Καζάνι που βράζει το Άγιο Όρος: «Ταμπουρώνονται» μοναχοί στη Μονή Εσφιγμένου – Ετοιμάζει επιχείρηση η ΕΛΑΣ

18

«Μπαρούτι» μυρίζει σε όλη την Αθωνική χερσόνησο μετά από πληροφορίες ότι η Ελληνική Αστυνομία ζήτησε άδεια από την Ιερά Επιστασία ώστε να προχωρήσει σε επιχείρηση έξωσης στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου. Την ίδια στιγμή ο Ηγούμενος Μεθόδιος, ένας από τους γέροντες της παλιάς αδελφότητας μιλά μέσα από τη Μονή και δηλώνει «ετοιμοπόλεμος», αλλά και ότι θα υπερασπιστούν το Μοναστήρι, «μέχρι θανάτου».

Ένα έγγραφο του Αστυνομικού Σταθμού Καρυών που εστάλη την περασμένη Τρίτη προς την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους ήταν αρκετό ώστε να κινητοποιήσει και τους 118 γέροντες της ιστορικής Ιεράς Μονής Εσφιγμένου. Ένα έγγραφο με το οποίο ζητούν άδεια ώστε να εκκινήσει ευρείας κλίμακας επιχείρηση έξωσης σε χώρους του Άθω, με τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και βαρέων οχημάτων – μετά από αίτημα που υπέβαλε δικαστικός επιμελητής.

Η επικείμενη επιχείρηση της Ελληνικής Αστυνομίας θορύβησε τους μοναχούς που διαβιούν εδώ και δεκαετίες στη Μονή Εσφιγμένου. Πρόκειται για γέροντες οι οποίοι από το 1972 κρατούν σκληρή στάση έναντι της ηγεσίας της Ορθοδοξίας και έκοψαν κάθε σύνδεση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διαφωνώντας για τις συναντήσεις με εκπροσώπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Από την περίοδο εκείνη, στο μοναστήρι κυματίζει το λάβαρο «Ορθοδοξία ή θάνατος». Ένα σύνθημα το οποίο για τους ίδιους, αποτελεί στάση ζωής. Από το 2002 η παλιά αδελφότητα κηρύχτηκε «παράνομη» και έως και σήμερα για την ελληνική δικαιοσύνη, οι μοναχοί της Μονής Εσφιγμένου χαρακτηρίζονται ως «καταληψίες» και τους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από το Μοναστήρι. Την ίδια ώρα έχουν αποκλειστεί από τους κρατικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια αναγνωρίζει επίσημα ως νόμιμη τη νέα αδελφότητα της Εσφιγμένου, η οποία έχει έδρα τις Καρυές, αφαιρώντας κάθε δικαίωμα ή προνόμιο από τα παλιά μέλη.

Ο γέροντας Μεθόδιος -ένας από τους καταδικασθέντες για τα εκτεταμένα επεισόδια του 2013- δηλώνει ότι σε περίπτωση αστυνομικής επιχείρησης, δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια.

«Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε το μοναστήρι μέχρι θανάτου, εδώ είναι η πνευματική μας πατρίδα. Εδώ γεννηθήκαμε πνευματικά και εδώ θα πεθάνουμε. Οι αστυνομικοί το μόνο που κάνουν είναι υπάλληλοι, δεν τους παρεξηγώ. Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν αυτό που τους λένε. Και κυνηγούν εμάς. Εμείς έχουμε γεροντάκια που ζουν εδώ 50, 60,70 χρόνια. Μάς απαγορεύουν να μπούμε από το μοναστήρι να πάμε να πάρουμε τρόφιμα. Κουβαλάμε πράγματα στην πλάτη και περπατάμε 1,5 χιλιόμετρο. Να αφήσουμε τα γεροντάκια να πεθάνουν επειδή το θέλουν δύο άτομα; Προς Θεού, πού βρισκόμαστε;» διερωτάται.

