To πρώτο κόκκινο φανάρι για πεζούς που χαζεύουν στο κινητό τους

Το νέο φανάρι φωτίζει κόκκινο και προς το κάτω, για να το βλέπουν οι πεζοί με κατεβασμένα κεφάλια, επειδή απασχολούνται με το κινητό τους.

586

Η χρήση του κινητού τηλεφώνου δεν γνωρίζει όρια και οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται πλέον μόνο στην οδήγηση. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει, ότι πληθαίνει ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων με πεζούς, οι οποίοι απορροφούνται στο smartphone τους την ώρα που βαδίζουν στο δρόμο ή στέκονται σε μία διάβαση και έτσι παραβιάζουν κατά συρροή το κόκκινο φανάρι.

Η πόλη Νόις του γερμανικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας δοκιμάζει αυτή την εποχή ένα «έξυπνο» φανάρι, που φιλοδοξεί να δώσει λύση σε αυτή τη μάστιγα των αφηρημένων πεζών, καθώς θα προβάλλει μία δέσμη κόκκινου φωτός και προς τα κάτω, όταν ανάβει ο γνωστός μας «Σταμάτης»!

Το έντονο κόκκινο χρώμα στο πεζοδρόμιο και στη διάβαση λειτουργεί αποτρεπτικά.

Φανάρι, Κόκκινο Φανάρι, Safelight

Το «Safelight», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, κατασκευάζεται στην Αυστρία και χρησιμοποιείται ήδη σε 14 χώρες – από τη Γερμανία και το Καζακστάν έως το Χονγκ Κονγκ. Η τεχνολογία του είναι απλή, το κόστος του χαμηλό και μπορεί να προστεθεί σε ήδη λειτουργούσες εγκαταστάσεις, οπότε πρόκειται για ένα προσιτό και εύκολα υλοποιήσιμο σύστημα ασφαλείας. Μόλις ανάψει λοιπόν ο «Σταμάτης» για τους πεζούς, αυτομάτως προβάλλει το φανάρι κόκκινο φως πάνω στο πεζοδρόμιο, για να το βλέπουν όσοι είναι απορροφημένοι με το κινητό τους. Το κόκκινο αντανακλάται, μάλιστα, και στην οθόνη του smartphone για να μην περνάει απαρατήρητο, ενώ το βλέπουν καλύτερα και οι υπόλοιποι πεζοί που δεν είναι αναγκασμένοι να κοιτούν προς τα πάνω.

Φανάρι, Κόκκινο Φανάρι, Safelight

Οι κατασκευαστές του «Safelight» επισημαίνουν, ότι μπορεί να εγκατασταθεί πανεύκολα και ότι λειτουργεί χωρίς πρόβλημα ακόμα και σε ακραίες θερμοκρασίες, από -40 βαθμούς έως +60 βαθμούς Κελσίου. Τονίζουν, μάλιστα, ότι το καινοτόμο φανάρι βοηθά και τους οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων, αφού η κόκκινη δέσμη του φωτός στο πεζοδρόμιο λειτουργεί σαν συναγερμός και τους κάνει να προσεγγίζουν με μεγαλύτερη προσοχή τις διαβάσεις των πεζών.

Να μια καλή ιδέα και για τις ελληνικές πόλεις, όπου η εικόνα των πεζών με σκυμμένα κεφάλια και ένα κινητό στο χέρι τείνει να γίνει πλέον κανόνας.