Το Βραβείο Ολυμπιακής Δάφνης στη Γιάννα Αγγελοπούλου

Από τη Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών

114

Με το μεγάλο Ολυμπιακό βραβείο, το Βραβείο της Ολυμπιακής Δάφνης για το 2024, τιμήθηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

Το βραβείο της απένειμε η EOC, η Γενική Συνέλευση των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, στο Βουκουρέστι, για εξαιρετικές υπηρεσίες στην προώθηση του αθλητικού ιδεώδους και των ολυμπιακών αξιών, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τους Αγώνες.

«Παραλαμβάνω το βραβείο αυτό» είπε στον χαιρετισμό της η κα. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, «στο όνομα όλων όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία των Αγώνων, στο όνομα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και εθελοντών, στο όνομα εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων, που έκαναν την επιτυχία των αγώνων προσωπική τους υπόθεση».

Στον χαιρετισμό της η κα. Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επισήμανε τα τρία βασικά διδάγματα από την επιτυχία των Αγώνων της Αθήνας. Πως, πρώτον, «οι ιδέες και τα ιδανικά του ολυμπισμού δεν είναι κούφια λόγια, που επαναλαμβάνουμε μεταξύ μας. Το διαπιστώσαμε οργανώνοντας την πρώτη αληθινά οικουμενική λαμπαδηδρομία, όπου η φλόγα ταξίδεψε σε 5 ηπείρους. Αξίζει να το θυμίσουμε τώρα που οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν σε λίγο σε έναν κόσμο που συγκλονίζεται από δύο αιματηρές πολεμικές αναμετρήσεις».

Πως, δεύτερον, η βασική προϋπόθεση της επιτυχίας των αγώνων είναι η συμμετοχή των πολιτών. Και οι Αγώνες της Αθήνας πέτυχαν «επειδή έγιναν προσωπική υπόθεση, προσωπικό στοίχημα κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».

Και τρίτον, πως «η Αθήνα απέδειξε ότι η διοργάνωση των Αγώνων μπορεί να είναι απαιτητική, δύσκολη, περίπλοκη, αλλά η πόλη που την αναλαμβάνει, αν πιστέψει στις δυνάμεις της και οργανωθεί σωστά, έχει πολλά να κερδίσει από το εγχείρημα. Ηθικά, κοινωνικά, πολεοδομικά, ακόμη και οικονομικά. Αυτή ήταν η δική μας η εμπειρία. Οι αγώνες διένειμαν σημαντικό ηθικό μέρισμα στους πολίτες της Ελλάδας, αλλά και στο ολυμπιακό κίνημα».