ΗΠΑ : Παραιτείται ο Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα – Στηρίζει την Κάμαλα Χάρις

5

Παραιτείται ο Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα για τις εκλογές των ΗΠΑ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος μέσω επιστολής του στο Χ, δηλώνοντας μάλιστα ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια πρόεδρο των Δημοκρατικών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει πλέον δεύτερη θητεία, μια είδηση που πυροδοτεί εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών, καθώς πλέον οι προεδρικές εκλογές οδηγούν την αναμέτρηση σε «αχαρτογράφητα νερά».

Μάλιστα, οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν έμαθαν για την απόφασή του να αποσυρθεί, λίγο πριν δημοσιευθεί η επιστολή.

Σύμφωνα με το CNNi, ο Μπάιντεν ενημέρωσε την ομάδα της προεκλογικής του εκστρατείας και την ομάδα του Λευκού Οίκου για την απόφασή του την τελευταία στιγμή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Μπάιντεν σκεφτόταν σοβαρά την παραίτηση τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η είδηση αυτή πάντως έρχεται ως έκπληξη, για πολλά στελέχη του Μπάιντεν – τόσο στον Λευκό Οίκο όσο και στην προεδρική εκστρατεία.

Η στήριξη στην Κάμαλα Χάρις

Ο Μπάιντεν μάλιστα δήλωσε ότι στηρίζει την Κάμαλα Χάρις για υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρο της χώρας, στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Η ανακοίνωση Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει σπουδαία πρόοδο ως Έθνος.

Σήμερα, η Αμερική διαθέτει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Έχουμε πραγματοποιήσει ιστορικές επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, για τη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και για την επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Έχουμε προσφέρει κρίσιμη φροντίδα σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων σε 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και ψηφίσαμε τη σημαντικότερη νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν έχει ποτέ βρεθεί σε καλύτερη θέση να ηγηθεί από ότι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, ξεπεράσαμε μια πανδημία που συνέβη μια φορά στον αιώνα και την χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατεύσαμε και διατηρήσαμε τη Δημοκρατία μας. Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο.

Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η πρόθεσή μου να ζητήσω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου.

Για τώρα, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με ξαναεκλέξουν. Θέλω να ευχαριστήσω την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την εξαιρετική συνεργασία σε όλη αυτή την εργασία. Και να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που έχετε δείξει σε εμένα.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να επιτύχει – όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει μόνο να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

26489b5c-0a6f-453d-ba75-c6a161912725.jpg

CNNi: Η πρώτη αντίδραση Τραμπ μετά την παραίτηση Μπάιντεν

Ως τον «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ» περιέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του στο CNNi, λίγα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του Δημοκρατικού προέδρου από την κούρσα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Είπε επίσης ότι η Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου συγκριτικά με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που απέσυρε την υποψηφιότητά του.

«Δεν ήταν ικανός για υποψήφιος, ούτε για να υπηρετήσει»

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Δημοκρατικού προέδρου από την εκλογική κούρσα, εκτόξευσε «πυρά» κατά του Τζο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν ήταν ικανός να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος και σίγουρα δεν είναι ικανός να υπηρετήσει – και δεν ήταν ποτέ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τραμπ.

trump.jpg

Μάλιστα, έκανε λόγο για «συνωμοσία του γιατρού του και των ΜΜΕ για να κρύψει τη σωματική και ψυχική του κατάσταση», προσθέτοντας: «Θα υποφέρουμε πολύ λόγω της προεδρίας του, αλλά θα επανορθώσουμε τη ζημιά που έχει κάνει πολύ γρήγορα».