«Ας έρθουν»

Σύμφωνα με τον γέροντα Μεθόδιο, «εάν οι Πατέρες των Μονών και οι αστυνομικοί έρχονται εδώ ώστε οι Έλληνες να πολεμήσουν τους Έλληνες μοναχούς, να το βγάλουν από τη μετάνοιά τους. Ας έρθουν. Και ό,τι θέλει ας γίνει. Άμα οι αστυνομικοί με τραβάνε και με σέρνουν, θα κάτσουν οι μοναχοί με δεμένα τα χέρια; Ή αν δουν κάποιος αξιωματικός να χτυπά κάποιον μοναχό, θα καθίσουν οι πατέρες να τους βλέπουν; Θα γίνουν εγκλήματα και αυτά τα παρακινούν οι Μοναχοί αυτοί που δεν έχουν σκοπό».

«Εμείς δεν πειράξαμε ποτέ κανέναν – Λένε ψέματα»

Τόσο το 2006 όσο και το 2013 το Άγιο Όρος αμαυρώθηκε από εικόνες εκτεταμένων επεισοδίων και εντάσεων με αστυνομικές δυνάμεις, με τον γέροντα Μεθόδιο να υποστηρίζει ότι η Μονή έχει στοχοποιηθεί. «Δεν έχουμε κάτι ούτε με την Ιερά Κοινότητα ούτε με το Πατριαρχείο. Τα έχουμε με τους ανθρώπους. Εμείς δεχόμαστε μόνο αυτά που άφησαν οι Άγιοι Πατέρες. Μας κατηγορούν για πράγματα που δεν ισχύουν, ότι εμείς εκπαιδεύουμε Ρώσους. Εμείς όποιος και να έρθει θα τον φιλοξενήσουμε, θα του δώσουμε ένα κομμάτι ψωμί να φάει. Και Τούρκος να είναι, θα του προσφέρουμε ένα ποτήρι νερό. Και αυτό γίνεται με τον δικό μας τον κόπο, γιατί μας έχουν πάρει τα πάντα. Πολλές φορές δεν έχω ούτε 5 ευρώ να πάρω κάτι για το γεροντάκι. Υποχρεώνω τους άλλους αδελφούς που μας βοηθάνε», αναφέρει.

Και συμπληρώνει: «Τί ήρθαν να κάνουν στο Άγιο Όρος; Εδώ δεν ήρθαμε να μαζέψουμε χρήματα όπως αυτοί, να παίρνουν όλα τα έσοδα της Μονής δύο άτομα. Τί τα κάνουν; Εμένα με έχουν δικάσει 65 φορές. Είναι αυτό κατά Θεόν; Είναι αυτοί Μοναχοί στο Άγιο Όρος; Εμείς δεν πειράξαμε ποτέ κανέναν. Απλώς λέμε αυτά που λέμε. Αυτοί κάθε λίγο λένε ψέματα, ότι δήθεν κρύβουμε τον Νίκο Παππά (σ.σ. καταδικασμένο μέλος της Χρυσής Αυγής), ότι εκπαιδεύουμε Ρώσους κομάντος, αν είναι δυνατόν. Και τα λένε στον κόσμο και μετά πηγαίνουν έξω και μιλάνε περί αγάπης. Ποια είναι η αγάπη; Δηλαδή όταν δεν μπορώ να πείσω τον άλλον να έρθει μαζί μου, να τον κάνω να πεθάνει από την πείνα; Αυτή είναι μοναχική – χριστιανική αγάπη; Προς θεού. Αν είναι έτσι το Άγιο Όρος, λυπάμαι».

Κύμα στήριξης από υποστηρικτές της Μονής

Σύμφωνα με πληροφορίες του ThessToday.gr το πρωί υποστηρικτές της Ιεράς Μονής θα συγκεντρώσουν τρόφιμα για τους μοναχούς, για περίπτωση έκτακτης ανάγκης. «Ο κόσμος μάς στηρίζει πάρα πολύ και το μήνυμά μου που δίνω, είναι: Να μείνουμε Έλληνες και Ορθόδοξοι και να επιστρέψουμε στα ήθη και στα έθιμά μας. Και να μπορέσουμε να ζήσουμε σαν έθνος – γιατί κάθε έθνος που καταστρέφει και τα ήθη και τα έθιμα, είναι προδιαγεγραμμένο για αφανισμό», καταλήγει.