53ο Φεστιβάλ Ολύμπου | Βιωματικό εργαστήριο γνωριμίας με το θέατρο του καταπιεσμένου

6

Ένα ακόμη βιωματικό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024 και ώρες 11.00-13.00 στο πλαίσιο των φετινών εκδηλώσεων του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Η Μάρθα Κατσαρίδου, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Koldo Vío, σκηνοθέτης–θεατροπαιδαγωγός, θα εμψυχώσουν τρίωρο σεμινάριο με τίτλο: «Διερευνώντας συγκρουσιακές καταστάσεις των νέων μέσα από τεχνικές του Θεάτρου του Καταπιεσμένου».

Με βάση το στοιχείο του αντιθετικού διαλόγου οι συμμετέχουσες/ντες στο θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο θα κληθούν να καταθέσουν εμπειρίες καταπίεσης που τις/τους απασχολούν, να αναστοχαστούν τις μορφές βίας που ενυπάρχουν στην κοινωνία και να ενδυναμώσουν τις ενδογενείς τους ικανότητες αντίστασης και θέλησης για κοινωνική αλλαγή, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές καλλιτεχνικές τους ικανότητες. «Διερευνώντας συγκρουσιακές καταστάσεις των νέων μέσα από τεχνικές του Θεάτρου του Καταπιεσμένου».

Η Μάρθα Κατσαρίδου είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο γνωστικό αντικείμενο «Θέατρο στην εκπαίδευση». Σπούδασε παιδαγωγικά και υποκριτική. Ως υπότροφος του Ωνασείου Ιδρύματος, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Goldsmith’s College, University of London. Η διδακτορική της διατριβή (Π.Τ.Δ.Ε., Α.Π.Θ., 2011) έχει ως θέμα «Η μέθοδος της δραματοποίησης στη διδασκαλία της λογοτεχνίας». Έχει διδάξει ως μέλος ΕΕΠ στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ., ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ έχει διατελέσει μέλος ΣΕΠ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου. Έχει συνεργαστεί σε επιμορφωτικά προγράμματα (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Α.Π.Θ.), έχει συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εrasmus+ και έχει σχεδιάσει θεατροπαιδαγωγικές δράσεις για μουσεία και φεστιβάλ. Ως εμψυχώτρια έχει συνεργαστεί με θέατρα, πολιτιστικούς συλλόγους και σχολεία, ενώ έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις με παιδιά και νέους. Είναι συγγραφέας της μονογραφίας με τίτλο «Η θεατροπαιδαγωγική μέθοδος. Μια πρόταση για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας σε διαπολιτισμική τάξη» (Σταμούλης, 2014). Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη και εφαρμογή θεατροπαιδαγωγικών προσεγγίσεων στην τυπική και τη μη τυπική εκπαίδευση όπως και στην αξιοποίηση θεατρικών πρακτικών ως εργαλείων έρευνας και κοινωνικής παρέμβασης.

Ο Koldo Vío είναι σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Universidad del País Vasco της Ισπανίας και επί σειρά ετών έχει διδάξει στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Κοινωνικού Θεάτρου στα Πανεπιστήμια Ramon Llull στη Βαρκελώνη και Porto στην Πορτογαλία. Έχει διδάξει Θέατρο του Δρόμου στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. Από το 2001 ως σήμερα πραγματοποιεί τα ετήσια klownklusiones στο Πανεπιστήμιο της Ειρήνης της Βαρκελώνης. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου του Bilbao-Ισπανία και υπήρξε μόνιμος συνεργάτης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου-Παντομίμας του Κιλκίς. Έχει εργαστεί σε ποικίλα θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα-εργαστήρια σε διάφορες χώρες: Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Γερμανία, Γαλλία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Ελ Σαλβαδόρ, Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Βραζιλία και Νότιο Αφρική. Ειδικότερα στην Ελλάδα, έχει συνεργαστεί με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για τον σχεδιασμό και την εμψύχωση διαφόρων θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων. Έχει διδαχθεί τις τέχνες του κλόουν και του μάγου και πραγματοποιεί αντίστοιχα σεμινάρια. Έχει σκηνοθετήσει διάφορες θεατρικές παραστάσεις με επαγγελματικούς θιάσους και με το Κ.Θ.Β.Ε.

Το σεμινάριο εντάσσεται στην ενότητα «Λόγου και Τέχνης παίδευσις» (Δράσεις αγωγής στις τέχνες) του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου και στο πλαίσιο του “ Djenda project ” που οργανώνει το «Εργαστήριο Πολυτροπικών Δραστηριοτήτων “Deep Eyes”» του ΟΡ.Φ.Ε.Ο. Απευθύνεται σε νέους και νέες, αλλά και στο ευρύτερο κοινό με δωρεάν συμμετοχή.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 23510.76041 και ώρες 10.00-13.00 καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής ή στο 6977.40.30.88 και στο e-mail [email protected].