Η Κατερίνη τίμησε την ιστορική επέτειο της Μάχης της Κρήτης

210

Η 83η επέτειος της Μάχης της Κρήτης, η οποία συγκαταλέγεται στις φωτεινότερες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και είναι βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη όλων των Ελλήνων γιορτάστηκε το πρωί της Κυριακής 26 Μαΐου,  στον οικισμό της Ανδρομάχης από τον Σύλλογο Κρητών Ν. Πιερίας “ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ” και τον Δήμο Κατερίνης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης,  επικεντρώθηκε στην τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο δημοσιογράφος, Γιώργος Κουκουλιάτας.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Κρητών Πεσόντων, από: τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, τον Δήμαρχο Κατερίνης, Ιωάννη Ντούμο, την Περιφερ. Σύμβουλο, Χρυσαυγή Δριστά, εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, εκπρόσωπο της Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν.Πιερίας, τον πρόεδρο του Συλλόγου Κρητών «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ» Κώστα Μανιουδάκη, τον Απόστολο Κυριτσάκη, Ομότιμο Καθηγητή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε), από εκπροσώπους των πολιτιστικών συλλόγων: Ένωση Ποντίων Πιερίας,  Μικρασιατών, Θρακική Εστία Κατερίνης, Κάτω Μηλιάς “ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ”, Ανδρομάχης, «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός».

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης: ο Βουλευτής Πιερίας, Ξενοφών Μπαραλιάκος, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, Χαράλαμπος Χρ. Μπρουσκέλης, οι αντιδήμαρχοι Κατερίνης, Ελίνα Διαμαντοπούλου, Μιχάλης Γεωργιάδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Ευθύμιος Τσίρκος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Αθανάσιος Λιακόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Μακρής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρώην Δήμαρχος και πρώην Βουλευτής, Σάββας Χιονίδης, εκπρόσωποι Βουλευτών, τοπικοί σύμβουλοι, μέλη συλλόγων, καθώς και μέλη  – παιδιά των συλλόγων Κρητών και Ποντίων Κατερίνης, «Παναγίας Σουμελά» με τις παραδοσιακές τους φορεσιές.

Όπως τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ι.Ντούμος: «Τιμούμε με ευλάβεια και σεβασμό, με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης. Ένα ιστορικό γεγονός – χαραγμένο στη συλλογική μας Μνήμη – πηγή ηρωισμού και έμπνευσης. Συνδιοργανώνουμε στην Ανδρομάχη, με τον Σύλλογο Κρητών Ν. Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ», τις εκδηλώσεις Μνήμης, για μία από τις ενδοξότερες σελίδες στην εποποιία του Β’ Παγκοσμίου πολέμου».

Φόρος Μνήμης & Τιμής

«Αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης που αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα καθολικής, πάνδημης, αντίστασης ενός λαού απέναντι σε ένα κράτος – εισβολέα. Έχουμε ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύουμε από γενιά σε γενιά τις αξίες και τα ιδανικά των ηρώων μας, προκειμένου να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και ελπίδα για μας και τα παιδιά μας» επισήμανε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συλλόγου Κρητών Ν.Πιερίας «ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ», Κων/νος Μανιουδάκης.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με δεξίωση που παρατέθηκε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού.