Εγκαίνια επισκέψιμης μουσειακής αποθήκης Μακρυγιάλου – όσα (δεν) ειπώθηκαν

121

Την περασμένη Πέμπτη, 04-07-2024 είχα την χαρά να παρευρεθώ στην, κατά κοινή ομολογία, άρτια οργανωμένη εκδήλωση των εγκαινίων της Επισκέψιμης Μουσειακής Αποθήκης Μακρυγιάλου. Η παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού προσέδωσε ιδιαίτερο κύρος στην τελετή, ενώ την επισημότητα του γεγονότος υπογράμμισε και η κατά τρία τέταρτα καθυστερημένη άφιξη της, καθότι όσο μεγαλύτερο το «οφίκιο» τόσο μεγαλύτερη είθισται να είναι και η αναμονή.

Παρά την όποια καθυστέρηση, ο Μητροπολίτης, η Αντιπεριφερειάρχης, οι λοιποί επίσημοι
προσκεκλημένοι, περίμεναν υπομονετικά, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Η υπουργός έφτασε με όλη τη συνοδεία της, χαιρέτησε, μίλησε, απάντησε σε ερωτήσεις που τέθηκαν από επίσημα χείλη, ο κόσμος χειροκρότησε, και πολλοί ήταν εκείνοι που την πλαισίωσαν για το πολυπόθητο «κλικ».

Τελικά έμειναν όλοι ευχαριστημένοι, ειδικά με τις εξαγγελίες περί επιστροφής των ευρημάτων της βόρειας Πιερίας από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Αναρωτιέμαι, όμως, πόσοι κατάλαβαν τι πραγματικά πρόκειται να συμβεί.

Τι είπε η Υπουργός: «στη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου θα γίνει μια έκθεση, η οποία θα
μείνει, από τα ευρήματα τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης…».

Τι καταλάβαμε: ότι θα γυρίσουν πίσω τα ευρήματα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τι πραγματικά θα γίνει: Θα επιστραφούν μερικά ευρήματα, για να γίνει μια έκθεση στην
Μουσειακή Αποθήκη, να βουλώσουμε τα στόματα μερικών και άντε γειά.

Τι είπε η Υπουργός: «ευρήματα δικά σας, τα οποία φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης…….ώστε οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου
Θεσσαλονίκης ακόμη και αν δεν έχουν σκοπό να έρθουν εδώ, να τα δουν, να εντυπωσιαστούν και να έρθουν…».

Τι καταλάβαμε: ότι οι επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης θα εντυπωσιάζονται από τα ευρήματα της βόρειας Πιερίας που θα βλέπουν εκεί και μετά θα έρχονται και μια βόλτα από τον Μακρύγιαλο.

Τι πραγματικά θα γίνει: Το Μουσείο Θεσσαλονίκης θα αρπάξει επιπλέον ευρήματα της βόρειας Πιερίας, από αυτά που ήδη βρίσκονται στις αποθήκες του, για να τα βάλει στη μόνιμη έκθεση του, όπου ήδη εκτίθενται πολλά και σπουδαία ευρήματα από τη βόρεια Πιερία, για να μονιμοποιήσει και να νομιμοποιήσει με αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο την αρπαγή.

Κατά τα λοιπά, η Υπουργός αναλώθηκε σε μια προεκλογική ομιλία, επιτιθέμενη με άκομψο και άστοχο τρόπο σε μια προηγούμενη διοίκηση, τονίζοντας με εμμονή ότι όλα τα προβλήματα λύθηκαν με μαγικό τρόπο μόλις ανέλαβε η τωρινή διοίκηση, και αποσιωπώντας ηχηρά τα όσα έπραξε ή δεν έπραξε η προ-προηγούμενη διοίκηση, τα οποία με είχαν οδηγήσει το 2016, με την ιδιότητα μου ως Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μακρυγιάλου, αφενός να ζητήσω εγγράφως όλη την αλληλογραφία που αφορούσε στο θέμα της επιστροφής των ευρημάτων της βόρειας Πιερίας, αφετέρου να καλέσω στον Μακρύγιαλο την τότε Γ.Γ. του ΥΠΠΟ.

Ξέχασε επίσης να αναφέρει ότι το παρηκμασμένο κτίριο που βρήκε πριν μερικά χρόνια, το είχε πρωτίστως η ίδια κατακρεουργήσει, ακυρώνοντας τον μουσειακό χαρακτήρα του την στιγμή που έβαζε ένα μεγάλο «Χ» στην προμελέτη που η ίδια είχε εγκρίνει, και στην οποία όλος ο όροφος ήταν ενιαίος και περιλάμβανε πάνω από 50 μουσειακές προθήκες.

Παρόλα αυτά, η μέρα ήταν όμορφη και δροσερή και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι, εκτός από
αυτούς που δεν ακούστηκε το όνομά τους, όπως ο κ. Κουλκουδίνας, ο οποίος θα έπρεπε να
γνωρίζει ότι οι προσπάθειες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν αρχίζουν και τελειώνουν με μια καθ’ υπαγόρευση επερώτηση. Για να μη μιλήσω για τους «αόρατους πολίτες» που διεκδικούν και αυτοί μια θέση στην λεωφόρο της δόξας, γιατί αυτοί απλά μας διασκεδάζουν.
Τα υπόλοιπα ονόματα δικαίως και ακούστηκαν. Ξεχάσατε, ωστόσο, κα Υπουργέ και κα Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων να αναφέρεται το όνομα ενός ανθρώπου, που κάποτε η Κοινότητα Μακρυγιάλου είχε αναγορεύσει επίτιμο δημότη, αναγνωρίζοντας τη συμβολή του και το έργο του, που τον καιρό εκείνο ήταν ακόμη στην αρχή. Αυτό του αρχαιολόγου Μάνθου Μπέσιου, που έφερε στο φως όλα όσα εσείς διαπραγματεύεστε σήμερα. ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, το όνομά του θα έπρεπε να έχει ακουστεί. ΝΤΡΟΠΗ!

Μαρία Αβραμίδου
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πύδνας-Κολινδρού