Ιερά Σύνοδος για τα ομόφυλα ζευγάρια: Ομόφωνο «όχι» στον γάμο και την τεκνοθεσία

Λίγο πριν από τις 14.30 τελείωσε η έκτακτη Διαρκής Ιερά Σύνοδος με θέμα τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών.

4337

Λίγο πριν από τις 14.30 τελείωσε η έκτακτη Διαρκής Ιερά Σύνοδος με θέμα τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών. Όπως έχει γίνει γνωστό, κατά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αναμενόταν να ετοιμαστούν δύο επιστολές, η μία προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή και άλλη μία, η οποία θα σταλεί στους βουλευτές.

Στην σύσκεψη εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμος συμμετείχαν 76 Μητροπολίτες. Από την συνεδρίαση απουσίαζαν τέσσερις μητροπολίτες. Πρόκειται για τους Κοζάνης, Μυτιλήνης, Ζακύνθου και Ελευθερουπόλεως.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Παροναξίας Καλλίνικος, οι ιεράρχες ομόφωνα αποφάσισαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους για το γάμο ομόφυλων και την τεκνοθεσία προς το λαό, με κείμενο που θα διαβαστεί στους ναούς – κατά πληροφορίες – στις 4 Φεβρουάριου και όπως είπε η καθυστέρηση λίγων ημερών οφείλεται στο να προετοιμαστεί κατάλληλα αυτό το μήνυμα της Εκκλησίας προς τους πιστούς.

Η  κεντρική εισήγηση εστιάζεται στο «Όχι σε όλα», «Είμαστε παντελώς αντίθετοι», ενώ τονίζεται πως το σύμφωνο συμβίωσης μπορεί με επιπλέον ρυθμίσεις να λύσει τα όποια πρόσθετα ζητήματα ανακύπτουν.

Οι δύο επιστολές

Στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ετοιμάστηκαν δύο επιστολές, η μία προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς την ερχόμενη Κυριακή και άλλη μία, η οποία θα σταλεί στους βουλευτές που θα αποτυπώνονται οι λόγοι που η Εκκλησία είναι αντίθετη.

Την εισήγηση έκανε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως Πρόεδρος της ειδικής Συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής και ανέπτυξε τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της Εκκλησίας.

Αμέσως μετά οι ιεράρχες συζήτησαν έτσι ώστε στο ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση να εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της Εκκλησίας.

Πάντως, η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει από τις βασικές της αρχές και προτεραιότητες στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, οι οποίες είναι η ισότητα στον πολιτικό γάμο και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών».

Σημειώνεται πως η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε για τη σύνταξη του κειμένου όπου ανακοινώνονται οι βασικές αρχές της Εκκλησίας σχετικά με το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών αποτελείται από τους μητροπολίτες Ναυπάκτου, Φθιώτιδος και Κομοτηνής.

«Κάθε παραβίαση της φυσιολογίας αντιβαίνει στην ηθική»

«Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, κατά τη σημερινή του εισήγηση (23/01) στην Ιερά Σύνοδο, σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή.

«Το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ, έχει εξελιχθεί σε ιδεολόγημα με φανατικούς υποστηρικτές, έχει λάβει διαστάσεις μόδας και χύνεται πλέον ως ορμητικός χείμαρρος στη θάλασσα τής κοινωνικής ζωής, συμπαρασύροντας τα πάντα.

 

Η σύγχρονη προβληματική περί φύλου συνδυάζεται με ένα πανίσχυρο lobbying, μία προπαγανδιστική μηχανή μονόπλευρης προβολής απόψεων, που προσπαθούν να κλονίσουν τη σαφή διάκριση και σεξουαλική ταυτότητα των φύλων και να επιβάλουν μία ιδεολογία αυθαίρετης αλλαγής, επιλογής ή και επαναπροσδιορισμού του φύλου, ἡ όποια εκμεταλλεύεται την αδιαφορία της κοινωνίας και βέβαια ἡ αξιοποίηση των πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Το κίνημα των LGBT αποτελεί ίσως το ισχυρότερο στον κόσμο lobby», επεσήμανε ακόμη.

«Όλο αυτό εκφράζεται με τη μορφή παγκοσμίως διαδιδόμενης μόδας και την ορμή πολιτικής προπαγάνδας, προερχόμενης από αθέατα κέντρα με άγνωστους σκοπούς, συνοδεύεται δε αφενός μεν από κατευθυνόμενη ψευδοπληροφόρηση (παραποιημένες στατιστικές, αλλοιωμένα δεδομένα, επιστημονικές αξιολογήσεις, υπερτονισμός εξαιρετικά ακραίων και σπανίων περιπτώσεων πού εκθέτουν την παραδοσιακή οικογένεια και μεγέθυνση των δήθεν θετικών παραδειγμάτων από ομοφυλοφιλικές συμβιώσεις κ.ο.κ.), ἀφἑτέρου δε από αντίστοιχο bullying με ειρωνείες, απειλές, εκφοβισμούς, αδίστακτους αποκλεισμούς. Κάθε αντίλογος χαρακτηρίζεται ομοφοβικός», τόνισε εν συνεχεία ο Μητροπολίτης.