Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Η θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών είναι μέρος της στρατηγικής μας

8665

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη την οποία παραχώρησε την Τετάρτη στο Bloomberg, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σχεδιάζει να νομιμοποιήσει τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τα δικαιώματα των ατόμων LGBTQ.

“Ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου θα θεσμοθετηθεί κάποια στιγμή και είναι μέρος της στρατηγικής μας”, είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg από την Αθήνα. “Η ελληνική κοινωνία είναι πια πολύ πιο έτοιμη και ώριμη”.

Όπως η πλειονότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα αναγνωρίζει επί του παρόντος τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ωστόσο δεν έχει θεσμοθετήσει τον πλήρη γάμο. Η Ελλάδα σημείωσε άλμα στην κατάταξη του 2023 για τα δικαιώματα LGBTQ μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών από την ILGAEurope, αφότου η κυβέρνηση απαγόρευσε τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων σε διεμφυλικά παιδιά πέρυσι.

Ο μη κυβερνητικός οργανισμός-ομπρέλα με έδρα τις Βρυξέλλες αξιολογεί 49 χώρες ως προς τη νομική και πολιτική τους κατάσταση για τα άτομα LBGTQ, από 0% έως 100%. Με κατάταξη 57% στην τελευταία έκθεση, πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.