Κοινή δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

από την Π.Ε. Πιερίας , τον Π.Ο.Τ.Α.Π., την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους και τη Διεύθυνση Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

89

Η 5η Ιουνίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, από το έτος 1972, ως η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με απώτερο σκοπό  την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.

Στο πλαίσιο αυτό Δημοτικά σχολεία της Κατερίνης συμμετείχαν σε μια αξιόλογη δράση με θεματική ενότητα «Προστατεύω-Ανακυκλώνω-Δημιουργώ» η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπιακή Ακτή, το πρωί της Τετάρτης 5 Ιουνίου 2024.

Την εκπαιδευτική δραστηριότητα διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.). σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΠΕ) Ανατολικού Ολύμπου.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν κυρίως γύρω από τη βασική παράμετρο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, εμπέδωσαν στο νόημα της ημέρας  αναφορικά με το πόσο σημαντικό είναι η γνώση πως η ζωή στον πλανήτης μας εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον και όσα αυτό μας προσφέρει, ενώ έγιναν γνώστες και κοινωνοί γύρω από τα οφέλη της ανακύκλωσης από την ορθή διαχείριση των αποβλήτων.

Παράλληλα συμμετείχαν σε δημιουργικά δρώμενα όπου αποτύπωσαν τις προτάσεις τους γύρω από το γνωστικό αντικείμενο, καταθέτοντας και τις προσωπικές τους απόψεις πάντα υπό μορφή εκπαιδευτικού βιώματος και εικαστικών δημιουργικών εργαστηρίων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου τόνισε χαρακτηριστικά: «Μαζί με τα παιδιά είχαμε την ευκαιρία από κοινού να ευαισθητοποιηθούμε και να αναδείξουμε μέσα από τη δράση ¨Προστατεύω – Ανακυκλώνω – Δημιουργώ¨ το πόσο σημαντική είναι  η  προστασίας του περιβάλλοντος. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η μείωση της βιοποικιλότητας, η αποψίλωση των δασών είναι μερικά από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργεί ο άνθρωπος.  Η σημερινή πρωτοβουλία αναμφίβολα συμβάλλει στην ευαισθησία όλων μας και είναι καθόλα επαινετή. Ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας υποστηρίζουμε κάθε ανάλογη δράση. Συγχαρητήρια στην κ. Παρθένα Τριανταφυλλίδου, τους συνεργάτες της εκπαιδευτικούς και φυσικά όλα τα παιδιά».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας κ. Παρθένα Τριανταφυλλίδου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η δράση “Προστατεύω-ανακυκλώνω-δημιουργώ” που πραγματοποιήθηκε στην Ολυμπιακή Ακτή, με τη συμμετοχή 250 μαθητών/τριών από έξι σχολεία της Πιερίας, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της περιβαλλοντικής συνείδησης που καλλιεργείται στα σχολεία μας.Η ενεργή συμμετοχή των παιδιών στον καθαρισμό της ακτογραμμής, η ανακύκλωση των αντικειμένων με την τοποθέτησή τους στο σωστό κουτί περισυλλογής, η συμμετοχή σε διάφορα περιβαλλοντικά παιχνίδια και τέλος  και η δημιουργία έργων ζωγραφικής με περιβαλλοντικά μηνύματα,  αναδεικνύει την κατανόηση της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και την υιοθέτηση υπεύθυνης στάσης απέναντι στα απορρίμματα. Είναι χρέος μας, ως εκπαιδευτική κοινότητα, να καλλιεργήσουμε στους/στις μαθητές/τριές μας, αξίες περιβαλλοντικού σεβασμού και αειφορίας. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε τέτοιες δράσεις, καλλιεργούν στα παιδιά την περιβαλλοντική συνείδηση και αποτελούν θεμέλιο λίθο για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος. Συγχαρητήρια στους/στις μαθητές/τριες, στους/στις εκπαιδευτικούς και σε όλους/ες όσους/ες συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης».

Ο πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. Γιώργος Καραλής, επισήμανε: «Συγχαρητήρια στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και στην εκπαιδευτική κοινότητα των δημοτικών σχολείων της Κατερίνης για την πρωτοβουλία τους στο πολύ ευαίσθητο και υψίστης σημασίας θέμα της περιβαλλοντικής προστασίας. Σήμερα τα παιδιά ανέδειξαν μοναδικά το ζητούμενο, καθότι απέδειξαν ότι παρά την  παιδική τους ηλικία είναι ευαισθητοποιημένα στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως βέβαια αυτό τους το εμπέδωσε η σχολική τους μονάδα.

Οι καιροί απαιτούν να δραστηριοποιηθούμε στην προστασία της φύσης και να προωθήσουμε την αειφόρο βιώσιμη ανάπτυξη. Αναμφίβολα ένα υγιές περιβάλλον οδηγεί και στην τουριστική ανέλιξη, για το οποίο όλοι θα προσπαθήσουμε».

Στη δράση παρέστησαν, μεταξύ άλλων,  ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης κ. Μιχάλης Γεωργιάδης και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Ολυμπιακής Ακτής κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το συντονισμό της δράσης είχαν η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού  Πιερίας κα Μαργαρίτα Αμανατίδου και η Υπεύθυνη Εθελοντικού Τομέα του ΠΟΤΑΠ κα Ροδή Ναβροζίδου.