Ολοκληρώθηκε το 42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων | Ευχαριστήρια

8

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Συλλόγων Σαρακατσαναίων, που έλαβε χώρα στα Περτουλιώτικα λιβάδια της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων το τριήμερο από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Σαρακατσαναίοι και μη, από κάθε άκρη της Ελλάδος, αλλά και από το εξωτερικό πιστοί στο ετήσιο «ραντεβού» στο Περτούλι, παρακολούθησαν από κοντά τη μεγαλύτερη πολιτιστική υπαίθρια εκδήλωση της Ελλάδος.

Το φετινό Αντάμωμα ήταν αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, “Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται…”

Σε ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, οι Σαρακατσαναίοι,  απέδειξαν πόσο στενή υπήρξε η σχέση τους με τα βουνά της ελληνικής φύσης όπου διατηρήθηκε προφυλαγμένη η φλόγα της ελευθερίας και ο πόθος της αναγέννησης της ελληνικής φυλής.

Το πλούσιο σε δράσεις τριήμερο ξεκίνησε την Παρασκευή 28  Ιουνίου, με το 11ο Γλέντι Σαρακατσάνικης Νεολαίας – Σαρακατσάνικου Τραγουδιού, όπου νέοι ανερχόμενοι Σαρακατσάνοι τραγουδιστές «ξεδίπλωσαν» το ταλέντο τους, κρατώντας άσβεστη την παρακαταθήκη από τους προκατόχους τους, ώστε να χρωματίζουν στο μέλλον ατόφια, χωρίς αλλοιώσεις, τη σαρακατσάνικη λαλιά. Οι νέοι μουσικοί και τραγουδιστές από  διάφορες περιοχές της Ελλάδας, Σαρακατσάνικης καταγωγής, δώσανε το καλύτερο εαυτό τους και διασκέδασαν το κόσμο, με την αμέριστη βοήθεια της Επιτροπής νεολαίας με επικεφαλής την κ. Βαλεντίνα Γρίβα.

Την επόμενη ημέρα, το πρωί του Σαββάτου, στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για το 42ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων στα Περτουλιώτικα λιβάδια πραγματοποιήθηκε τουρνουά ποδοσφαίρου 5χ5 των Συλλόγων Σαρακατσαναίων. Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ελευθερίου Κορδελιού Ευόσμου Θεσσαλονίκης, αφού επικράτησε στον τελικό του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης  ¨Ο Λεπενιώτης¨.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διαδραματίστηκε το «7ο Βιωματικό Καραβάνι της Σαρακατσάνικης Ζωής», με το οποίο αναβίωσε η περίφημη στράτα των Σαρακατσαναίων, έχοντας μεγάλη συμμετοχή από όλους τους Συλλόγους της Ελλάδος και της Βουλγαρίας και όσων ακολούθησαν την επιθυμία τους  να ζήσουν  μοναδικές στιγμές νιώθοντάς για λίγες ώρες την παραδοσιακή μετακίνηση των προγόνων τους από τα χειμαδιά στα βουνά. Η Αφετηρία ήταν το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και κατέληγε στη θέση Κρεμασμένος Περτουλίου όπου ήταν και ο χώρος διοργάνωσης του Ανταμώματος. Εκεί στήθηκε με την συμβολή των τρανότερων η τέντα και κόνεψαν οι Σταυραετοί των βουνών.

Βιώσαμε, ταξιδέψαμε και ψηλαφήσαμε νοερά τη ζωή των προγόνων μας, αναλογιζόμενοι τις ιδιαίτερες συνήθειες και τρόπους ζωής της  αυθεντικότερης νομαδικής κτηνοτροφικής ελληνικής φυλής.

Το βράδυ του Σαββάτου, σε ειδικά διαμορφωμένο, ασφυκτικά γεμάτο χώρο στα Περτουλιώτικα λιβάδια, πραγματοποιήθηκε το μεγάλο και καθιερωμένο Σαρακατσάνικο γλέντι. Άπαντες οι καταξιωμένοι Σαρακατσάνοι καλλιτέχνες διασκέδασαν τους πολυάριθμους παρευρισκόμενους οι οποίοι  χόρεψαν μέχρι το πρωί. Χαιρετισμό στη βραδιά απηύθυναν ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ. κ. Γρηγόριος Λέφας ο οποίος και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους.

