των δοκιμαζομένων, ιατρός των ασθενών και τρόμος των δαιμόνων, γι’ αυτό και το όνομά σου δεν θα είναι πια Παντολέων, αλλά Παντελεήμων.

Μια μέρα ο Παντελεήμων βρήκε ένα παιδί νεκρό από δάγκωμα οχιάς και σκέφτηκε ότι ήρθε η ώρα να δοκιμάσει την αλήθεια των όσων του έλεγε ο Άγιος Ερμόλαος για τον Ιησού Χριστό.

Ο Άγιος Παντελεήμων επικαλέσθηκε το όνομα του Χριστού και αμέσως το παιδί αναστήθηκε και το φίδι ψόφησε. Άλλη μια φορά ο Παντελεήμων σφράγισε με το σημείο του Σταυρού τα μάτια ενός τυφλού, επικαλούμενος τον Χριστό και αμέσως ο άνθρωπος βρήκε το φως του.

Ανάργυρος ιατρός

Από τότε ο Παντολέον έγινε ανάργυρος ιατρός. Θεράπευε με τη δύναμη του Ιησού Χριστού τους ασθενείς, χωρίς να παίρνει καθόλου χρήματα.

Ακόμη, όταν εύρισκε φτωχούς τους βοηθούσε ποικιλότροπα, δίνοντας τους χρήματα και άλλα αναγκαία είδη.

Οι θαυμαστές θεραπείες του Αγίου προκάλεσαν το θαυμασμό των κατοίκων της Νικομήδειας, αλλά και το μίσος και το φθόνο των άλλων ιατρών της πόλης.

Οι τελευταίοι κατάγγειλαν τον Παντολέοντα στον Αυτοκράτορα Μαξιμιανό, το φοβερό αυτό διώκτη του Χριστιανισμού.

Ο Μαξιμιανός κάλεσε τον Άγιο στα ανάκτορα για να ζητήσει εξηγήσεις. Ο Άγιος ομολόγησε με θάρρος ότι είναι Χριστιανός.

Τα Θαύματα που έκανε ο Άγιος Παντελεήμων εν ζωή ήταν πάρα πολλά, αλλά και όταν πέθανε τα τίμια λείψανά του δεν έπαυσαν μέχρι και σήμερα να χαρίζουν ίαση και την Χάρη του Χριστού, σε όσους τα ασπάζονται με ευλάβεια και ζητούν την βοήθεια του Θαυματουργού Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρος του ιαματικού.