Υπεγράφη η σύμβαση εφαρμογής ψηφιακών εργαλείων για την τουριστική προβολή της Πιερίας

μεταξύ Π.Ο.Τ.Α.Π., Π.Ε. Πιερίας και Πανεπιστημίου Μακεδονίας

7

Μια νέα λειτουργική και παραγωγική παράμετρος προστίθεται στο πεδίο δράσης του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), χάρη στην αναπτυξιακή αξιοποίηση που παρέχουν πλέον τα νέα ψηφιακά δεδομένα και στον τουριστικό τομέα.

Πρόκειται για τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που αναδεικνύουν οι αναπτυξιακές εξελίξεις και καθιστούν πλέον αναγκαία την χρησιμοποίησή τους σε κάθε μορφή παραγωγικής διαδικασίας.

Τους τομείς της επαυξημένης πραγματικότητας, της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης γνώρισαν οι φορείς σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε πριν τέσσερις μήνες στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, με εισηγητές καθηγητές των Πανεπιστημίων Μακεδονίας. Απόρροια αυτής της πρωτοβουλίας, ήδη η έγκαιρη εφαρμογή τους στον τόπο μας.

Αυτές  τις προοπτικές που διανοίγουν τους ορίζοντες επικοινωνίας και προβολής της τουριστικής δυναμικής της Πιερίας, υλοποιούν στην πράξη ο Π.Ο.Τ.Α.Π. και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με την υπογραφή σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, θεωρώντας ότι ο νομός Πιερίας πρωτοπορεί και ακολουθεί άμεσα τις σύγχρονες και παραγωγικές τεχνολογικές εξελίξεις.

Τη σύμβαση που εφαρμόζει τα ψηφιακά δεδομένα της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης στην κοινωνία της Πιερίας υπέγραψαν την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, στην έδρα του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης, οι τρεις συνεργαζόμενοι φορείς.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Στυλιανός Κατρανίδης και από πλευράς Πιερίας, η Αντιπεριφερειάρχης, Σοφία Μαυρίδου και ο Πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής  Γιώργος Καραλής. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Αντιπρύτανης και Καθηγητής του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής κ. Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, οι Καθηγητές του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.κ. Χρήστος Βασιλειάδης και Λεωνίδας Χατζηθωμάς και ο Διευθυντής του ΠΟΤΑΠ και υπ. Διδάκτωρ κ. Βασίλειος Δήμου.

Την απόλυτη ικανοποίησή του για την έναρξη της συνεργασίας των δύο πλευρών εξέφρασε ο κ. Κατρανίδης, τονίζοντας: «είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στις προκλήσεις που αφορούν στην προβολή του εξαιρετικού τουριστικού προϊόντος της Πιερίας μέσω προηγμένων τεχνολογιών διαδικτύου και φορητών υπολογιστικών συσκευών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου και τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής για την εμπιστοσύνη τους στο Πανεπιστήμιο μας»

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, εξ ίσου ικανοποιημένη με τη νέα σελίδα που ανοίγεται στον τουρισμό και την τεχνολογία για τον τόπο μας, επισημαίνει: «Προχωρήσαμε στην εφαρμογή της νέας ¨έξυπνης¨ ψηφιακής επιλογής ως ένα πρωτοποριακό εργαλείο για την  αναπτυξιακή στήριξη των τουριστικών φορέων της Πιερίας και όχι μόνο. Είναι μια καινοτομία, καθότι τα χαρακτηριστικά της εικονικής και αυξημένης πραγματικότητας καθώς και των συναφών τεχνολογικών παραμέτρων, αποτελούν σημαντικό δεδομένο του διεθνούς τουριστικού μάρκετινγκ. Θεωρώ βέβαιο ότι τα οφέλη από την εφαρμογή των ψηφιακών πραγματικοτήτων θα αποδειχθούν ακόμα πιο πολύ κερδοφόρα για την Πιερία.

Ευχαριστώ τον Πρύτανη κ. Κατρανίδη και την επιστημονική κοινότητα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για το άριστο και παραγωγικό μεταξύ μας κλίμα συνεργασίας.»

«Πετύχαμε μέχρι τώρα πολλά. Συνεχίζουμε ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας, τις όποιες εντάσσουμε στο πεδίο των δράσεων του Οργανισμού» αναφέρει ο πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. Γιώργος Καραλής.

Συνεχίζοντας: «Μέσω της συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, όπως ανάλογες δράσεις υλοποιήσαμε διαχρονικά και με άλλα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πατρίδας μας, αξιοποιούμε τα  εξελισσόμενα συστήματα της ψηφιακής τεχνολογίας τα οποία είναι δεδομένο ότι θα συμβάλλουν πιότερα στην προώθηση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας, μιας και η τουριστική αγορά θα πληροφορείται και θα θαυμάζει μέσω της  ψηφιακής τεχνολογίας τις ομορφιές και τα παραγόμενα του τόπου μας.»

Επισημαίνεται ότι καθοριστικός και συνδετικός είναι ο ρόλος του διευθυντή του Π.Ο.Τ.Α.Π. Βασίλη Δήμου  στη συνεργατική σχέση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τους δύο προαναφερόμενους φορείς της Πιερίας.