53ο Φεστιβάλ Ολύμπου | Εγκαινιάστηκε η “Εικαστική Συνύπαρξη” Πιεριέων και Σέρβων καλλιτεχνών (φωτο)

Έκθεση στο Κέντρο Ψηφιδωτών Δίου

7

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, ψηφιδογραφίας και φωτογραφίας κοσμούν τις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου, ως επίγραμμα της εικαστικής συνύπαρξης Πιεριέων και Σέρβων καλλιτεχνών, καθότι η Βαλκανική χώρα είναι η τιμωμένη του φετινού 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

Μια καθόλα αξιόλογη συλλογική έκθεση που οδηγεί τον επισκέπτη στα  μονοπάτια του φωτός και των χρωμάτων, της αρμονίας και του τρισδιάστατου κάλλους όπως όλα αυτά αναδεικνύονται από το δημιουργικό βήμα των καλλιτεχνών.

Η έκθεση με την επωνυμία «Εικαστική Συνύπαρξη» εγκαινιάστηκε το βραδινό της Δευτέρας 15 Ιουλίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024.  Θα είναι ανοικτή τις ώρες καθημερινά, 10:00-14:00 και 18:00-21:00, με ελεύθερη είσοδο.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των έξι Πιεριέων εικαστικών, των ζωγράφων Αθανάσιου Καραμήτα, Αθανασίου Σταθακόπουλου, Ιωάννη Γκόγκου και Σωτήρη Παναηλίδη, καθώς επίσης του Ιορδάνη Ποιμενίδη- γλύπτη και  Θωμά Σαφέτη- εικαστικού και ψηφιδογράφου. Ο τελευταίος μάλιστα και σε ρόλο γνωστοποίησης της υφής των έργων των έξι καλλιτεχνών. Επίσης ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρη Παπαχρήστο, τη διοίκηση και τους συνεργάτες για την επιτυχή συνεργασία.

Από πλευράς Σέρβων καλλιτεχνών τα έργα των ζωγράφων της τιμώμενης χώρας ανέρχονται σε σαράντα ένα και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα από την συλλογή Artijia της διεθνούς έκθεσης Biennale που εκτίθενται στο Πάρκο Μνήμης «Πόνος και Περιφρόνηση» προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος από το αιματοκύλισμα της Βέρμαχτ, στην περιοχή Σουμαρίτσε του Κραγκούγιεβατς.

Στην τελετή των εγκαινίων την Σερβία εκπροσώπησαν, οι,  Tamara Babic υπεύθυνη των πολιτιστικών στο Δήμο Κραγκούγιεβατς, Miloš Jurišić, διευθυντής του εθνικού μουσείου της περιοχής της Σουμαρίτσε και  Nenad Ristović, επιμελητής και υπεύθυνος της έκθεσης.

Στην υποδοχή και υλοποίηση της συνεργασίας με την αντιπροσωπεία των μελών της τιμώμενης χώρας, ο Ραφαήλ Μετενίδης, ο οποίος ως μέλος της διοίκησης του ΟΡ.ΦΕ.Ο. δραστηριοποιείται στις διεθνείς συνεργασίες του Οργανισμού.

Το τρίτο σκέλος των εκθεμάτων ανήκει στην τέχνη της φωτογραφίας. Σημαντικός αριθμό φωτογραφικών απεικονίσεων εκτίθενται από τη συλλογή των μελών της ομάδας «Ίριδα» της Εστίας Πιερίδων Μουσών, με τον έφορο, Παντελή Αϊνάλη να ενημερώνει τους παρευρισκόμενους.

Η βραδιά των εγκαινίων την οποία παρουσίασε το διοικητικό μέλος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Μελίνα Παπαδοπούλου, πλαισιώθηκε  με μουσική συναυλία, από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, σε διεύθυνση του μαέστρου, Νίκου Πατρή.

Στους φιλοξενούμενους της φιλικής και τιμώμενης χώρας απένειμαν αναμνηστικά από μέρους του ΟΡ.ΦΕ.Ο. οι Οδυσσέας Μανωλόπουλος-αντιπρόεδρος και Γιώργος Σαμαλής-γενικός γραμματέας.

Στη φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης, ο συνεργάτης του Οργανισμού, Δημήτρης Γατσιός-Πεσερίδης.