Η Κυριακή ήταν ημέρα κορύφωσης των εκδηλώσεων, με το 42ο Αντάμωμα να ξεκινά με την είσοδο των χορευτικών από διάφορα μέρη της Ελλάδος, με τον καθιερωμένο Αγιασμό από τους εκπροσώπους-πατέρες της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ. Δημήτριο Κατσαρό, και τον χαιρετισμό του Προέδρου της Π.Ο.Σ.Σ., Γρηγορίου Λέφα, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συλλόγους και τον κόσμο για τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, υποσχέθηκε ότι η Ομοσπονδία θα αποτελέσει άμεσο συνεργάτη των συλλόγων και με συντονισμένες ενέργειες και με γνώμονα την ομόνοια και τη συνεργασία θα προσπαθήσει να ενδυναμώσει την προσπάθεια για ανάδειξη, διατήρηση και διάδοση της σαρακατσάνικης παράδοσης, του σαρακατσάνικου πολιτισμού.

Χαιρετισμό απηύθυνε ακολούθως ο Πρόεδρος των Σαρακατσαναίων Βουλγαρίας κ. Κίτσος Νικόλαος, ο οποίος σκόρπισε ρίγη συγκίνησης, εξηγώντας πως οι καρδιές των Σαρακατσάνων της Βουλγαρίας είναι μεν στη Βουλγαρία, οι ψυχές τους όμως πάντα ήταν στην Ελλάδα.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των επισήμων, και συγκεκριμένα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημητρίου Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης κ. Γκιουλέκα Κων/νο, του Υφυπουργού Αγροτικής ανάπτυξης κ. Κέλλα Χρήστου, της Υφυπουργού κοινωνικής συνοχής και οικογένειας κ. Παπακώστα-Παλιούρα Αικατερίνη, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κουρέτα Δημητρίου  του Δημάρχου Πύλης κ. Κώστα Μαράβα, της Δημάρχου Τρικκαίων κ. Νικολάου Σακκά.

Εκτός από τους εν Ελλάδι πολιτικούς χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της Κυπριακής πρεσβείας και συγκινητικό λόγο διάβασε ο Πρόεδρος Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας κ. Αυγουστίνος Αυγουστής.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης κ.κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης κ Αλέξιο.

Με το πέρας των χαιρετισμών, σειρά είχαν οι βραβεύσεις των αριστούχων εισαχθέντων μαθητών στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Όπως κάθε χρόνο, με τα «Βραβεία της Π.Ο.Σ.Σ», επιβραβεύτηκε η προσπάθεια που έκαναν τα Σαρακατσανόπουλα, οι μελλοντικοί επιστήμονες, στις Πανελλαδικές εξετάσεις και εισήλθαν ως αριστούχοι στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Τα ονόματα των αριστούχων που βραβεύθηκαν ήταν τα εξής

Ηλιάδη Ηλιάνα (το γένος Αράπη)

Τολιόπουλος Φίλιππος (το γένος Αγγέλη)

Ρουπακιάς Χρήστος

Ρουμελιώτης Φώτιος

Κουμπής Αθανάσιος

Καραμήτρος Γεώργιος

Μεγάλοι χορηγοί των βραβεύσεων ήταν οι:

Όμιλος ξενοδοχείων MEDITERRANIAN HOTELS ΒΑΣ. ΛΑΜΠΡΟΥ Α.Ε

Μπασδάνης Γεώργιος καθηγητής χειρουργικής

Εταιρεία AGROFEED συμπληρώματα διατροφής παραγωγικών ζώων

Εταιρεία εμπορίας κρεάτων ΚΑΣΙΔΗΣ Α.Ε

Μπάτζιος Νικόλαος Ιατρός Ω.Ρ.Λ

Νταβέλης Ιωάννης Διδάκτωρ Ιατρικής, Αντιπρόεδρος Ομίλου ANIMUS

Εταιρεία ζωοτροφών ΑΦΟΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗ

SPAL ΑΕ – ΑΦΟΙ ΑΛΑΦΡΟΠΑΤΗ Π ΣΠΑΘΟΥΛΑΣ ΑΕ | Βιοτεχνία Κουφωμάτων Αλουμινίου, Κουφώματα

