Αλλάζουν όλα στα Διπλώματα Οδήγησης: Ξανά στα θρανία όλοι οι οδηγοί, παλιοί και νέοι

14

Αντιλαμβανόμενη τις σημαντικές αλλαγές που επηρεάζουν τον κλάδο των μεταφορών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει άμεσες ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό των προϋποθέσεων  έκδοσης αδειών οδήγησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκπαίδευση σε Νέες Τεχνολογίες

Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει κυρίως στην επιμόρφωση των οδηγών σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, αυτόνομης οδήγησης και περιβαλλοντικών πρακτικών. Οι σύγχρονες απαιτήσεις στις μετακινήσεις μας καθιστούν αναγκαία την εκπαίδευση και ενημέρωση των οδηγών για τις νέες τεχνολογίες και τα οικολογικά οχήματα, που διαφέρουν σημαντικά από τα αυτοκίνητα της προηγούμενης δεκαετίας.

Η πρόταση της Επιτροπής συνοψίζεται στην ανάγκη για διαρκή ανανέωση και αναβάθμιση των οδηγικών δεξιοτήτων, δίνοντας έμφαση στην οδική ασφάλεια και στις βιώσιμες μεταφορές. Αυτές οι επιμορφώσεις θα πραγματοποιούνται περιοδικά, κυρίως κατά τις φάσεις ανανέωσης των οδηγικών αδειών. Έτσι, όλοι οι οδηγοί, ανεξαρτήτως ηλικίας, θα πρέπει να επιστρέψουν στα «θρανία» για να παραμείνουν ενημερωμένοι.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου, Karima Delli, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων στην οδηγική πρακτική, τονίζοντας τη σημασία της συνεχούς ενημέρωσης των οδηγών.

Η Εφαρμογή στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η εφαρμογή αυτών των νέων διατάξεων θα επιφέρει αλλαγές στις διαδικασίες ανανέωσης των αδειών οδήγησης. Η περιοδικότητα και οι προϋποθέσεις ανανέωσης θα τροποποιηθούν, ενισχύοντας έτσι την οδική ασφάλεια και την οικολογική ευαισθητοποίηση.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου και να λάβει την οριστική επικύρωσή της τις επόμενες ημέρες, ανοίγοντας τον δρόμο για έναν πιο ασφαλή και τεχνολογικά εξελιγμένο κλάδο μεταφορών.

Τέλος η οδήγηση για τους 60χρονους: Τι προβλέπεται μετά την μεγάλη αλλαγή που έρχεται στα διπλώματα

Την απαγόρευση οδήγησης συγκεκριμένων οδηγών, με σκοπό τη μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, εξετάσει το Ευρωκοινοβούλιο, με την τεράστια αλλαγή που έρχεται στα διπλώματα.

Ειδικότερα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλει τη διαδικασία της ανανέωσης να έρχεται πιο σύντομα απ’ ότι ισχύει σήμερα στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα, ο οδηγός έχει την υποχρέωση ανανέωσης της άδειας οδήγησης μόλις συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, αλλά, στο μέλλον όλοι οι οδηγοί θα περνούν από την εν λόγω διαδικασία πέντε χρόνια νωρίτερα, σε ηλικία μόλις 60 ετών.

Οι οδηγοί πάνω από 70 ετών, θα ανανεώνουν τα διπλώματά τους ανά 5 χρόνια, ενώ εκείνοι που έχουν συμπληρώσει το 80ο έτος, θα επαναξιολογούνται ανά 2 χρόνια.

Η πρόταση για την αυστηριοποίηση της διαδικασίας ανανέωσης της άδειας οδήγησης, έχει κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε περίπτωση που εγκριθεί, θα αποτελέσει οδηγία, την οποία υποχρεούνται να ακολουθήσουν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αλλαγή στα ηλικιακά όρια και στις διαδικασίες επανέκδοσης μιας άδειας οδήγησης, αναμένεται να επηρεάσει περισσότερους από 57 εκατομμύρια κατοίκους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελώντας μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων ετών.

Απαγόρευση οδήγησης ανίκανων οδηγών

Απαγόρευση οδήγησης για τους οδηγούς που δεν είναι ικανοί

Από τη στιγμή μάλιστα που η διαδικασία της ανανέωσης των διπλωμάτων οδήγησης θα περιλαμβάνει και εξετάσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είναι υποχρεωτικές και θα πιστοποιούν την ικανότητα ενός ηλικιωμένου να διατηρεί με ασφάλεια τον έλεγχο ενός οχήματος, οι αλλαγές που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη.