Μήπως τα τσάκρα σου είναι μπλοκαρισμένα; Δείτε τι να κάνετε

949

Η λέξη τσάκρα προέρχεται από τα αρχαία σανσκριτικά, και μεταφράζεται ως “τροχός”, ή “δίσκος”. Πρόκειται για τα ενεργειακά κέντρα του σώματος, τα οποία ενώνουν τον νου, το σώμα και το πνεύμα. Βασική τους λειτουργία είναι να επεξεργάζονται και να μεταβιβάζουν την ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας για την καλή σωματική και πνευματική υγεία. Όταν τα τσάκρα είναι ανοιχτά, η ενέργεια ρέει ελεύθερη σε όλο το σώμα. Ωστόσο, όταν δεν βρίσκονται σε ισορροπία, είναι αδύνατη η σύνδεση σώματος, πνεύματος και μυαλού.

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περίπου 114 τσάκρας, ή αλλιώς ενεργειακά κέντρα. Τα πιο σημαντικά από αυτά είναι 7 και εντοπίζονται κατά μήκος του κάθετου άξονα της σπονδυλικής στήλης. Όταν κάποιο από αυτά μπλοκάρει ή χάσει την ισορροπία του με τα υπόλοιπα, εμφανίζονται διάφορα συμπτώματα. Η ανισορροπία αυτή εκδηλώνεται σε κάθε τσάκρα με διαφορετικό τρόπο.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ότι κάτι δεν πάει καλά με τα ενεργειακά μας κέντρα; Ας δούμε την απάντηση για κάθε ένα από αυτά.

1.     Τσάκρα της ρίζας (muladhara)

Αποτελεί το πρώτο τσάκρα, το οποίο βρίσκεται στην βάση της σπονδυλικής στήλης. Σχετίζεται με το αίσθημα της ασφάλειας και της διάθεσης για ζωή. Σε περίπτωση που η ενέργεια είναι μπλοκαρισμένη σε αυτό,  αντιμετωπίζουμε περισσότερο άγχος και φόβο στην καθημερινότητα μας, ανησυχούμε για τις βασικές μας ανάγκες, ενώ την ίδια στιγμή νιώθουμε πως δεν μπορούμε να στηρίξουμε τον εαυτό μας. Συνήθως το τσάκρα αυτό μπλοκάρει όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση, όπως για παράδειγμα ένα πένθος.

2.     Ιερό τσάκρα (svadhisthana)

Βρίσκεται λίγα εκατοστά κάτω από τον αφαλό, και σχετίζεται με την σπλήνα, τα υγρά του σώματος και το γεννητικό σύστημα. Επιπλέον, συνδέεται με την σεξουαλικότητα και τη δημιουργικότητα. Το χρώμα του είναι το πορτοκαλί. Όταν παρουσιαστεί ανισορροπία εμφανίζουμε διάφορους φόβους, ενοχικότητα, ενώ δεν είναι απίθανο να αναπτύξουμε εθισμούς. Παράλληλα, ενδέχεται να εμφανιστούν διάφορες αρνητικές σκέψεις για την εικόνα του σώματος μας, αλλά και καταθλιπτική διάθεση.

3.     Τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος (manipura)

Το τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος βρίσκεται μερικά εκατοστά πάνω από τον αφαλό. Αποτελεί το κεντρικό σημείο των συναισθημάτων, ενώ μπορούμε μέσα από αυτό να συνδεθούμε με τους γύρω μας. Το χρώμα του είναι το κίτρινο. Πιθανή διαταραχή στην ισορροπία του εκφράζεται με ευερεθιστότητα, φόβο απόρριψης, δυσλειτουργικές σχέσεις, καθώς και αύξηση του συσσωρευμένου αισθήματος ντροπής.

4.     Τσάκρα της καρδιάς (anahata)

Το τέταρτο τσάκρα βρίσκεται στην περιοχή της καρδιάς, και σχετίζεται με την αγάπη, συναίσθημα το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε πολλές καταστάσεις στη ζωή μας. Το χρώμα του είναι το πράσινο. Η αίσθηση απουσίας αγάπης μπορεί να επηρεάσει την σωστή διαρροή ενέργειας από αυτό, η οποία εκδηλώνεται με έντονη θλίψη και φόβο της μοναξιάς. Επιπλέον, δεν είναι απίθανο να αισθανόμαστε συναισθηματικά ευάλωτοι ή αποσυνδεδεμένοι από τους ανθρώπους γύρω μας.

5.     Τσάκρα του λαιμού (vishuddha)

Όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομα του, το ενεργειακό αυτό κέντρο βρίσκεται στην περιοχή του λαιμού. Έχει μπλε χρώμα και σχετίζεται με την έκφραση των συναισθημάτων και την επικοινωνία. Συνήθως μπλοκάρει όταν δεν εκφράζουμε αυτά που θέλουμε. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία σε αυτό, εμφανίζουμε διάφορα συμπτώματα όπως απογοήτευση και δυσκολία στην λεκτική και γραπτή έκφραση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αισθανόμαστε ότι οι άλλοι δεν μας ακούνε, ή ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τα λεγόμενα μας.

6.     Τσάκρα του τρίτου ματιού (ajna)

Το έκτο τσάκρα, βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια, και έχει να κάνει με την διαίσθηση, τη διόραση, την συγκέντρωση, ενώ συμβάλλει στην σκέψη. Χρώμα του είναι το μωβ. Ψυχολογικά προβλήματα και υπερένταση μπορούν να συμβάλλουν αρνητικά στην καλή του ισορροπία. Σημάδια κακής ισορροπίας αποτελούν η αποσύνδεση από τον εαυτό, η μη ρεαλιστική ονειροπόληση, και η απώλεια σκοπού στη ζωή μας.

7.     Τσάκρα του στέμματος (sahasrara)

Το 7ο τσάκρα, το τσάκρα του στέμματος βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού. Χρώμα του είναι το βιολετί και σχετίζεται με την σύνδεση μας με το πνεύμα μας και το σύμπαν. Σε περίπτωση που το πεδίο αυτό δεν είναι ισορροπημένο, δυσκολευόμαστε να βιώσουμε χαρά και ευτυχία. Πολλές φορές ακόμη αποφεύγουμε την αλλαγή, ή μένουμε “κολλημένοι” σε συγκεκριμένες αντιλήψεις.

Με ποιους τρόπους μπορείτε να ξεμπολοκάρετε την ενέργεια στα τσάκρα σας;

Καθώς τα τσάκρα συνδέονται μεταξύ τους, ο μόνος τρόπος για να ξεμπλοκάρετε την ενέργεια είναι να την φέρετε εκ νέου σε ισορροπία. Η ενέργεια μπορεί σε κάποιο τσάκρα να βρίσκεται σε έλλειψη, ή σε ένα άλλο να βρίσκεται σε αφθονία, και να είναι αναγκαία η απελευθέρωση της. Για να εξασφαλίσετε την απαραίτητη ισορροπία, μπορείτε να:

  • Κάνετε διαλογισμό
  • Αξιοποιήσετε τη δύναμη των ενεργειακών κρυστάλλων
  • Ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή
  • Εντάξετε την άσκηση στο πρόγραμμα σας
  • Πραγματοποιήσετε κάποιες συνεδρίες ενεργειακής θεραπείας

 

Πηγή:

7 Σημάδια ότι τα Ενεργειακά Τσάκρα είναι Μπλοκαρισμένα