ΗΛΙΟΖΥΜΟ – Βιοτεχνία Προϊόντων Ζύμης

Λογιστικό Φοροτεχνικό Γραφείο Λαμπρόπουλος Κων/νος

Γαλλής Χρήστος  Τροφοδοσία καταστημάτων Μήλος

Αγροτικός Συνεταιρισμός ΠΕΣΚΟ

Διαμορφώσεις Χώρων ΑΦΟΙ ΖΚΑΓΙΑ

Ψυκτικές εργασίες ΖΚΑΓΙΑΣ

Χωματουργικές Εργασίες ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΟΣ

GASTROBAR BARRIO

Εμπόριο Ελαστικών ΖΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός ΄΄ΔΗΜΗΤΡΑ΄΄

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ένα ιδιαίτερο δρώμενο αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, διατηρώντας στη μνήμη μας την θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που κλείνει 50 χρόνια, τιμώντας τους μαχητές Ελλαδίτες και Κύπριους αδελφούς μας που πολέμησαν και έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη Μεγαλόνησο, από τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Ν. Φθιώτιδας ¨Ο Κατσαντώνης¨, με τη συμμετοχή γυναικών από όλες τις χορευτικές ομάδες που παρευρέθηκαν, προκειμένου να υποστηριχθεί στην πράξη η συλλογικότητα και η συνεργασία. Την συγγραφή του σεναρίου του δρώμενου επιμελήθηκε ο κ. Γεώργιος Τσακνάκης χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Πιερίας.

Στη συνέχεια τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων πήραν θέση στον χορό, με τους Σαρακατσάνους τραγουδιστές και οργανοπαίχτες να τραγουδούν με την ψυχή τους, αντιλαλώντας στις πλαγιές του Περτουλίου, όπου ο κόσμος από νωρίς είχε πάρει θέση. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή όλου του κόσμου στο χορό.

Οι Σαρακατσαναίοι τραγουδιστές του φετινού Ανταμώματος ήταν οι:

Γιαννακός Νίκος

Μπόνιας Σταύρος

Γαρέφης Κων/νος

Γιαννιός Σπύρος

Μόκα Ανδριάνα

Καπρινιώτης Μιχάλης

Ράπτης θεόδωρος

Αλαφροπάτης Μίλτος

Λαδιάς Νίκος

Δροσάκης Δημήτρης

Κωνσταντάκος Κώστας

Γόγολας Γιώργος

Τιμπλάλέξης Αποστόλης

Την ορχήστρα αποτελούσαν οι:

Κλαρίνο: Τσουμάνης Αλέξανδρος

Βιολί: Ρούμπος Θάνος

Λαούτο: Περικλής Ζήσης

Κρουστά: Τσουμάνης Σπύρος

 

Την εκδήλωση παρουσίασαν οι:

Χατζηπλής Αλέξανδρος – δημοσιογράφος

και Αγγελική Μπαρμπερίου φιλόλογος εκπαιδευτικός

Το 42ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα: της Βουλής των Ελλήνων, ΚΕΔΕ, Περιφέρειας Θεσσαλίας, Δήμου Τρικκαίων. Δήμου Πύλης και Ι.Μ. Τρίκκης, Γαρδικίου και Πύλης.

Το 42ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων, πέρασε πλέον στην ιστορία. Υποσχόμαστε ότι το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιου της ομοσπονδίας μας, αντιλαμβανόμενο σε όλη τη διάσταση τη πολύπλευρη σημασία του Ανταμώματος ως θεσμού ριζωμένου βαθιά στις ψυχές και καρδιές όλων των Σαρακατσαναίων, και διδασκόμενοι από τις εμπειρίες αλλά και κυρίως τα λάθη που έγιναν και που προϋπήρχαν , θα εργαστούμε σκληρά ώστε το Πανελλήνιο Αντάμωμα να ξανακερδίσει τη λάμψη του παρελθόντος και να αποτελέσει σημείο πολιτιστικής αναφοράς για όλους μας.

Καλή Αντάμωση στο 43ο Αντάμωμα.